Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U moru krevet i dječja kolica

Autor: Teuta Babajko Jamičić

18.04.2010. 22:00
U moru krevet i dječja kolica

Foto: Zvonko KUCELIN



Petnaestak ronilaca iz Ronilačkog centra “ZadarSub” čistilo je podmorje ispred zgrade Sveučilišta na Obali kralja Petra Krešimira IV. Akcija čišćenja podmorja održana je u nedjelju ujutro u sklopu manifestacije Zeleni dani grada Zadra koju Radio 057 organizira već treću godinu za redom.
Iako se podmorje uz Obalu kralja Petra Krešimira IV. čisti svake godine, ronioci “ZadarSuba” i ovoga puta izvadili su veliku količinu svakojakog otpada – boca, časa, limenki, stolova i stolica… Osim “standardnog” otpada, zadarski ronioci, u podmorju ispred zgrade Sveučilišta, pronašli su čak i krevet i dječja kolica! Sudeći po količini i raznolikosti otpada, koji je pronađen u podmorju uz Obalu kralja Petra Krešimira IV., u Zadru je još uvijek mnogo ekološki neodgovornih i neosviještenih pojedinaca koji otpad, umjesto u za to predviđene kontejnere, bacaju u more!
Otpad, koji su ronioci iz Ronilačkog centra “ZadarSub” izvadili iz mora, danas će odvesti djelatnici zadarske Čistoće.
Čišćenjem podmorja ispred zgrade Sveučilišta, organizatori i sudionici ove akcije željeli su pružiti primjer dobre prakse i suradnje svih aktera potrebnih za razvoj lokalne strategije gospodarenja otpadom.


Zeleni dani grada Zadra


Zelene dani grada Zadra, koje treću godinu za redom organizira Radio 057, svojim nastupima otvorili su polaznici Glazbene škole Blagoje Bersa i Zadarskog plesnog ansambla. Unatoč kišnom vremenu, u subotu ujutro na Narodnom trgu, svoje umijeće pokazali su kvartet klarineta i baletni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa te plesači Zadarskog plesnog ansambla.
Zeleni dani grada Zadra zamišljeni su kao manifestacija koja će obuhvaćati više pojedinačnih događaja, kulturnog, pjevačko-dramskog te sportsko-rekreativnog karaktera. Kako razne školske školske institucije te udruge i sportska društva u Zadru već dugi niz godina organiziraju i provode različita dogođaje i programe na temu ekologije i zaštite okoliša, Zelenim danima grada Zadra sve je to objedinjeno u jedinstvena događanja koja će potrajati do 22. travnja ove godine. Kroz razne kulturne i sportsko-rekreacijske programe, na taj način, pruža se primjer dobre prakse i suradnje svih aktera potrebnih za razvoj lokalne strategije gospodarenja otpadom.