Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Privatni vrtići (ni)su povisili cijenu

18.04.2011. 22:00
Privatni vrtići (ni)su povisili cijenu


Privatni vrtići su se sklapanjem ugovora obvezali spustiti svoju cijenu na sedamsto kuna, pritom poštujući sve pedagoške norme. U sklopu te cijene oni djeci moraju pružiti 10-satni program od 7.30 do 16.30 sati u koji su uključena četiri obroka, kazao je Nekić


Potaknuti navodima izrečenima na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća da su privatni vrtići, koji s Gradom imaju potpisan ugovor o sufinanciranju cjelodnevnog 10-satnog programa, u međuvremenu povisili svoju cijenu sa sedamsto na tisuću kuna, odlučili smo istražiti situaciju u tim vrtićima.
– Bože sačuvaj. Cijena nam je sedamsto kuna, imamo ugovore koji to propisuju, a i ne vjerujemo da se netko odlučio na podizanje cijene, ostali su iznenađeni u Dječjem vrtiću “Pinokio” na Putu Dikla. Sličan stav imali su i Dječjem vrtiću “Ribica”:
– Cijena je, naravno, sedamsto kuna. Ugovor se poštuje, a sve to roditelj uredno može provjeriti telefonskim pozivom i upitom kolika je cijena vrtića, pojasnila je djelatnica koja nam se javila na telefon.
Cijenu od sedamsto kuna drže i vrtići: “Maslačak”, “Čuperak”, “Bambi”, “Kocka-Kockica”, “Snupi”, kao i “Vrapčić”. Katolički vrtići “Blagovijest” i “Jordanovac” također navode istu cijenu, s tim da “Jordanovac” nudi i nešto povoljniju opciju od 650 kuna za kraći boravak. Na telefonski broj Dječjeg vrtića “Žuto pače” nismo uspjeli dobiti nikoga, a poprilično nejasna situacija ostala je i u Vrtiću “Svarožić”.
– Sa 1.400 kuna smo smanjili cijenu na 1.000 kuna. Tako je od početka godine, a u isto to vrijeme je nekako i potpisan i ugovor. Mi smo subvencionirani tek od ove godine, do sada nismo bili, pojasnila je djelatnica u “Svarožiću”.
Za komentar o cijenama koje su vrtići što imaju ugovor s Gradom obvezni imati, pročelnik Odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić je kazao:
– Privatni vrtići su se sklapanjem ugovora obvezali spustiti svoju cijenu na sedamsto kuna, pritom poštujući sve pedagoške norme. U sklopu te cijene oni djeci moraju pružiti 10-satni program od 7.30 do 16.30 sati u koji su uključena četiri obroka. Naravno, vrtići mogu dogovoriti s roditeljima dodatne programe koji se naplaćuju posebno, no na njih roditelji ne moraju pristati. Što je točno osnovni, a što posebni program, određeno je državno-pedagoškim standardom, kazao je Nekić, dodajući i da među posebne programe, primjerice, spada ponuda učenja stranih jezika, ali i kupnja pelena za jasličku dobnu skupinu ako ih roditelj ne želi donositi sam.
Ipak, Nekić je napomenuo da je jedan roditelj poslao pritužbu gradskoj upravi vezano za cijenu vrtića, zbog čega se njegov ured odlučio pismeno obratiti vrtićima i tražiti njihovo očitovanje o programima koje nude i koliko ih naplaćuju. Kao rok očitovanja naveden je 19. travnja.
– Prema ugovoru nema šanse da ijedan vrtić naplaćuje osnovni program više od sedamsto kuna. Ako se to negdje i odvija, mi to nećemo prihvatiti, zaključio je Nekić, dodajući da su im vrtići dužni dostaviti preslike ugovora s roditeljima, kao i potvrde da imaju zaposlene odgojitelje koji su mirovinsko i zdravstveno osigurani.
U međuvremenu su i u Vrtiću “Svarožić” odlučili promijeniti priču. Na ponovni upit jedne majke, zaposlenica koja se javila na telefon je odgovorila da “nije mjerodavna za davanje informacija o cijeni vrtića telefonom te je za sve informacije potrebno doći osobno u prostorije vrtića”.