Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Predovan: Kako ćemo izgraditi Gospodarsku zonu Crno kada nemamo novca ni za zemljište?!

18.04.2012. 22:00
Predovan: Kako ćemo izgraditi Gospodarsku zonu Crno kada nemamo novca ni za zemljište?!


Živjeli smo u iluziji i fantaziji grada bogomdanim i da će sve samo doći. Naše je samo da šetamo od orgulja do poljana, pijemo kavu i “lova kapa”. Nema direktne koristi od ovih lijepih infrastrukturnih objekata – Željko Predovan


Legalizacija, proračun, Crno bio je naziv jučerašnje tiskovne konferencije zadarskog HSLS-a kojom su liberali željeli podsjetiti na sličnu presicu održanu 25. svibnja prošle godine. Predsjednik zadarskog HSLS-a Željko Predovan je podsjetio da je još tada nagovijestio da proračun Grada neće izdržati i da će se morati uvesti prirez.
– Isto se, nažalost, ostvarilo zbog lošeg gospodarskog vođenja proračuna te je krajnje vrijeme da Grad pokrene gospodarski način razmišljanja, tj. kako doći do sredstava i to na najbezbolniji način za svoje građane. Jedan od načina je legalizacija. Ali za legalizaciju osim zakonske osnove treba stvoriti i tržišno održive uvjete, rekao je Predovan.
Trošak legalizacije 88.000 kuna
Prvi zadarski liberal iznio je ponovno svoju računicu legalizacije na primjeru prosječne kuće u gradu Zadru i površine 300 m2, odnosno zapremnine 900 m3. U trošak legalizacije ulazi: arhitektonski snimak sa statikom i geodezijom u iznosu 15.000 kuna, komunalni doprinos 61.000 kuna, vodni doprinos 10.000 kuna i kazna državi gdje bi jedna polovica išla gradu, a jedna državi u iznosu 2.000 kuna. Na ovom primjeru trošak legalizacije iznosio bi ukupno 88.000 kuna.
– Na drugu stranu, komunalni doprinos koji u gradu iznosi 135 kn/m3, odnosno 50 posto za prvih 600 m3 čini 70 posto ukupnog troška legalizacije te je odlučujući faktor za pokretanje legalizacije. Stoga mislim da je 61.000,00 kuna na 12 mjeseci po 5.083,00 kune mjesečno, puno za prosječnu obitelj. Mislim da bi najpoštenije i najrealnije bilo da tih 61.000,00 bude plativo na rok od 10 godina po 508,33 kune mjesečno što je prihvatljivo za svakog, ali te uvjete mora stvoriti grad Zadar, govorio je gradski vijećnik Željko Predovan.
Na području Grada Zadra, prema Predovanovim procjenama, treba legalizirati najmanje 5.000 objekata, što bi gradskom proračunu na deset godina, svaki mjesec donosilo 2,5 milijuna kuna ili godišnje 30 mil. kuna. Stoga bi Grad Zadar obročnim načinom plaćanja komunalnog doprinosa, potaknuo odaziv građana i to najmanje na pet godina, uz minimalnu kamatu kao stimulans za brže plaćanje. Predovan kao poznati zadarski arhitekt i prostorni planer kaže da se Grad Zadar uopće ne mora obazirati na to da će se novim prijedlogom izmjena zakona o legalizaciji, rješenja izdavati bez plaćanja komunalnog i vodnog doprinosa. Što iše, Predovan kaže da očekivana dobit od prireza u iznosu od 20 milijuna kuna nije baš ostvariva te da bi se novac lakše i više namakao kroz spomenutih načina legalizacije bespravne gradnje. U drugom dijelu tiskovne konferencije Predovan i njegov stranački kolega Zdenko Jukić nazvali su gospodarsku zonu Crno ručnim pačetom.
Naše je samo da šetamo od orgulja do poljana…
– Moram postaviti pitanje, treba li nam danas gospodarska zona Crno i kako ćemo je izgraditi kada nemamo novca ni za zemljište. Kolika su stvarna ulaganja u zonu da bi ista saživila i u kojem vremenu? Živjeli smo u iluziji i fantaziji grada bogomdanim i da će sve samo doći. Naše je samo da šetamo od orgulja do poljana, pijemo kavu i “lova kapa”. Nema direktne koristi od ovih lijepih infrastrukturnih objekata. Podsjećam, Dubrovnik samo od ulaznica za bedeme godišnje ubere 50 mil. kuna. Zanemarili smo proizvodnju novca zbog loše gospodarske politike i procjena onih koji su nas vodili. Vrijeme je da se to promjeni, barem obročnim plaćanjem komunalnog doprinosa za početak. Crno zahtjeva dobru analizu stvarnih potreba i mogućnosti i nakon zaključka, ma kakav bio, gas do daske, nema vremena za čekanje, rekao je na kraju Željko Predovan, dok je njegov kolega Zdenko Jukić kaže da bi novac od legalizacije, umjesto u zonu Crno trebalo uložiti u otkup zemljišta u Gaženici u cilju stvaranja novih pristupnih puteva.


Jurjeviću izdan prvi dokumnt o legalizaciji besparavne gradnje!




Prema riječima Željka Predovana jučer je Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja izdao prvi dokument o legalizaciji bespravne gradnje od donošenja novog zakona. Riječ je o gospodarskom objektu na otoku Silbi čiji je investitor tvrtka „De Georgiis” poznatog vinara Damira Jurjevića. Međutim, pomoćnica pročelnice Sandra Kardum rekla je da će akt o legalizaciji biti tek potpisan i za tu i vjerojatno za još nekoliko drugih tvrtki. Čeka se samo potpis odsutne pročelnice Marije Pavlović. Županijski upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja prije nekoliko dana je, također, izdao svoj prvi akt o legalizaciji bespravne gradnje i to tvrtki „Lorenzo” iz Povljane na otoku Pagu. Ispostava Pag pozitivno je riješila još četiri zahtjeva za legalizacijom bespravne gradnje.