Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Popović: Ponosan sam na sebe i suigrače

18.04.2011. 22:00
Popović: Ponosan sam na sebe i suigrače


Bila je to večer Unicsa i Marka Popovića. Zapravo dvije večeri. Prva protiv Cedevite u polufinalu pa onda protiv Cajasol Seville u velikom finalu Eurokupa. Oba susreta je ruska momčad otvorila nadmoćno, te bez većih problema prebrodila mali pad igre u drugom poluvremenu i buđenje protivnika. Plus 21 protiv Zagrepčana i +15 protiv Španjolaca za prvi ovosezonski trofej i plasman u Euroligu sljedeće sezone.
Pop je protiv Cedevite odigrao ono što je trebao, postigao 14 poena, uz 4 asistencije, a onda je u finalu zablistao. Gledati ga kako dirigira svojom momčadi, koja je, da ne bude zabune, puna iznimno kvalitetnih igrača, bio je čisti košarkaški užitak. Ni dva rana prekršaja na otvaranju pa nešto kasnije i treći nisu ga omela. Završio je s 18 poena i 11 asistencija, te zasluženo ponio titulu najkorisnijeg igrača završnog turnira u Trevisu. Nagradu je primio uz suze radosnice, zahvalivši svim svojim suigračima, odličnom centru Lampeu (26 poena u finalu, većina u posljednjoj četvrtini), sjajnim Amerikancima Lydayu i McCartyu, čovjeku za prljave poslove Veremeenku i ostalima. Naravno, i treneru Evgeniju Pašutinu.
Ne mislimo tu stati
– Dao sam sve od sebe. Pokušao sam razigravati momčad, a poeni su došli sami. Tako se utakmica razvijala i gurnulo me u prvi plan. Borio sam se sam sa sobom. Nije bilo dovoljno snage, ali uspjeli smo i jako sam ponosan na sebe i suigrače – kazao je Pop, još uvijek vruć nakon primanja trofeja i nagrade.
Unics je bio favorit od početka Eurokupa. U prvom krugu je, u konkurenciji Oldenburga, Le Mansa i Banvita, izgubio samo od Francuza kod kuće, ali ih je kasnije u gostima dobio 33 razlike. U drugom krugu (Cedevita, Hemofarm, Gran Canaria) je prvo mjesto osigurao već nakon četiri utakmice, da bi u četvrtfinalu sa 2-0 izbacio talijansku Casertu. I onda već opisana dominacija na Final fouru. No, tu ne misli stati.
– Znamo koliko smo kvalitetni. Na svim pozicijama smo pokriveni sa po dva igrača i bila bi stvarno šteta da to nismo iskoristili i uzeli ovaj trofej. Ne mislimo tu stati. Dobro stojimo u ruskom prvenstvu (prvo mjesto, op.a.), a sljedeći tjedan nas čeka i završni turnir VTB lige, kojeg igramo kod kuće. Ovo nam može biti samo postrek za dalje. Puni smo samopouzdanja, jer smo igrali odlično. Prezentirali smo dobru košarku i mislim da su ljudi mogli uživati gledajući nas.
Podredio se momčadi
Još na početku sezone, Unics je ispao u trećem krugu kvalifikacija za Euroligu od belgijskog Charleroia. Bio je to svojevrsni šok, ali nakon ovog uspjeha, nitko ne žali zbog takvog razvoja događaja.
– Sada mi definitivno nije žao, jer neki put ne treba preskakati stepenice. Netko će misliti da smo ovaj trofej osvojili relativno lako. Nije bilo lako, ali dobro smo se pripremili. Ovo nam je jako dugo bilo u glavi. Za klub kao što je Kazan, ovaj trofej mnogo znači, jer boriti se u ruskoj ligi, VTB ligi i Eurokupu konstantno dobro nije nimalo lako. A s obzirom da sam se ozljedio, a do tada sam igrao odlično, bilo mi se teško vratiti. Zato mi ovaj trofej i priznanje za MVP-a još više znače.
Momčad Unicsa je zaista sjajno posložena. Raznovrsna je, kvalitetna, a Pop se kao jedan od lidera sjajno uklopio.
– Uvijek sam spreman podrediti se momčadi i to sam još jednom dokazao. Igrao sam i playmakera i dvojku, ovisno o koncepciji momčadi. U reprezentaciji i Žalgirisu sam dosta igrao dvojku, a u Efes Pilsenu, Ciboni, Zadru i ovdje više igram playa. Profesionalac sam, igram za svoj klub, radim svoj posao najbolje što mogu i mislim da ga radim na pošten način.
Posveta obitelji
Možeš li usporediti ovaj trofej sa osvajanjem Goodyear lige sa Zadrom?
– Teško je to sada reći. Moći ću odgovoriti na to pitanje tek nakon nekog vremena, kada se slegnu emocije. Ono je ipak bio prvi pravi veliki trofej, protiv prave momčadi kao što je Maccabi. Međutim, u momčadi poput Unicsa, kada igraš kao stranac, nije lako osvojiti trofej, a pogotovo europski.
Slavlje?
– Na ruski način – s osmjehom će Pop.
– Svak ima neki svoj način. Želim nekoliko dana uživati u ovome, a onda opet na posao. Rekli bi Amerikanci dolazi money time, odnosno onaj dio sezone kada moraš dati sve od sebe. Jer sve ovo što si radio do sada ne smiješ proliti, nego završiti posao na pravi način.
I na koncu, ali ne najmanje bitno.
– Obitelj mi puno znači. Ovaj uspjeh posvećujem svojoj braći Ivanu i Luki, nećaku Roku i sinu Adrianu.


