Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Skupljeno pedesetak šprica i igala

Autor: Suzana Bandić

18.04.2010. 22:00
Skupljeno pedesetak šprica i igala


Cilj ovakvih akcija nije samo skupiti nemarno odbačeni narkomanski pribor, kako se slučajni prolaznici ili djeca ne bi ozlijedili i zarazili, nekom od bolesti kao što su hepatitis A, B i C, već i senzibilizirati javnost na problem ovisnosti, ukazati na njegovu raširenost, ističu u Udruzi
Članovi udruge za suzbijanje zloporabe droga i pomoć obiteljima ovisnika “Nada” jučer su organizirali drugu ovogodišnju akciju skupljanja infektivnog otpada na već dobro poznatim okupljalištima zadarskih ovisnika. Riječ je o dvjema lokacijama na Poluotoku, Kapetanskom i u Parku Kraljice Jelene. Ni ovog puta pronalasci odbačenih šprica, igala, čepova, upaljača, kutijica Normabel tableta i ostalog narkomanskog pribora nisu izostali, ali na veliko iznenađenje članova Udruge, u subotu poslijepodne, 17. travnja, pronađeno ih je tek 50-ak što je gotovo upola manje no inače.
– U dosadašnjim akcijama prikupljanja infektivnog otpada pronašli bi najmanje stotinjak šprica te dosta drugog pribora. Iako smo dobro pročešljali taj prostor, pronašli smo upola manje svega. Svi bi mi voljeli da je to stoga što se i broj ovisnika prepolovio, a posebice stoga što su ove lokacije „gnijezda” ovisnika o teškoj drogi – heroinu. Međutim, izvjesnije je kako su se samo preselili na neku drugu lokaciju – rekla je Ivanka Ledenko, predsjednica ove Udruge koja godišnje organizira pet, šest ovakvih akcija.
Kako sama često ističe, cilj ovakvih akcija nije samo skupiti nemarno odbačeni narkomanski pribor, kako se slučajni prolaznici ili djeca ne bi ozlijedili i zarazili nekom od zaraznih bolesti, kao što su hepatitis A, B i C, već i senzibilizirati javnost na problem ovisnosti, ukazati na njegovu raširenost kako u našem gradu koji je prema Državnim statističkim podacima na prvom mjestu te crne ljestvice, tako i na nivou Države.
– Članovi Udruge mahom su roditelji ovisnika koji znaju što je droga i što ona čini našoj djeci. Stoga uvijek ističemo kako je predrasuda da se ovisnost događa nekom drugom. Danas je ovisnik netko iz susjedstva, a sutra bi to moglo biti vaše dijete – slogan je roditelja u ovoj Udruzi i ma koliko možda bili dosadni s tim, nećemo odustati već ćemo nastaviti boriti se za spas naše djece ovakvim akcijama, održavanjima tribina na temu ovisnosti, ali i u nastojanju da se u Zadru konačno formira detoks-jedinica gdje bi se u kontroliranim uvjetima ovisnici „skidali” s heroina, kokaina i sličnih, teških droga i odatle potom „čisti” otpremali u komune do konačnog izlječenja – zaključila je Ledenko.
Jučerašnjoj akciji osim stalnih članova Udruge priključile su se i dvije volonterke, studentice četvrte godine pedagogije i filozofije, odnosno ruskog jezika. Riječ je o Dubrovkinjama Emi i Ivi, inače blizankama, koje su se jučer prvi put na ovakav način susrele s problemom ovisnosti. Nakon što su se predano posvetile potrazi za iglama i špricama, djevojke su se vratile svojim studentskim obvezama zadovoljne jer su, kako su naglasile, kvalitetno potrošile subotnje popodne.
– Osjećam se nekako ispunjeno. Učinila sam nešto korisno i kvalitetno – istaknula je Ema, koja se zajedno sa sestrom Ivom članovima Udruge stavila na raspolaganje za buduće slične akcije.