Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mesić neovlašteno predao brijunske transkripte?

18.04.2011. 22:00
Mesić neovlašteno predao brijunske transkripte?


Moramo pravno ispitati cijelu situaciju, a onda poduzeti odgovarajuće korake. Zasad, jedino uporište nam je činjenica da je Mesić predao brijunske transkripte mimo svojih ovlasti koje su bile u nadležnosti Vlade RH, kaže Klaudio Vidaić


HVIDR-a Zadar podnijet će kaznenu prijavu protiv bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića zbog odavanja državne tajne. Prema riječima dopredsjednika Klaudija Vidaića, prijedlog se zasad pravno ispituje jer je jedini način da se bivšeg predsjednika Republike dovede u sudnicu, tužba za prekoračenje ovlasti.
– Moramo pravno ispitati cijelu situaciju, a onda poduzeti odgovarajuće korake. Zasad, jedino uporište nam je činjenica da je Mesić predao brijunske transkripte mimo svojih ovlasti koje su bile u nadležnosti Vlade RH. O ovoj našoj inicijativi ćemo porazgovarati i s drugim udrugama, kako bi zajednički podnijeli kaznenu prijavu. Ako kojim slučajem ostale udruge ne budu htjele sudjelovati u ovoj akciji, HVIDR-a Zadar će sama podnijeti kaznenu prijavu, rekao je Vidaić.
Vidaić time ne amnestira sadašnju Vladu od odgovornosti za stanje u kojem su se našli generali Gotovina i Markač. Zadarski ratni vojni invalidi ne vjeruju ni premijerki Jadranki Kosor kad kaže da je Vlada RH učinila sve što se moglo.
– Pokrenut ćemo pitanje odgovornosti sviju dosadašnjih Vlada koje su propustile poduzeti pravne korake kako hrvatski generali ne bi došli u ovu situaciju. Svi govore o nekakvom zajedničkom zločinačkom poduhvatu, a malo tko je čuo kad je sudac Orie rekao da se u Oluji vodio međunarodni sukob. To implicira međunarodni subjektivitet Krajine. Stoga ćemo tražiti da sve dosadašnje Vlade politički, moralno, ali i pravno odgovaraju za propuste koje su učinili, jer kad može nevin čovjek ležati u zatvoru, onda i oni mogu snositi posljedice svojih loših poteza. Ponavljam, moralnu i političku odgovornost tražit ćemo svim dopuštenim demokratskim sredstvima, rekao je Vidaić.