Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Navigacijskim sustavom kroz grad?

18.04.2011. 22:00
Navigacijskim sustavom kroz grad?


Prva faza izgradnje obuhvatit će Benkovačku cestu (od Grgura Barskog do Matijašove Ograde) na kojoj su radovi već započeli sukladno najavama 11. travnja gdje je i postavljeno nešto više od 350 metara cijevi, te Jadransku aveniju (od Benkovačke ceste do Zagrebačke ulice) i Ulicu Ante Starčevića (od Tvrtkove ulice do Peričićeve ulice uz OB Zadar) na kojima su radovi već prema najavama trebali započeti još 13. odnosno 15. travnja, no ti su se rokovi ipak prolongirali za još koji dan


Početak radova na izgradnji plinske mreže Zadarske županije započeo je u skladu s planovima prije tjedan dana na Babindubu. Projekt plinofikacije Zadarske županije, odnosno distributivne mreže grada Zadra odrađivat će se u fazama kako bi se što prije započelo s prvim priključcima zainteresiranih korisnika na sustav. Prva faza izgradnje obuhvatit će Benkovačku cestu (od Grgura Barskog do Matijašove Ograde) na kojoj su radovi već započeli sukladno najavama 11. travnja gdje je i postavljeno nešto više od 350 metara cijevi, te Jadransku aveniju (od Benkovačke ceste do Zagrebačke ulice) i Ulicu Ante Starčevića (od Tvrtkove ulice do Peričićeve ulice uz OB Zadar) na kojima su radovi već prema najavama trebali započeti još 13. odnosno 15. travnja, no ti su se rokovi ipak prolongirali za još koji dan. S obzirom na brojne zatvorene prometnice po gradu, i zatvaranje novih prometnih pravaca kako bi se odradili i ovi radovi zasigurno će izazvati još veću nervozu u naših sugrađana. Iako bi radovi na postavljanju plinske mreže u navedenim ulicama završno s prometnicom pored Opće bolnice Zadar trebali biti okončani do sredine lipnja, odnosno tik pred sam početak turističke sezone, teško je biti optimističan, da će radovi koji kasne sa svojim početcima biti okončani u zadanim vremenskim rokovima.
Ritam čekićanja bagera
Osim sveopće nervoze u naših sugrađana, nadamo se samo da i u ovu sezonu nećemo ući uz ritam čekićanja bagera i ostalih građevinskih strojeva kako bi naši gosti uvidjeli da smo dobri, zaista i vrijedni domaćini, koji turistima uz more i sunce nude i prvu crtu razgraničenja gospodarske i turističke ponude u gradu. Možda bi im to trebalo i uključiti u turističku ponudu te da umjesto berbe maslina, jagoda ili koječega ostalog sudjeluju u građevinskim radovima tijekom ljetnih mjeseci, naravno besplatno uz plaćeni smještaj koji su ionako planirali. Šalu na stranu, nadamo se da barem tijekom srpnja i kolovoza bagere nećemo vidjeti na zadarskim ulicama. Naime, iz EVN Croatia Plina najavljuju kako ih već u srpnju ove godine očekuje probni rad plinske mreže koji uključuje tehnički pregled, ishođenje uporabne dozvole te dozvole za distribuciju, dok se priključenje prvih korisnika i opskrba predviđa za početak rujna 2011. godine.
Andreja Pavlović iz tvrtke Hauska & Partner, odnosno ured za odnose s javnošću EVN Croatia Plina za Hrvatsku, istaknula je kako će u prvoj fazi EVN Croatia Plin sagraditi 25 kilometara srednje i visokotlačne plinske mreže. Naglasila je i kako će se svi radovi provoditi u skladu s dobrim praksama očuvanja okoliša, biljnog i životinjskog svijeta vodeći računa o zaštiti kulturnog nasljeđa. Smatra kako je upravo podjela radova na nekoliko faza, a u dogovoru s nadležnim tijelima Grada Zadra razrađena kako se ne bi ometala turistička sezona te gradski promet.
Sve mora biti gotovo do 15. lipnja
– Benkovačka ulica je već zatvorena za javni prijevoz jer su u tijeku radovi u skladu s terminskim planom izvođenja. Plan regulacije prometa koji uključuje zaobilaznice za Jadransku aveniju i Ulicu Ante Starčevića je dovršen, pa će i radovi na ove dvije prometnice u skladu s planovima početi u idućih nekoliko dana.
Radovi na javnim prometnicama će biti okončani do sredine lipnja kada počinje turistička sezona.
Radovi obuhvaćaju postavljanje plinskih cijevi, a nakon njihovog završetka prometnice će biti vraćene u prvotno stanje. Tijekom izvođenja radova pripremit će se i priključci, što znači da će se prvi korisnici na plinsku mrežu moći priključiti tijekom rujna.
Za svaku zatvorenu prometnicu predvidjeli smo zaobilazni put koji će biti jasno i vidljivo označen. Ovu smo regulaciju prometa dogovorili s Gradom Zadrom i Prometnom policijom, kazala je Pavlović, dodajući kako vjeruje da će naši sugrađani u ovom tromjesečnom periodu radova imati razumijevanja za njih s obzirom na opću korist koja se nakon njih nudi svim zainteresiranim potrošačima.
Investicija u Zadarskoj županiji vrijedna 160 milijuna kuna, u dužini 390 kilometara plinovoda s 26 tisuća potencijalnih potrošača, a opskrbom plinom namjeravaju se obuhvatiti gradovi Zadar, Biograd na Moru i Benkovac. Za gradnju distributivne mreže Zadra ishođena je pravomoćna lokacijska dozvola, potvrda glavnog projekta, odobren je izvođač radova te nabavljen materijal za visokotlačni plinovod (cijevi, lukovi, slavine, itd.).
Dogradonačelnik Darko Kasap smatra kako će se u ovom tromjesečnom periodu EVN Croatia Plin pridržavati rasporeda radova.
– Sve nadležne uprave za ceste, kao i sam Grad Zadar, dali su suglasnost za odrađivanje tih radova u prvoj fazi izgradnje plinske mreže, u navedenim terminima. Oni bi na navedenim lokacijama morali biti gotovi zaključno do 15. lipnja. Nijedni radovi ne smiju prijeći to vremensko ograničenje zbog početka turističke sezone. EVN je dobio određene smjernice, odnosno uvjete koje mora ispuniti, između ostalog nakon obavljenih radova i vratiti završni sloj asfalta u prvobitno stanje. Nakon završetka tih radova, na tim dionicama će se u rujnu svim zainteresiranima postavljati i prvi priključci, kazao je Kasap.


