Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Smanjivati broj siromašnih i socijalno isključenih!

18.04.2012. 22:00
Smanjivati broj siromašnih i socijalno isključenih!


Nije slučajno da je konferencija u Zadru s obzirom na to da su Zadar i Zadarska županija dosad pokazali dosta na planu razvijanja modela socijalne skrbi. Ovakve konferencije pružaju multidisciplinarni pristup socijalnoj problematici te omogućuju razmjenu iskustva, naglasila je Krajnović


“Mogućnosti volontiranja kao potpora starijima i socijalno isključenim građanima EU” naziv je trodnevne međunarodne konferencije koju je jučer u hotelu “Kolovare” u ime župana Stipe Zrilića otvorio njegov zamjenik Đani Bunja.
Bunja je sudionicima konferencije koji dolaze iz deset regija deset europskih zemalja (Hrvatska, Češka, Litva, Finska, Mađarska, Njemačka, Poljska, Latvija, Rumunjska i Francuska) te gostima iz Nizozemske i SAD-a zaželio dobar rad te izrazio uvjerenje da će iskustva sa zadarske konferencije doprinijeti poboljšanju mjera u razvoju socijalne skrbi u Hrvatskoj i u EU.
Druga od tri konferencije
Cilj projekta je razvoj aktivnog europskog građanstva koje će kroz mrežu regija odnosno županija zemalja sudionika omogućiti različitim korisnicima (javna uprava, ustanove socijalne skrbi, zaklade, udruge) razmjenu iskustava i planove u području skrbi za starije i socijalno isključene građane.
Inače projekt “Mogućnosti volontiranja u podršci starijim i socijalno isključenim građanima u Europskoj uniji”, kojeg je na natječaj iz Programa unije “Europa za građane” lani prijavila Olomouška regija u Republici Češkoj traje od 3. listopada 2011. do 20. rujna 2012., a za njegovu je provedbu osigurano ukupno 33.821 euro.     
Konferencija u Zadru druga je od tri planirane u sklopu navedenog programa. Prva je krajem 2011. godine održana u Regiji Olomouc u Republici Češkoj, a treća će se u rujnu ove godine održati u Regiji Kaunas u Litvi.    
Zadarsku konferenciju organizirala je Zadarska županija, odnosno organizacijski odbor u sastavu Lovro Jurišić, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za razvoj i europske procese, i Franka Krajnović, savjetnica u županijskom Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb.
– Drago mi je da se ova konferencija organizira u Zadru. Svakako to nije slučajno s obzirom da su Zadar i Zadarska županija dosad pokazali dosta na planu razvijanja modela socijalne skrbi. Ovakve konferencije pružaju jedan multidisciplinarni pristup socijalnoj problematici koja je veoma kompleksna te pružaju priliku praktičarima da razmijene iskustva, podcrtala je Krajnović.
Razlozi socijalne isključenosti
Ona je pojasnila da se program u sklopu kojega se održava i ova konferencija provodi u okviru europske strategije kojom je do 2020. godine planirano smanjenje broja siromašnih i socijalno isključenih građana.
 – Socijalna skrb nije jedina koja se bavi ovom problematikom, ali ima niz mjera i aktivnosti koje provodi na tom planu te u suradnji s drugim društvenim područjima smanjuje poteškoće i rizike od socijalne isključenosti, rekla je Krajnović nabrojivši neke od najpoznatijih rizika koji mogu biti razlog socijalne isključenosti poput dobi, stupnja obrazovanja, vjerske i nacionalne pripadnosti, invalidnosti, izgleda…
Gostima iz desetak europskih zemalja i iz SAD-a modele socijalne skrbi na području Zadarske županije prezentirao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Josip Kraljić.
Većinu onoga što je Kraljić prezentirao sudionici konferencije vidjeli su ili će tijekom tri dana vidjeti i u praksi prilikom obilaska socijalnih ustanova u Zadarskoj županiji.
Tako su jučer posjetili Dom za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik gdje im je predstavljen program “Život u lokalnoj zajednici”. Podsjetimo da u sklopu ovog programa odnedavno četvero štićenika Doma živi u stanu u Zemuniku, a cilj programa je pripremiti psihički bolesne odrasle osobe za napuštanje ustanove i što samostalniji život u zajednici. Treba istaknuti da su ovakvi programi u Hrvatskoj još uvijek rijetkost, a osim u Zadarskoj županiji provode ga ustanove za smještaj odraslih psihički bolesnih osoba u Loborgradu i u Čepinu kod Osijeka.


Prezentacija Programa pomoći i njege u kući




Sudionicima konferencije danas će biti predstavljen Program pomoći i njege u kući kao model skrbi za starije stanovništvo u vlastitim kućanstvima koje na otocima, priobalju i zaleđu provode Dom za odrasle osobe sv. Frane u Zadru, Centar sv. Ante u Benkovcu, Dom za starije i nemoćne u Zadru te Dom za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik Donji.