Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sve više Zadranki bira porod na stolcu

Autor: Petra Mičić

18.04.2010. 22:00
Sve više Zadranki bira porod na stolcu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Naravno, nitko ne kaže da ženu porod neće boljeti te treba znati da žene koje rađaju na stolcu nisu u potpunosti oslobođene boli. Bitan je sam pristup porodu koji je izuzetno prirodan i pruža intiman osjećaj za majku i oca, koji može biti pri porodu te pružati ženi oslonac, sjedeći iza stolca. Također, moram naglasiti da do sada na porodima uz pomoć stolca nismo imali nijedan slučaj epiziotomije, odnosno kirurškog reza međice, ističe dr. Kulišić
Rađanje je staro kao i samo čovječanstvo. Ono što se mijenja i stalno poboljšava su načini, uvjeti i pomoć pri rađanju.
Mnoge žene danas ne znaju da je rađanje u krevetu započelo u razvijenim europskim zemljama, koncem devetnaestog stoljeća, usporedno s razvojem porodiljstva, koje je zbog intervencija usmjerenih na spašavanje života majke i djeteta zahtijevalo ležeći položaj rodilje. No u dvadesetom stoljeću javljaju se mogućnosti i prava žena na odabir položaja pri rađanju.
Danas se ženama sve češće omogućuju alternativni načini rađanja, odnosno rađanje stojeći, čučeći, na laktovima i koljenima te rađanje u vodi. Trenutačno je najpopularnije rađanje u vodi te rađanje pomoću stolca, međutim, velika većina žena rađa u uobičajenom položaju – na leđima.
Porod u vodi
Porod u vodi omogućuje novorođenčetu nježniji dolazak na svijet, jer se rađa iz vode u vodu pa se zatim iznosi na zrak, što ublažava stres koji dijete proživljava prilikom promjene temperature pri dolasku na svijet. Za rodilju koja odabere ovakav način rađanja, porod je olakšan zbog blagodati tople vode, a relaksacija koja se postiže učinkom tople vode može biti vrlo pozitivno iskustvo. Smanjenje težine tijela u vodi omogućuje lakšu i dublju relaksaciju. Topla voda ublažava bolove i druge smetnje tijekom poroda. Rodilja lakše podnosi trudove i ugodnije se osjeća u pauzama među trudovima, što štedi energiju te je rodilja manje umorna i iscrpljena tijekom poroda. Upotreba stolice pri porodu također je sve popularnija metoda.
Tako i Opća bolnica Zadar već četiri godine nudi mogućnost poroda na posebnom stolcu.
Dr. Dinko Kulišić, specijalist ginekologije i opstetricije, objasnio nam je koje su prednosti i kontraindikacije rađanja na stolcu.
– U zadarskoj bolnici uz pomoć stolca svake godine rodi oko trideset do četrdeset žena. Iako bi mnoge žene htjele roditi na stolcu, neke zbog nekih komplikacija pri porodu ne mogu, a neke odustanu tijekom poroda.
Vrlo je važno znati da se stolac koristi na samom kraju poroda, dakle, kada je žena u potpunosti otvorena te je spremna za rođenje djeteta, kazao je dr. Kulišić, dodavši da su iskustva žena koje su rađale uz pomoć stolca potpuno pozitivna te su iskusile manje boli pri samom porodu.
Djelovanje sile teže
Upotreba stolca za rađanje bila je poznata još u starom Egiptu, a ovaj način bio je raširen i u staroj Grčkoj, starom Rimu te u civilizaciji Inka. Sjedeći položaj nudi više udobnosti nego čučeći. Prednosti ovakvog načina rađanja su bolje korištenje snage trudova i napona zbog povoljnog djelovanja sile teže. To pojačava silu izgona djeteta i ubrzava porod. U tom je položaju optimalno širenje porođajnog kanala, bolja prilagodba djetetove glavice zdjelici i povoljan pritisak na međicu, koja se optimalno rasteže, čime se smanjuje rizik razdora. Žene koje osjećaju česte bolove u križima tvrde da stolica za porađanje smanjuje ili čak eliminira takvu bol.
– Naravno, nitko ne kaže da ženu porod neće boljeti te treba znati da žene koje rađaju na stolcu nisu u potpunosti oslobođene boli. Bitan je sam pristup porodu, koji je izuzetno prirodan i pruža intiman osjećaj za majku i oca, koji može biti pri porodu te pružati ženi oslonac, sjedeći iza stolca. Također, moram naglasiti da do sada na porodima uz pomoć stolca nismo imali nijedan slučaj epiziotomije, odnosno kirurškog reza međice, ističe dr. Kulišić.
Ovakav način poroda zahtijeva veći broj osoblja i potpuno stručno osoblje koje zadarska bolnica ima, tako da će velika većina pacijentica koje zatraže rađanje uz pomoć stolca to i dobiti. Kontraindikacije rađanja uz pomoć stolca gotovo da i nema. Naime, rađati na stolcu ne mogu žene koje imaju komplikacije pri porodu, žene koje prime epiduralnu anesteziju te žene koje nose blizance.
– Smatram da velik broj žena nije upoznat s ovom metodom rađanja i da se zato žene odlučuju za uobičajeno rađanje na krevetu. Žene su općenito zadovoljnije ovom metodom te lakše podnose porod. Tijekom poroda žene se šetaju i skaču na pilates lopti, a na kraju rode uz pomoć stolca kako bi simulirale prirodan položaj, kazao je dr. Dinko Kulišić, naglasivši da se broj žena koje bi željele roditi uz pomoć stolca stalno povećava te vjeruje da će se u budućnosti sve više žena odlučiti za ovu metodu.