Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Uglešiću mandat rektora do 2015.

18.04.2011. 22:00
Uglešiću mandat rektora do 2015.


Prorektore ćemo izabrati na sjednici Senata koja će se održati početkom listopada. Novitet je što ću uzeti još jednog prorektora, tako da će ih umjesto dosadašnja četiri, biti pet, najavio je Uglešić


Odlukom Senata Sveučilišta u Zadru na današnjoj je sjednici za novog (starog) rektora izabran prof. dr. sc. Ante Uglešić. Na sjednici Senata od 25. veljače 2011. godine pokrenut je postupak izbora rektora za mandatno razdoblje od 1. listopada 2011. do 30. rujna 2015. godine. Rektorom je mogao biti izabran nastavnik Sveučilišta u Zadru u zvanju redovitog profesora, a postupak prikupljanja prijedloga za izbor rektora je provodilo povjerenstvo imenovano od Senata u sastavu prof. dr. sc. Damir Magaš, dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić i dr. sc. Mateo Bratanić. Prijedloge za izbor rektora davala su do 21. ožujka stručna vijeća sveučilišnih odjela. Trinaest Odjela predložilo je Uglešića, sadašnjeg rektora Sveučilišta u Zadru, za rektora u novom mandatnom razdoblju.
Na današnjoj sjednici Senata od 32 člana bio je prisutan 31 član, a njih 26 dalo je svoj glas Uglešiću, dok ih petoro nije iskoristilo pravo glasovanja. Tim je povodom održana i konferencija za medije na kojoj je Uglešić obrazložio neke dijelove svog programa, te dao plan okvirnog razvoja zadarskog sveučilišta za vrijeme svojeg drugog rektorskog mandata.
Rektor se najprije osvrnuo na realiziranost programa svog prvog mandata:
– Sve glavne stavke iz mog starog programa su u tekućem mandatnom razdoblju barem započete, a dobar dio njih u potpunosti je realiziran. Od važnijih planova predviđenih mojim prošlim programom nije se započelo s gradnjom Novog sveučilišnog kampusa. Iako su sve potrebne predradnje, ukjučujući i idejni projekt, završeni. U tijeku je priprema dokumentacije za dobivanje sredstava iz fondova Europske Unije za izgradnju Novog kampusa. Ponavljam, na svim se točkama radilo, ali neke iz objektivnih razloga, među kojima prednjači opća ekonomska recesija, nisu dovršene i realizirane. U tom kontekstu valja kazati kako je moj novi program, kojeg je, dajući mi povjerenje velikom većinom glasova, Senat prihvatio, nastavak na stari. Dijelovi i točke koji nisu bili realizirani artikulirani su u novom programu i nastojat ćemo ih realizirati što prije bude moguće.
Rektor Uglešić najavio je i približan izgled svog budućeg užeg tima:
– Prorektore ćemo izabrati na sjednici Senata koja će se održati početkom listopada. Novitet je što ću uzeti još jednog prorektora, tako da će ih umjesto dosadašnja četiri, biti pet. To je prije svega uvjetovano opsegom poslova koji se nameću upravi Sveučilišta, a koji su zbog naše organizacijske strukture integriranog sveučilišta vrlo brojni. Dijelu dosadašnjih prorekotra (dr. sc. Vladimir Skračić, dr. sc. Srećko Jelušić, dr. sc. Stipe Belak, dr. sc. Ana Proroković, pr. a.) ponudit ću novu suradnju. O tome koji će resori biti u nadležnosti novog, petog prorektora još valja razmisliti, a odluku ću donijeti do listopada.
Posebno se Uglešić osvrnuo na probleme s prorektorom Belakom:
– Ne, on nije odstupio sa mjesta prorektora. Završava dio poslova koji se nalaze u njegovoj domeni i formalno je još prorektor.
O intenziviranju korištenja interneta u djelatnosti Sveučilišta te o unaprijeđenju studija, točkama kojima je posebna pozornost posvećena u novom Uglešićevom programu, novi/stari rektor je kazao:
– Iako je internet velikim dijelom primjenjivan i u dosadašnjem radu Sveučilišta, valja nam ga u budućnosti još više koristiti, osobito u realizaciji nastave. Nadalje, u staroj sveučilišnoj zgradi (Obala Petra Krešimira IV broj 2, op.a.) potrebno je promijeniti infrastukturu koja omogućuje korištenje interneta. Što se tiče unaprijeđenja naših studija najprije treba kadrovski popuniti neke studije, posebice novoosnovane kojima još uvijek nedostaje kadrova. Od novih studija pokretat ćemo isključivo prepoznatljive, one koji neće biti kopija postojećih studija u Hrvatskoj. Primjer je studij podvodne tehnologije. Također, u budućnosti bi se znatno veći dio od sadašnjih pedesetak programa trebao obavljati na engleskom jeziku. Buduće valorizacije će uvelike uzimati u obzir tu činjenicu.
Upravo je sadašnja uprava Sveučilišta često kritizirala Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa zbog malog broja odobrenih znanstvenih novaka. Rektor je na konferenciji kazao kako je istina da prije uprava time nije bila zadovoljna, ali kako su se stvari popravile, te kako je baš danas donesena odluka o raspisivanju šest novih mjesta za znanstvene novake.
Nadalje, o novoj sveučilišnoj knjižnici čija je izgradnja također često spominjana za Uglešićeva tekućeg mandata, rektor je kazeo kako će se Sveučilište okrenuti traženju sredstava od međunarodnih institucija. O centrima koji su osnovani kako bi dijelom Sveučilište financiralo samo sebe, odnosno čija je djelatnost trebala biti komercijalna Uglešić je kazao:
– Centar za arheološka istraživanja je nažalost zbog nelojalne konkurencije koja u nas vlada na tom tržištu ugašen. Osnovat ćemo tvrtku “Špiro Brusina” koja će se u budućnosti baviti razvojem projekata unutar tehnološkog parka. Posebno su mnogi zainteresirani za vjetrosolane i, općenito, obnovljive izvore energije.
Najzad je rektor izrazio zadovoljstvo novim prijedlozima zakona o sveučilištima u koji su, naglasio je, uvršteni svi prijedlozi sveučilišnih povjerenstava.


