Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Turisti se snašli i bez aviona

Autor: Siniša Klarica

18.04.2010. 22:00
Turisti se snašli i bez aviona

Foto: Vedran SITNICA



Gotovo potpuna blokada zračnog prometa u cijeloj Europi prekjučer i jučer nije izazvala velike gužve na Zračnoj luci u Zadru. Prema riječima direktorice Zračne luke Zadar Katice Pupić Bakrač, većina putnika bila je dobro obaviještena te je na vrijeme potražila alternativne prijevoze do svojih odredišta. Jedna grupa mlađih francuskih gostiju smještenih u zadarskom Omladinskom hostelu čak je produžila svoj boravak uživajući u nenadanom, ali produženom odmoru u Zadru jer su i dalje otkazani svi letovi prema zapadnoj, srednjoj i sjevernoj Europi.
Prema redu letenja jučer je put Osla trebao poletjeti Ryanairom Boeing 737, pa je jedna skupina norveških turista na Zračnoj luci Zadar čekala transfer iz Zračne luke Split. Doznajemo da je, također jedna grupa hrvatskih turista u Oslu ostala “zarobljena” na tamošnjem aerodromu, te da prognoze glede smanjenja količine vulkanske prašine nisu baš bile povoljne. Zbog svega toga cijene “rent a cara” u Norveškoj su porasle tri do 10 puta, a velika je lutrija naći slobodno mjestu u autobusima i vlakovima. Letove je otkazala čak i norveška služba spašavanja te je u pripravnosti samo jedan “Sea King” helikopter na nekad vojnom aerodromu Rygge.
Prema dostupnim informacijama sve je izglednije da će prekid prometovanja s Europom potrajati do srijede. Ryanair je službeno objavio da njegovi zrakoplovi neće prometovati do danas u 12 sati. Inače, jučer u 9.30 sati ujutro otvoren je zračni prostor iznad Zračne luke Zadar i južnije, pa je tako u ZL Zadar sletio jedan privatni avion iz Dubrovnika.
Podsjetimo, Grad Zadar zajedno s turističkom zajednicom osigurao je smještaje u Omladinskom hostelu po cijeni od 10 eura i u hotelu Pinija po cijeni od 20 eura. Međutim, već u subotu oko 10.30 sati prema riječima direktorice Irena Batur, više u hostelu nije bilo gostiju čije je putovanje vezano za avionske linije. Direktorica Batur je rekla da ovakva situacija nije ništa novo za hostel, te da su posljednji put ovakvu “krizu” imali za vrijeme Svjetskog rukometnog prvenstva kad se u Zadar iz Varaždina uputila velika skupina makedonskih navijača. Hostel je za avio-goste spremio 130, od ukupno 300 kreveta.