Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Glavašev zastupnik lažima na Josipovića

18.04.2012. 22:00
Glavašev zastupnik lažima na Josipovića


Ivan Češek optužio je oca Ive Josipovića da je oteo židovski stan 1945. godine iako ovaj živi u stanu sagrađenom sedamdesetih


Izjava zastupnika Češeka “očita je laž koja pokazuje koliko nisko može pasti politika”, ogorčeno je predsjednik Republike Ivo Josipović jučer komentirao optužbu HDSSB-ovca Ivana Češeka, koji je jučer sa saborske govornice njegova oca optužio za otimačinu imovine Židova.
Češek je govorio u raspravi o naknadi imovine koju su Židovima oteli ustaše. “Neka vladajuća koalicija barem simbolično pokaže da želi riješiti problem povrata imovine. Najbolji primjer bi bio da predsjednik države vrati oteti stan u kojem živi i dan danas, a u koji je 1945. uletio njegov otac dok je oslobađao Zagreb. A poznato je da taj stan pripada odnosno pripadao je jednoj zagrebačkoj židvoskoj obitelji”, kazao je Češek.
– Ja se kao predsjednik države na takvu bijedu politike možda ne bih ni osvrtao da ona ne govori o spremnosti pojedinih političara, pa vjerojatno i njihovih stranaka, da se u politici koriste najnižim, najprljavijim sredstvima da bi rekli kako su svi isti, svi lopovi, da nitko ne valja, i da je sve mrak. Takvim ljudima u borbi za vlast ništa nije sveto, pa ni ljudsko dostojanstvo, kazao je Josipović.
Demantirajući Češeka, Josipović je kazao da njegovi roditelji stanuju u stanu sagrađenom sedamdesetih, koji su otkupili kao društveni stan, te da njegov otac jest bio partizan, ali da nije bio “među junacima i herojima koji su oslobađali Zagreb, nego negdje drugdje”. “Moj otac je časna osoba na koju sam ponosan”, kazao je Josipović. On, pak, sa svojom obitelji živi u stanu kupljenom 2006. na 2007. godinu.
“Možete li zamisliti što je takav političar u stanju učiniti običnom građaninu kad bez imalo srama u Saboru, koristeći imunitet – jer za ovako nešto netko bi ga zasigurno tužio – kada takvo nešto može činiti predsjedniku Republike? To pokazuje da ne poštuje ljudsko dostojanstvo i institucije države u čije ime navodno sjedi u Saboru”, kazao je predsjednik. Josipović ocjenjuje da Češekova tvrdnja, “osim što želi diskreditirati mene, želi i cijeli antifašistički pokret”. “Koliko god bila neugodna za mene, ova laž je važnija u kontekstu naših političkih odnosa i razvoja hrvatskog društva kao odgovornog i demokratskog društva”, zaključio je. Dodao je kako je “ovo prilika i da upozorim na to da ovo nije prvi slučaj da se i politika, pa i dio određenih medija, svrstava na način nedostojnog laganja. Govorim o tendenciji da se svakog uprlja i da se od svakoga napravi lopova, kriminalca i osobu nedostojnu javne funkcije”.


Imovina vraćena i otimačima




Hrvatska je pogriješila kada je vratila samo imovinu otetu za vrijeme komunističke vlasti, kazao je Josipović. “Ima i paradoksalnih slučajeva, da su neki koji su kolaborirajući s ustaškim režimom došli do židovske imovine kasnije bili kvalificirani kao žrtve komunističkog sustava, pa im je vraćena imovina koju su oteli”, kazao je. Neopravdana je bojazan da će Hrvatska, vraćajući imovinu Židovima, sugerirati kontinuitet s NDH. “Toga nema niti će biti. Hrvatska s ustaštvom nema ništa, ona je sljednica antifašističkog pokreta i Domovinskog rata”. Načelno se slaže s projektom povrata židovske imovine “nastalog u jednoj od dvije židovske zajednice”, a o njemu će odlučiti vlada i sabor. Obnova zagrebačke sinagoge, pak, “prevažna je zadaća koja nije samo stvar židovske zajednice, nego cijeloga hrvatskog društva”.