Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarska bolnica dobiva uređaj za znojni test

Autor: Vanja Mirčeta

18.04.2010. 22:00
Zadarska bolnica dobiva uređaj za znojni test


Humanitarni koncert za Opću bolnicu Zadar pod pokroviteljstvom Zadarske županije, a u organizaciji Kulturno-zabavne udruge Zara u suradnji s Općom bolnicom Zadar, pjevačicom Marinom Tomašević te klubom Arsenal koji se održao u četvrtak u Arsenalu, bio je izvrsna odskočna daska za nastavak prikupljanja donacija za kupnju uređaja za znojni test za Pulmološko-alergološku ambulantu na Odjelu za pedijatriju. Naime, nakon uspješnog koncerta «30 mi je» u Arsenalu, samo dan poslije uslijedio je i novi humanitarni koncert u Preku, ovoga puta u organizaciji Kulturno-zabavne udruge Zara i Turističkih zajednica Preko i Ugljan. Koncert se održao u školskoj dvorani, a za zadarsku bolnicu su pjevali Ivica Sikirić Ićo te klapa Iskon. Dakle, dio prihoda s ovog koncerta također je doniran za kupnju uređaja za znojni test kojim se u ranoj fazi otkriva teška nasljedna bolest cistična fibroza, a što ranije otkrivanje i početak liječenja znače duži životni vijek za dijete koje oboli od ove bolesti.
Kako je tijekom koncerta u Zadru prikupljeno 15-ak tisuća kuna, usprkos oduševljenju nazočnih izvođačima i pozitivnom atmosferom tijekom koncerta, činilo se da se neće tako brzo prikupiti potrebitih 50 tisuća kuna koliko stoji uređaj za znojni test. No nakon dva održana koncerta i reakcije donatora nakon njih, organizatori ponosno ističu da će u konačnici Opća bolnica Zadar ipak biti jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja će posjedovati uređaj kojim će umnogome pomoći našim najmlađima.
– Koncert u Arsenalu nije podbacio, bio je izvrstan. Marina Tomašević, koja je tom prigodom proslavila 30 godina svog uspješnog djelovanja na hrvatskoj estradi te njeni dragi prijatelji koje je ugostila ovdje u Zadru, Vinko Coce, Hari Rončević, Matko Jelavić, Antonija Šola, Ivica Sikirić Ićo, klapa Maslina te mnogi drugi odradili su izvanredan posao. Nekomu se može činiti da je 15 tisuća kuna prikupljenih tu večer malo, no to nije istina. Naime, taj koncert u Arsenalu bio je samo početak akcije i prikupljanja donacija koje su zapravo u pravom smislu uslijedile tek nakon tog koncerta. Morate biti svjesni da su se u akciju uključili i mnogi ljudi koji su zbog svojih obveza zapravo bili spriječeni nazočiti koncertu, no i oni su sudjelovali. Znači, ona prava reakcija je uslijedila nakon akcije. Osim toga, nakon ovoga vrhunskog koncerta u Arsenalu uslijedio je i ovaj nešto manji, no jednako uspješan u Preku. Zahvaljujem se u ime svih organizatora svim sudionicima ove humanitarne akcije za našu bolnicu, odnosno u konačnici za naše najmlađe. Sada mogu reći da je akcija uspješno završena, aparat se kupuje, istaknuo je Vlatko Štrbac, predsjednik Kulturno-zabavne udruge Zara.