Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Milanović: Četništvo nije ideologija već zla praksa

18.04.2012. 22:00
Milanović: Četništvo nije ideologija već zla praksa


Premijer Zoran Milanović izjavio je jučer na saborskom akrtualnom prijepodnevu kako ne odobrava proces rehabilitacije četničkog ratnog zločinca Draže Mihailovića, koji je u tijeku na srbijanskim sudovima, te da na to gleda kao na loš, eskapistički i kukavički pristup, ali i istaknuo da kao hrvatski premijer ne može utjecati na sudske presude u Srbiji.
“To ne odobravam, to smatram kao loš, jedan eskapistički, kukavički pristup, a kada je četnička ideologija u pitanju, nema tu ideologije, samo jedna zla praksa”, odgovorio je Milanović HDZ-ovom zastupniku i potpredsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu koji ga je upitao kako on i Vlada gledaju na proces rehabilitacije četničkog zločinca i pokreta, koji smatra zabrinjavajućim i opasnim.
Šeks je naglasio da na taj proces ne gleda samo kao na unutarnju stvar Srbije, budući da je četnički pokret u Drugom svjetskom ratu i u Hrvatskoj počinio brojne zločine, te da su ratni zločini pod četničkom kokardom počinjeni i u Domovinskom ratu, posebno u Vukovaru.
Godinama u Saboru nije bilo tako mlakog aktualnog prijepodneva kao što je bilo jučerašnje. Čak su se i pojedini članovi Vlade čudili što oporba nije bila agresivnija. Zato je najzanimljivija bila kratka rasprava Vladimira Šeksa i premijera Zorana Milanovića o prirodi četništva.
Nakon završetka aktualnog prijepodneva i stanke na red su došle ustaše i partizani. Klubovi zastupnika HDSSB-a i HDZ-a pokušali su inicirati polemiku o odluci predsjedništva Sabora o ukidanju pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu, ali s druge strane, osim Damira Kajina, nije bilo spremnih za “fajt”, pa sve to nije dugo trajalo. Šeks je rekao kako HDZ smatra da, zato što se komemoracija financira iz državnog proračuna i ove godine, pokroviteljstvo “treba zasada i ostati”. No, neslužbeno se može čuti da su Jadranka Kosor i Šeks proteklih dana, kad je u redovima parlamentarne većine još razmatrana mogućnost da se pokroviteljstvo ukine tek od iduće godine, odbili ići na Bleiburg kao izaslanici Sabora.
Nakon blajburškog intermezza uslijedila je rasprava o novom ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdaš Dončiću. Nije bilo nimalo burno, a Hajdaš Dončić potvrđen je za ministra glasovima 81 zastupnika, 11 ih je bilo protiv, a 10 suzdržanih. Nasljednik Zlatka Komadine izvijestio je novinare da u idućih 65 dana očekuje da mu direktori svih javnih poduzeća u njegovom resoru dostave svoje programe.
– Kad to dobijem za tri mjeseca ću procjenjivati što je svatko od njih realizirao. Tko bude zadovoljio ostaje, a oni drugi bit će zamijenjeni, odriješit je bio novi ministar.