Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Počele pripreme za “Ždreške lazi”

18.04.2011. 22:00
Počele pripreme za “Ždreške lazi”


Prioritet nam je smotra folklora koju svake godine u ljeto organiziramo u Ždrelcu i to pod nazivom “Ždreške lazi”, što će reći mali ulazi, prolazi, kaletice… U sklopu te smotre kojoj nastojimo dati domaći štih, približiti je turistima, pozivamo u goste i KUD-ove susjednih mjesta, kazala Jelenić


Članove Kulturno-umjetničkog društva “Sveti Luka” iz Ždrelca na otoku Pašmanu sreli smo na priredbi “Fešta za prvog furešta” koja je održana na biogradskoj plaži Dražica. Ovaj KUD predstavio se tijekom priredbe s jednim dijelom svog repertoara, a bila je to i prilika da s njima ukratko i porazgovaramo.
– Naš KUD djeluje već dvanaest godina. Kroz to vrijeme izmijenjali su se članovi i voditelji, ali KUD je opstao. Tako danas možemo slobodno kazati da imamo 20 aktivnih članova, a posebno smo ponosni na mlađi naraštaj koji se postupno priključuje. No još uvijek naše je članstvo većim dijelom žensko, imamo tek nekoliko muških. Što se samog programa tiče, uglavnom njegujemo napjeve Ždrelca, kazala je voditeljica KUD-a Miljenka Jelenić, dodajući da kroz pjesmu i ples nastoje očuvati bogatu tradicijsku baštinu svoga mjesta i okolice te je tako predstaviti na nastupima pred domaćom publikom, ali i na gostovanjima diljem županije.
– Niz je poziva za nastupe, a već standardno imamo dobru suradnju s biogradskom Turističkom zajednicom. Protekle godine nastupali smo i diljem županije, između ostalog u Polači, Vrsima, Benkovcu te na dvije smotre folklora u Metkoviću. Prioritet nam je smotra folklora koju svake godine u ljeto organiziramo u Ždrelcu i to pod nazivom ‘Ždreške lazi’, što će reći mali ulazi, prolazi, kaletice… U sklopu te smotre kojoj nastojimo dati domaći štih, kako bi bila prepoznatljiva te je kao takvu približiti i turistima, pozivamo u goste i KUD-ove susjednih mjesta, točnije čitave Zadarske županije, kazala Jelenić, dodajući da se već sada pomalo pripremaju za to događanje koje planiraju u kolovozu.
– Moramo svakako naglasiti da imamo razumijevanje Općine Pašman te Županije, zahvaljujući čemu smo i nabavili nošnje koje naši članovi nose. Zna se, primjerice, da je upravo općina Pašman kolijevka zalistavca koji vidite na nekim nošnjama. Tako smo, primjerice, i mi sami uz stručne savjete izradile repliku originalnog zalistavca kakav se nosio u 19. stoljeću, na što smo posebno ponosne, zaključila je Jelenić.