Dulja lista besplatnih lijekova

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
erecepti_ljekarna
Adam VIDAS

Ukupno 143 lijeka, među kojima je 17 novih, uvršteno je jučer na listu lijekova HZZO-a. Na osnovnu su listu, koja pacijentima osigurava lijekove bez nadoplate, uvršteni lijekovi za liječenje plućne hipertenzije, multiple skleroze, karcinoma štitnjače, gljivičnih infekcija, kroničnog hepatitisa B i hepatitisa C.

Formiranjem nove liste lijekova na dobitku će biti djeca s juvenilnim idiopatskim artritisom, jer je lijeku koji se već nalazi na listi proširena indikacija za liječenje ove bolesti. Indikacije su proširene i kod lijeka koji se koristi u postupku nakon transplantacije srca. Na osnovnu su listu lijekova odlukom Upravnog vijeća uvrštene i namirnice za enteralnu primjenu za liječenje pothranjenosti u djece i odraslih. Lijekovima za šećernu bolesti i depresiju proširena je dopunska lista lijekova, koje pacijent u ljekarni treba nadoplatiti.

U skladu s obećanjem ministra zdravlja Rajka Ostojića kako će se prvenstvo dati generičkim lijekovima, kao jeftinijoj i jednako kvalitetnoj varijanti, 126 lijekova uvrštenih na listu odnosi se na generičke lijekove. HZZO je ujedno snizio i cijene za ukupno 600 oblika lijeka, čime su ostvarene uštede od oko 150 milijuna kuna, što će omogućiti manje troškove terapija, kao i dodatna financijska sredstva za uvrštenje novih lijekova na liste lijekova HZZO-a.

- Žao mi je da lista lijekova, koja se nije mijenjala od svibnja 2011. godine, nije ranije prepravljana jer su nekim lijekovima cijene snižene po 20, 30 i više postotaka, izjavio je nakon sjednice Upravnog vijeća HZZO-a ministar zdravlja, Rajko Ostojić. Nova će se lista lijekova početi primjenjivati za dva do tri tjedna, a mijenjat će se, obećava ministar, najmanje tri puta godišnje.

Upravno je vijeće izmijenilo novi pravilnik o ortopedskim pomagalima, koji je po riječima ministra Ostojića bio "zoran primjer birokratskog sljepila". Zahvaljujući izmjenama, osobe s invaliditetom ponovo će moći nadoplatiti vrijednost invalidskih kolica ako kolica kupljena na doznaku HZZO-a koštaju više nego što je propisano pravilnikom. Nepokretnim traheotomiranim osobama potpuno ovisnim o tuđoj pomoći te osobama oboljelim od spinalne mišićne atrofije omogućeno je ostvarivanje prava na 900 aspiracijskih katetera tromjesečno, te sav potrebni potrošni materijal.

- Birokraciju ćemo maknuti iz procesa liječenja ljudi. Do zdravstvene usluge mora se dolaziti brzo i svrsishodno, a štednja se neće provoditi na djeci, naglasio je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga, koji smatra pogrešnim da djeca od sedam godina imaju jednaki tretman kao 77-godišnjaci.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno