Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vulkanski oblak stigao do obale Sjeverne Amerike

Autor: Hina (H)

18.04.2010. 22:00
Vulkanski oblak stigao do obale Sjeverne Amerike

Foto: FAH



Oblak pepela nastao u erupciji islandskog vulkana došao je do kanadske istočne obale u ponedjeljak no zrakoplovne tvrtke su rekle da je do otkazivanja domaćih letova u Kanadi došlo većinom zbog magle.
Kanadska agencija za okoliš i meteorologiju Environment Canada rekla je da ne očekuje probleme u domaćem prometu zbog oblaka koji je zatvorio europske zračne luke.
“Oblak pepela je vrlo raspršen, kreće se sporo i ne bi trebao utjecati na kanadske zračne luke”, rekla je glasgovornica Laura Cummings.
Britanska nacionalna meteorološka služba Met Office odgovorna je za praćenje oblaka pepela po međunarodnim sporazumima a meteorolog Met Officea Bob Syvreta je agenciji Reuters izjavio da nije vjerojatno da će oblak zaći dublje u Sjevernu Ameriku.
Vulkanski pepeo oštetio NATO-ov vojni zrakoplov F-16
Viši zapadni diplomat u ponedjeljak je rekao da je nekoliko NATO-ovih zrakoplova F-16 proletjelo kroz oblak vulkanskog pepela koji je na jednom oštetio motor.
Dužnosnik, koji se ne može imenovati po NATO-ovim pravilima, nije želi navesti dodatne pojedinosti o tome gdje ili kada se incident dogodio. On je samo rekao da su u motoru zrakoplova nađene staklaste nakupine nakon što je u ophodnji letio europskim zračnim prostorom.
Viši dužnosnik europske agencije za zračni promet Bo Redeborn kasnije je rekao da F-16 pripada belgijskim zračnim snagama.
Incident je pokazao opasnost leta kroz oblake pepela koji su paralizirali europski zračni promet u posljednjih pet dana.
Vulkanski pepeo se lijepi na unutarnje dijelove motora gdje se pretvara u staklasti sloj koji smanjuje protok zraka. Također može začepiti otvore za hlađenje motora što dovodi do pregrijavanje i možebitno blokiranja motora.
Vulkan svakog dana izbaci između 150 i 300 tisuća tona CO2
Islandski vulkan Eyjafjallajokull izbacuje između 150.000 i 300.000 tona ugljičnog dioksida na dan, a ako se godinu dana zadrži ta količina, po emisiji plina s učinkom staklenika bit će na istoj razini kao Austrija, rekla su u ponedjeljak dvojica stručnjaka, prenosi AFP.
Količina ugljičnog dioksida koju obično izbacuju vulkani zanemariva je s obzirom na ukupnu emisiju plina s učinkom staklenika, istaknuo je vulkanolog Patrick Allard s geološkog instituta u Parizu.
Nema podataka o količini ugljičnog dioksida koju izbacuje islandski vulkan nakon erupcije 14. travnja, ali procjene su moguće u usporedbi s prošlom erupcijom 20. ožujka.
Tijekom prve erupcije 15.000 tona ugljičnog dioksida bilo je izbačeno svakoga dana, rekao je geolog Colin Macpherson sa Sveučilišta Durhama u Engleskoj.
“Sadašnji val magme je 10 do 20 puta veći” i količina ugljičnog dioksida koju izbacuje Eyjafjallajokull jest 150.000 tona na dan”, rekao je, prenosi AFP.
Patrick Allard iznio je slične procjene i naveo da u ovom trenutku vulkan proizvodi 20 puta više ugljičnog dioksida nego u prvoj fazi erupcije, ili 300.000 tona na dan.
Te emisije taj će vulkan smjestiti između 47. i 75. mjesta na popisu zemalja koje ispuštaju plin s učinkom staklenika, odgovornog za klimatsko zatopljenje, po podatcima World Resources Institutea iz 2005., nevladine organizacije specijalizirane za podatke o okolišu.