 SVEUČILIŠTE DOBILO NOVI ODJEL




Rektor Uglešić je iskoristio konferenciju za medije kako bi javnost obavijestio da je Sveučilište u Zadru dobilo novi odjel sa dvadesetak zaposlenika. Naime, Učiteljski studij u Gospiću pokrenuo je inicijativu da se satvi pod okrilje zadarskog sveučilišta. Sporazumom Sveučilišta u Rijeci, njegove prijašnje matične institucije i Sveučilišta u Zadru inicijativa je prihvaćena.


 TEMELJNI PROJEKT – KNJIŽNICA U NOVOM KAMPUSU


 
Program rada za rektorsko mandatno razdoblje od 2011. do 2015. godine naglasak stavlja na osam djelatnosti: daljne unaprjeđenje programski ustrojenih i profiliranih studija; organizacijsko uređenje i razvoj odjela i drugih organizacijskih jedinica Sveučilišta; osiguravanje uvjeta za provedbu svih nastavnih aktivnosti na preddiplomskim, diplomskim, doktorskim studijima i drugim programima Sveučilišta; osiguravanje materijalnih i organizacijskih uvjeta za poboljšanje rada zaposlenika; poticanje studenata na bolja postignuća i izvrsnost te poboljšanje uvjeta studiranja; nastavak poticanja znanstvenih aktivnosti na Sveučilištu; suradnja sa sveučilištima u Republici Hrvatskoj, inozemnim sveučilištima, znanstveno-istraživačkim, gospodarskim i drugim relevantnim institucijama; ostvarenje znanstvene i stručne prepoznatljivosti Sveučilišta u Zadru.
U posebno zanimljivom dijelu koji govori o Osiguravanju materijalnih i organizacijskih uvjeta za poboljšanje rada zaposlenika, između ostalog, stoji kako ono obuhvaća aktivnosti koje se “konkretno odnose na nastavak projektiranja i ubrzane izgradnje novog sveučilišnog kampusa, odnosno izgradnje novih studentskih domova, izgradnje i opremanja dviju zgrada u kojima su smješteni sveučilišni odjeli, osiguravanja uvjeta za športske, kulturne i druge aktivnosti studenata” te kako će se “ostvariti dosadašnji napori na uređenju prostora bivše Tehničke škole iz sredstava predpristupnih fondova”, a zaključuje se riječima “Sveučilišna knjižnica na lokaciji Novoga kampusa temeljni je građevinski projekt Sveučilišta u idućem petogodišnjem razdoblju”.