 POPOVIĆ SENIOR: STOPILA SE KVALITETA S ISKUSTVOM


Petar Popović je u nedjelju prijepodne još bio u Šibeniku. Vodio je utakmicu juniora Zadra protiv Cibone. Marko je izrazio želju da obitelj dođe na finale i tako je bilo.
– Ne bih to stavio u rang s Goodyear ligom, ali mislim da je ovo ipak nešto više. Ovo je plod cijele momčadi. Kazan je bio favorit i to je pokazao. To je momčad koja, ako ostane na okupu, uz neke sitne korekcije, sigurno može parirati najjačima u Euroligi – komentirao je Popović senior.
Je li vam ovo najljepši trenutak u praćenju sinove karijere?
– Možda i najemotivniji. Vidjeli ste da je i on na kraju zaplakao, jednostavno su pukle emocije. Mislim da je sazrio kao pravi igrač. Stopila se kvaliteta s iskustvom.




 POP U BROJKAMA


Marko Popović ove je sezone u Eurokupu prosječno postizao 13,8 poena (60% za dva, 44% za tri, 73% sl.bacanja), uz 5,8 asistencija, 2,6 skokova, 1,6 osvojenih, te 2,6 izgubljenih lopti. Sve to za nešto više od 26 minuta po utakmici. A odigrao ih je 11, s obzirom da je propusio dio sezone zbog loma ruke. Da nije bilo te ozljede, sigurno bi ove brojke bile još impresivnije, kao i prosječna valorizacija 16,5 (6. u ukupnom poretku), ali na koncu je najbitniji trofej i nagrada za MVP-a Final foura.


 ROK SREDIO MILANO, ŠPRALJA SA SIRENOM


U 26. kolu talijanskog prvenstva Varese je ostvario važnu domaću pobjedu protiv Milana. Bilo je 82:71 (9:17, 27:24, 19:15, 27:15), a Rok Stipčević je u pobjedu svoje momčadi ugradio 11 poena (2-4 za dva, 1-2 za tri, 4-4 sl.bacanja), uz 5 asistencija za 34 minute. Varese sada ima 13 pobjeda, baš kao Avellino, Benetton i Bologna, a iznad su samo Siena (22-2), Cantu (20-6) i Milano (18-8).
U hercegovačkom derbiju 6. kola prvenstva BiH, Široki je slavio na gostovanju kod Čapljine sa 67:69, zahvaljujući trici Šime Špralje sa sirenom. Zadarski je centar ukupno postigao 11 poena za 19 minuta, a najefikasniji je bio Vedran Morović sa 17 poena, 6 skokova i 4 asistencije za 37 minuta. Kod domaćina, Nikola Blažević je postigao 3 poena za 5 minuta, a Mladen Gligora nije ulazio u igru. Na tablici vodi Igokea sa 6-0, sljedi Široki (5-1) pa Mladost (3-3), Borac (2-4), dok su na posljednjem mjestu Čapljina i Bosna (1-5).