Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kwiatkowski Zadranima predstavio svoja najnovija djela

18.04.2012. 22:00
Kwiatkowski Zadranima predstavio svoja najnovija djela


Kwiatkowski na izložbi predstavlja grupu figura okupljenih oko središnjeg stola koji ujedno može biti i ‘pjaca’, mediteranski trg ili forum


Sinoć je u Gradskoj loži u organizaciji Narodnog muzeja Zadar, a u povodu Županijskih dana svečano otvorena izložba skulptura i slika Dragana Kwiatkowskog “Tijelo duše”. U svečanosti otvaranja su pored autora sudjelovali Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja i Stipe Zrilić, župan Zadarske županije.
Dragan Kwiatkowski je akademski kipar koji od 1985. godine živi i stvara u Zadru. Autor je tridesetak radova postavljenih u javnom prostoru, sudionik 14 samostalnih te pedesetak skupnih izložbi.
U katalogu ove izložbe Jakša Fiamengo je, između ostalog, napisao: “Figura, najčešće ljudska, i njezina stilizacija u fokusu su likovnog zanimanja Dragana Kwiatkowskog, koji i na ovoj izložbi nastoji proniknuti u odnose forme i sadržaja, stvarnog i imaginarnog, uzvišenog i profanog… Na ovoj izložbi predstavlja grupu figura okupljenih oko središnjeg stola koji ujedno može biti i ‘pjaca’, mediteranski trg, forum, mjesto okupljanja uz koje je razmješteno 12 likova, a oko njih se u koncentričnim krugovima nižu i druge figure da bi sve završilo na okolnim zidovima, svojevrsnom horizontu, u crtežima koji slijede jedinstvenu autorovu skulptorsku ruku u stilizaciji likova i fizionomiranju karaktera… Prihvatimo ovu likovnu skladbu kao kutiju darova koji nas sjećaju i opominju kojih smo i sami važan dio”.
Župan Zrilić je otvorivši izložbu kazao da je ona jedno u nizu od sedamdesetak događanja u sklopu ovogodišnjeg bogatog programa Županijskih dana te kako Dragan Kwiatkowski, kipar i dragovoljac Domovinskog rata, dolazi iz prijateljskog nam poljskog naroda. Najzad, autor je, zahvalivši svima na dolasku, dometnuo kako je jezik kojim on najbolje govori izložen na ovoj izložbi.
Izložba “Tijelo duše” u Gradskoj loži ostaje postavljena do 10. svibnja.