 JEDNIM TRAKOM KRUŽNO DO BOLNICE




Darko Kasap, zadarski dogradonačelnik ističe kako će za sve zatvorene dionice zbog izgradnje plinske mreže u gradu Zadru biti otvoreni privremeni alternativni prometni pravci kako bi se sugrađanima što više olakšalo kretanje u prometu unatoč brojnim radovima koji će se u isto vrijeme izvoditi po cijelom gradu.
– Radovi na Benkovačkoj cesti su započeli u skladu s najavljenim terminima, dok na ovim drugim dionicama, unatoč najavama ipak još nisu. Vjerujem da će radovi i na Jadranskoj aveniji i Ulici Ante Starčevića ipak započeti tijekom ovog tjedna. Kako je Benkovačka cesta zatvorena trenutačno je alternativni pravac ulica preko Ploče, osim vozila javnog prijevoza koji voze na gradilištu sukladno uvjetima zadanima od strane policije i Grada. U Jadranskoj aveniji zatvorit će se samo dva sjeverna kolnička traka kako bi se radovi mogli neometano obavljati, dok će dvije trake s južne strane postati dvosmjerne. S druge strane pak, u Ulici Ante Starčevića u smjeru prema Općoj bolnici Zadar, trebao bi biti zatvoren samo jedan prometni trak, dok bi drugi ostao slobodan za neometano odvijanje prometa te da se kružno može stići do bolnice alternativnim putem, kazao je Kasap.