Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Raznolikost zaštićenih vrsta i fosilnih nalaza

Autor: Katina Vrsaljko

18.04.2010. 22:00
Raznolikost zaštićenih vrsta i fosilnih nalaza

Foto: Zvonko KUCELIN



Jedno od 126 zaštićenih područja je i geolokalitet Brbinjšćica na Dugom otoku koji predstavlja rijetkost i reprezentativnost za geologiju zbog velikog broja fosilnih nalaza koji daju važnu informaciju o paleologiji morskih ekosustava donjeg turona te mnogobrojnih krških geomorfoloških oblika
Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine prihvaćeno je Izvješće Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije koja upravlja sa 126 manjih zaštićenih lokaliteta. Ustanova užurbano radi na uspostavi ekološke mreže NATURA 2000 koju mora prirediti i podnijeti Europskoj komisiji kako bi mogla pristupiti Europskoj uniji.
Kartiranje bioraznolikosti
To uključuje prikupljanje novih podataka o rasprostranjenosti divljih svojti i stanišnih tipova te definiranje ugroženih staništa divljih životinjskih i biljnih tipova, u vezi kojih je Ustanova prošle godina provela niz aktivnosti.
Kao jedna od aktivnosti, provelo se istraživanje i izrada stručne studije o morskoj bioraznolikosti akvatorija uz značajni krajobraz na Sjeverozapadnom dijelu Dugog otoka.
– Stručna studija u vrijednosti od 10.000 eura u potpunosti je financirana kroz projekte COAST i SIPA i obuhvatila je inventarizaciju i kartiranje bioraznolikosti, naročito Posidonie oceanice i njezine ugroženosti uzrokovane sidrenjem i onečišćenjem mora. Utvrđene su zone s različitim režimima zaštite i korištenja, od stroge zaštite do lokaliteta na kojima će sidrenje ostati dopušteno, stoji u Izvješću.
Nadalje, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode je provela istraživanje flore i faune izvora rijeke Une, što je obuhvatilo terenska istraživanja te stvaranje edukativnih i promotivnih materijala koji su korišteni za izradu letaka i table postavljene na turističkoj stazi. Uz tekstualni opis i fotografije, na tabli je opisano i kako svaki pojedinac može pomoći očuvanju staništa pojedinih vrsta, ali i prirode i okoliša u cijelosti.
U istraživanju gniježđenja i prstenovanja morskog vranca na Silbanskim grebenima utvrđeno je da se upravo tamo gnijezdi najveća kolonija vranaca na našoj obali.
Nadalje, biološka istraživanja u uvali Brbinjšćica na Dugom otoku provedena su s ciljem kartiranja staništa u odabranim speleoobjektima koja do sad nisu intenzivnije istraživana. Vršeno je i precizno topografsko mjerenje obrađenih speleo – objekata. Prema podacima iz Izvješća, oko uvale Brbinjšćica je takozvano nulto stanje morskih vrsta i staništa. Tako je na adresu Državnog zavoda za zaštitu prirode poslano stručno objašnjenje za preventivnu zaštitu geolokaliteta Brbinjščica u kategoriji posebnog geološko – morfološkog rezervata.
Fosilima bogata Brbinjšćica
– Geolokalitet Brbinjšćica predstavlja rijetkost i reprezentativnost za geologiju zbog velikog broja fosilnih nalaza koji daju važnu informaciju o paleologiji morskih ekosustava donjeg turona te mnogobrojnih krških geomorfoloških oblika. Tu su pronađeni fosili riba, bilja, amonita, grebenotvoraca i posebno vrijednog varanoidno semiakvatičnog-akvatičnog guštera čija je dužina očuvanog dijela čak 1 metar, istaknuto je u Izvješću.
Osim uvale Brbinjšćica, Ustanova je tražila od Zavoda da zaštiti i kanjon Kličevice i to u kategoriji značajnog krajobraza.
U okviru očuvanja i održavanja koje provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije, očišćena je i uređena uvala Sakarun. Za čišćenje plaže i deponiranje otpada bilo je predviđeno 80.000 kuna, a kako Ustanova nije sama to mogla financirati, projekt je sufinanciran iz raznih izvora – Zadarske županije, Županijske turističke zajednice, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Turističke zajednice Općine Sali. Tako su očišćeni prilazni putevi i plaža Saharun, postavljena su dva eko WC-a i kontejneri za skupljanje otpada, table zabrane i upozorenja i “psihološka ograda” na moru. Organizirana je i naplata parkinga, s obzirom da se prošle godine parkiralo i na samoj plaži.
Turistička valorizacija
Osim toga, na temelju koncesije na pomorskom dobru za posebnu upotrebu, u uvali Sakarun su postavljene plutače za privez plovila s ciljem zaštite naselja morske cvjetnice Posedonia oceanica, zaštićene vrste i endema Sredozemlja, te ostale morske flore i faune. Postavljanjem plutača se uspostavio i sustav kontroliranog sidrenja koji mogućnost širenja štetne alge Caulerpe te ozljeđivanje brojnih kupača svodi na najmanju moguću mjeru.
U cilju pravilnog korištenja i upravljanja zaštićenim dijelovima prirode, Ustanova je u suradnji s Nasadima d.o.o. izradila projekt “Zeleni otok” u svrhu vraćanja života u Perivoj Vladimira Nazora u život građana. Nadalje, nastavilo se s turističkim vođenjem u špilju Modrič, radilo se na turističkoj valorizaciji plaže Saharun, kanjona Zrmanje i ornitoloških rezervata Veliko i Kolanjsko blato. Kroz COAST Program poticanja zelenog poduzetništva radi se na turističkoj valorizaciji ornitološkog rezervata na Pagu. Kroz program IPA za prekograničnu suradnju Ustanova s partnerima iz Hrvatske i BIH radi na razvoju gornjeg toka rijeke Une pod nazivom “Una – Spring of life”. Uspješno je završen i projekt SIPA (Strenghtening of Institutions for protected areas).
U okviru promicanja i edukacije, postavljene su informativno – edukativne table u kanjonu Zrmanje, Vrela Une i Tuvine u Karinskom moru, sudjelovalo se na seminarima i radionicama u organizaciji Državnog zavoda za zaštitu prirode i Ministarstva kulture, tiskane su brošure i leci. Uz to, snimljen je i promotivni film o najvrjednijim zaštićenim područjima koji se može pogledati na Info-kiosku na Narodnom trgu, gdje je postavljen i LCD touch-screen monitor na kojem svi zainteresirani mogu pronaći podatke o zaštićenim dijelovima prirode u Hrvatskoj.