Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svjedočanstvo vjere i nade

18.04.2012. 22:00
Svjedočanstvo vjere i nade


Nakon svega naučio sam i da Onaj koji mi je tu nadu dao i održavao je nikada to ne čini bez razloga. Knjiga je, stoga, velikim dijelom prožeta i mojim poimanjem duhovnosti, jer sam najveći izvor utjehe i nade vidio u Gospodu Bogu


Znam da sam si u pokušaju da obradim tako bolnu i tešku temu kao što je Ovčara na leđa natovario teško breme, ali nekako sam smatrao da na to imam pravo. Sve ove godine slušao sam sve i svašta o toj temi, ali nikada onako kako je to ispravno i jedino moguće. Ovčara je hrvatska pasija i o njoj je moguće pisati jedino na takav način, kazao je Vilim Karlović autor knjige Preživio sam Vukovar i Ovčaru na predstavljanju u Gradskoj knjižnici Benkovac. Istaknuo je kako je Ovčara i jedna velika nepravda prema žrtvama, jer se većina krivaca i krvnika i danas slobodno šeće.
– Ovčara je nepravda i prema nekim ljudima sa suprotne strane koji su osuđeni za nešto što nisu počinili, a posebno prema nekima koji su spašavali živote onima koje su krvnici odredili za smrt. Nadam se samo da mi ovo što ćete čitati neće stvoriti nove patnje i traume u životu, ali jedno je sigurno: nikada više neću izgubiti nadu, a kroz knjigu sam želio prikazati svoj, dvaput doživljen, potpuni životni krah i kako mi je prvi put izgubljena pa onda uskrsnula nada dala snage da ustanem kad sam ju izgubio i drugi put. Ni u jednom trenutku čovjek ne smije pomisliti da je nada izgubljena. Moja je utjeha bila i u tome što sam znao da sve nade ne završavaju u ovom našem zemaljskom životu. Nakon svega naučio sam i da Onaj koji mi je tu nadu dao i održavao je nikada to ne čini bez razloga. Knjiga je, stoga, velikim dijelom prožeta i mojim poimanjem duhovnosti, jer sam najveći izvor utjehe i nade vidio u Gospodu Bogu. Nije mi bila namjera nikoga uvjeravati u nešto i biti svjedokom, ali sam morao posvjedočiti svoju čvrstu vjeru u to da mi je u oba slučaja mojega životnog pada nadu u život dao i vratio samo dragi Bog. Nakon svih kalvarija koje mi je život donio znam da će mi On pomoći tako da nikada više neću biti isti, kazao je Karlović. O autoru je govorio njegov prijatelj Srećko Karić kazavši da je Vilim Karlović svoj dramatičan život ukoričio u autobiografiji. Inače, autor je bio vrhunski sportaš. Postao je seniorski prvak bivše države u full-contactu. A krajem rujna 1991. odlazi u obranu Vukovara. Nakon pada grada zarobljen je i preživljava strijeljanje na Ovčari te masakr na Veleprometu. Odveden je u zatvor u Srijemskoj Mitrovici gdje prolazi najgore torture, mučenja i zlostavljanja. Na slobodu je pušten nakon šest mjeseci, razmjenom ratnih zarobljenika. O događajima na Ovčari i u Vukovaru nekoliko puta svjedočio je u Haagu, a dvaput i u beogradskom procesu kao svjedok obrane dvojice pripadnika Šešeljevih četnika koji su ga spasili iz kuće u kojoj je mučen jer su i oni bili optuženi za zločine na Ovčari. Knjigu je počeo pisati u pritvoru zagrebačkog zatvora. Uhićen je jer je na zagrebačkoj Savici 2008. ubio vjenčanog kuma koji ga je godinama kamatario, obitelj mu doveo na rub egzistencije, a njegovoj djeci prijetio smrću.