Glumci iz filmova o Winnetou u Starigradu

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Damir Gabelica, Vladimir Tadej, Vida Jermen i Tom Vukušić

U okviru manifestacije "Tragovima Winnetoua" u hotelu Alan sinoć se održao već tradicionalni susret ljubitelja filmova o Winnetou koji se u Starigradu-Paklenici održava od 16. do 24. travnja. Ovu manifestaciju petu godinu zaredom organizira Turistička zajednica općine Starigrad.

Pored turista, brojnih fanova Winnetoua iz Njemačke i Austrije, direktorice TZO Marjane Marasović, direktora hotela Jole Petričevića, Maje Marasovića iz hotela Rajna i Damira Gabelice, koautora knjige "Putevima Winnetoua  po Hrvatskoj", srdačnom susretu, druženju i prezentaciji dokumentarnog filma uz country i dalmatinsku glazbu nazočili su poznati hrvatski filmski umjetnici, sudionici nastanka filmova Karla Maya - kazališna, filmska i televizijska glumica Vida Jermen, scenograf i redatelj Vladimir Tadej te glumac i legenda hrvatskog kaskaderstva Tom Vukušić.

- Lijepo se vratiti u Starigrad i hotel Alan, tadašnji motel Paklenica, i posjetiti lokacije snimanja Winnetou filma iz 60-tih godina proteklog stoljeća, ozarena lica je rekla Vida Jermen koja je 1968. godine u serijalu filmova o Winnetouu glumila u "Winnetou i Schatterhand u dolini smrti".

Sretni zbog činjenice da hodaju stazama hrabrog indijanskog poglavice Winnetoua i njegova odanog prijatelja bijelca Olda Shatterhanda sudionici ovogodišnje manifestacije "Tragovima Winnetoua" obišli su Pueblo plato nad kanjonom rijeke Zrmanje - Rio Pecos, Western-grad - Rocky town, MacHallerovu farmu i obišli nekadašnje filmske setove na Velebitu. U četvrtak ih očekuje vožnja i fotosafari na Tulovim gredama gdje su bile snimane najdramatičnije filmske scene - smrt Winnetouva oca i sestre te smrt samog Winnetoua.

- Rijetko gdje u svijetu ima toliko različitih prirodnih ljepota kao u Hrvatskoj. Zato i nije iznenađenje da su u 60-tim godinama prošlog stoljeća upravo te lokacije bile odabrane za snimanje filmova o legendarnom indijanskom poglavici Winnetouu, poznatog njemačkog pisca Karla Maya, govori vitalni Vladimir  Tadej, scenograf filmova o Winnetou.

Mjesta snimanja na padinama mističnog Velebita, kanjonu Zrmanje, NP Plitvčka jezera, NP Krka, okolica Benkovca, Raštevića i Vrlike, rijeka Cetina, Radmanove mlinice i druge lokacije su sačuvale ljepotu u svom originalnom obliku i predstavljaju najljepši krajolik Hrvatske.

- Snimati u društvu Pierra Bricea, Lexa Barkera, Dunje Rajter, Marie Versini, Vide Jermen i drugih poznatih glumaca tog vremena bio je nezaboravan doživljaj, rekao je kaskaderska legenda Tom Vukušić.

- Ovom manifestacijom želi se dodatno promovirati hrvatske prirodne ljepote i turističke sadržaje kroz, u mnogim europskim zemljama još veoma popularne, filmove o Winnetouu. Istovremeno se obogaćuje ponuda gostima koji u to vrijeme već borave na podvelebitskom području. Winnetou fanovi snimaju svoje reportaže i dokumentarne filmove za njemačko i austrijsko tržište, pa tako promoviraju naše destinacije koje privlače i one goste koje ne zanima Winnetou, naglasila je Marjana Marasović.

Sve je krenulo od individualnih gostiju koji su u Starigrad dolazili kako bi obilazili lokacije na kojima se snimao serijal filmova o indijanskom poglavici. U Njemačkoj i Austriji, jer je bila riječ o njemačkoj produkciji, ti su filmovi još uvijek jako popularni i često se repriziraju na televiziji.

- Tematska izložba postavljena u starom dijelu hotela Alan u kojemu je boravila filmska ekipa u vrijeme snimanja, iz godine u godinu postaje sve bogatija eksponatima i sve posjećenija, ponosno će Zvonimir Čubelić, vrhunski poznavatelj Winnetou tematike iz hotela Alan.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno