Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Novi ciklus fotografskog projekta “Rakurs 5”

18.04.2012. 22:00
Novi ciklus fotografskog projekta “Rakurs 5”


Fotografski projekt “Rakurs 5” koji se već nekoliko godina pod okriljem udruge “Šigureca” održava u Zadru u srijedu je započeo novi ciklus.
– Ove godine ćemo se usmjeriti prema edukaciji, pa će tako glavna događanja u sklopu “Rakursa 5” biti predavanja i radionice. U planu su nam tri predavanja mladih hrvatskih fotografkinja i fotografa, a ovo prvo će biti o konceptualnoj modnoj fotografiji, kazala nam je Vjekoslava Verić iz organizacije ovogodišnjeg izdanja “Rakursa 5”.
Predavanje na temu “Konceptualna modna fotografija” u izložbenoj je dvorani Znanstvene knjižnice Zadar održala Sanja Kulušić, predstavljena kao mlada ‘freelance’ fotografkinja iz Šibenika, čiji je objektiv zavirio i na prošlogodišnji Cro-A-Porter. Sanja se, kazala je, fotografijom počela baviti prije pet godina (sada ima dvadeset i tri), a u počecima je fotografirala portrete. Učlanila se u šibenski fotoklub, sudjelovala na nekoliko izložbi te osvojila nekoliko nagrada. Iza nje su dvije samostalne i više skupnih izložbi među kojima se ističu izložbe u Sarajevu i Zagrebu. U sklopu svog teorijskog predavanja predstavila je glavne aktere među profesionalnim modnim fotografima kao i njihova djela. O razlici između obične modne fotografije i konceptualne modne fotografije kazala je kako potonja za razliku od prve mora imati priču i razrađen koncept. Nadalje, kazala je kako rado koristi “Photoshop” te kako za ovu vrst fotografije treba poznavati osnove modnog ‘stylinga’, fotografskih efekata i specifičnih načina obrade fotografije, znanje o studijskoj rasvjeti i korištenju prirodnog svjetla.
Nakon teorijskog djela održala je i radionica na istu temu u kojoj su sudjelovali neki od posjetitelja predavanja. Iduće predavanje u sklopu “Rakursa 5”, kazali su organizatori, održat će se u lipnju.