Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Uskoro na redu uređenje Đila

Autor: Anita Ćustić

18.04.2010. 22:00
Uskoro na redu uređenje Đila

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ovaj teren je problematičan jer voda s njega jako sporo odlazi, odvodnja je na tom području loša, otjecanje kiše očito nije nigdje usmjereno i besmisleno je nasipati šljunak koji svaka kiša ponovno digne, pojasnio je Basioli, istaknuvši da je u planu osim takozvanog Đila šljunkom urediti i parkiralište na Foši, točnije područje od zgrade bivše Tehničke škole do lučice Foša
Nakon što su građani konačno prihvatili da se parkiranje na bivšem atletskom stadionu Ravnice, poznatijem kao Đil naplaćuje, očekivali su da će to područje barem postati urednije nego prije i primjerenije parkiralištu s naplatom. No situacija je tamo jednaka. Naime, ovo je područje sve do prošle jeseni bilo jedino besplatno parkiralište na Poluotoku, kojim su se mnogi građani rado služili, a s obzirom da je besplatno i relativno blizu samom centru grada, samo rijetkima je neurednost ovog područja smetala. No danas, imajući u vidu njegovu naplatu, osobito za kišnih dana kada duboke lokve “zauzmu” golemi dio parkirališnih mjesta, građani ipak smatraju da to nije u redu. Isto tako, ne mogu vjerovati da je nemoguće ovaj prostor održavati barem na način da se ono redovito posipa šljunkom čime bi se spriječilo stvaranje lokvi. No, kako pojašnjava Ante Basioli, direktor zadarske tvrtke Obala i lučice, problem je u podlozi na kojoj se nakupljaju velike količine oborinskih voda koje ne otječu, zbog čega se voda dugo zadržava, šljunak se digne, a bilo kakve radove je nemoguće obavljati prije zatopljenja.
– Ovo smo područje uredili nakon što je započela naplata, nasuli smo šljunak i očistili travu, a onda je nastupilo loše vrijeme, učestale kiše zbog čega je bilo nemoguće raditi. U planu nam je već sada kad je zatoplilo ovo parkiralište ponovno urediti. Treba naglasiti da je ovaj teren problematičan jer voda s njega jako sporo odlazi, odvodnja je na tom području loša, otjecanje kiše očito nije nigdje usmjereno i besmisleno je nasipati šljunak koji svaka kiša ponovno digne, pojasnio je Basioli, istaknuvši da je u planu osim takozvanog Đila šljunkom urediti i parkiralište na Foši, točnije područje od zgrade bivše Tehničke škole do lučice Foša.
Iako se mnogi pitaju zašto se ova parkirališta konačno ne asfaltiraju kako bi bili dostojni pravog parkirališta, direktor navodi da je ovo na Foši nemoguće asfaltirati jer je tako odredio Konzervatorski odjel, dok sudbina bivšeg atletskog stadiona Ravnice još uvijek nije poznata, odnosno parkiralište nije konačno rješenje ovog područja, zbog čega se zasad ni ono ne može asfaltirati.