Tečaj buduće degustatore vina želi obučiti po metodologiji koja se primjenjuje u EU i sukladno propisima Međunarodne komisije za lozu i vino
Jučer je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar započeo dvodnevni tečaj obuke degustatora za vina koji su vodili talijanski vinski stručnjaci Alberto Mazzoni enolog i direktor Instituta za zaštitu vina u Regiji Marche, ekspert sommelier Renzi Otello te enolog Paolo Mazzoni.
Tečaju se odazvalo dvadeset i šest polaznika, a dobar odaziv znak je da su takvi tečajevi i više nego potrebni, kazao je tajnik Županijske gospodarske komore Denis Ikić.
– Županijska komora Zadar nastavlja kontinuitet edukacije svojih članova i mislim da je ovo jedna jako vrijedna akcija. Vjerujem da će ono što se posljednjih godina događa na prostoru naše županije vezano za razvoj vinarstva i vinogradarstva značajno utjecati na sliku našeg kraja na vinskoj karti Hrvatske, a možda i Europske unije. Jer, ono što je bilo nezamislivo prije možda pet, šest, sedam godina danas je postala stvarnost i mi tu stvarnost moramo živjeti na najbolji mogući način, kazao je Ikić, dodajući kako su se na tečaj prijavili ljudi koji su poslom vezani za vinogradarstvo, ali i oni koji iz ljubavi prema vinu žele proći ovaj tečaj.
– Nadam se nakon što dobijemo saznanja kroz ova dva dana da ćemo moći izoštriti naše osjete, neki i otkriti ih, da bi bolje spoznali vino iz jedne perspektive koju do sada možda nismo imali, a sve u cilju razvoja vinogradarstva naše županije, zaključio je tajnik Županijske gospodarske komore.
Sudionike tečaja pozdravio je i vodeći predavač Alberto Mazzoni, ekspert enolog kazavši kako im želi prenijeti iskustvo koje su oni posljednjih šezdeset godina stvarali u Italiji.
– Svijet vina je strastven, on ujedinjuje ljude i važan je za naš mediteranski život. Vino prati gastronomiju i zato moramo djelovati zajedno da bismo održali zajedništvo, kazao je Mazzoni ističući i važnost jednakosti u EU putem standarda jednakih za sve, a kojima je i cilj da budu jaki na području vinarstva, ali i da vinari i vinogradari brane svoje specifičnosti.
– Užitak vina i hrane nikad neće nestati zaključio je ovaj talijanski enolog.
Tečaj buduće degustatore vina želi obučiti po metodologiji koja se primjenjuje u EU i sukladno propisima Međunarodne komisije za lozu i vino. Program obuhvaća vinogradarstvo, vinarstvo, predavanja o zakonodavstvu, posebne vrste vina, tehnike kušanja kao i sljubljivanje hrana – vino. U praktičnom dijelu zakazanom za danas predviđen je i posjet vinariji kako bi svi polaznici upoznali tehnologiju proizvodnje vina.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Bundesliga
Andrej Kramarić postigao dva pogotka u porazu Hoffenheima kod Bochuma
Nogomet
Španjolsko prvenstvo
Real Madrid pobjedom u San Sebastianu napravio još jedan korak prema naslovu prvaka
Ostali sportovi
ATP Madrid
Borna Ćorić je doživio težak poraz od Zvereva i ispao u drugom kolu Madrida
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Ostali sportovi
Fair play vrijedan nagrade
Odbojkaši Medicinske škole Ante Kuzmanića ispravili suca na svoju štetu
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Zadar
zatvaranje cesta
VAŽNA OBAVIJEST Uskoro utrka Wings For Life uz posebnu regulaciju prometa
Moda
zadarski concept store