Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Učenici osvajanje vrha posvetili hrvatskim generalima

18.04.2011. 22:00
Učenici osvajanje vrha posvetili hrvatskim generalima


Petoro učenika Gimnazije Jurja Barakovića uz pomoć ravnatelja Ranka Artukovića prošle subote su unatoč teškim vremenskim uvjetima osvojili Vaganski vrh na Velebitu.
Na ovaj pothvat su se odlučili maturanti Tin Juričić, Mladen Katuša, Mate Lenkić, Filip Matošević i Filip Uranija. U osvajanje Vaganskog vrha krenuli su u petak 15. travnja, a na odredište su stigli u subotu ujutro.
– Očekivali smo lijepo i ugodno vrijeme, ali smo gore zatekli snijeg i maglu. Imali smo i dosta problema s lošom opremom koja nije bila prilagođena za te vremenske prilike, rekao nam je Mate Lenkić.
Učenicima je do Vaganskog vrha trebalo nešto više vremena nego što su očekivali, ali strme i skliske staze su im bile samo dodatna motivacija za nastavak puta.
– Prvi dan ekspedicije smo zbog guste magle završili u skloništu na Strugama gdje smo i prenoćili, a na Vaganski vrh smo stigli u subotu oko podneva, kazao je Mladen Katuša.
Nakon što su kamerom snimili okolicu vrha uživajući u pogledu koji puca prema Lici, maturanti su se u podnožje spustili nešto bržom stazom. U jednome planinarskom domu maturante je dočekalo nekoliko učenika iz razreda koji su im pripremili ručak.
Maturanati su svoju ekspediciju posvetili Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, hrvatskim generalima čija je presuda izrečena proteklog petka kada su ovi učenici i krenuli na Velebit.
– Negdje na pola puta prema vrhu saznali smo neugodne informacije o izrečenim presudama za hrvatske generale, te smo upravo njima posvetili ovo planinarenje, istaknuo je Tin Juričić.
Ranko Artuković, ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića dečkima je osim moralne potpore pomogao i financijski.
– Uvijek pomažemo učenicima koji imaju ideje i elana za provođenje svojih ideja, a ovi dečki su se sami organizirali i dakako da su pozitivan primjer ostalim učenicima, kazao je ravnatelj Artuković.