Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Učenici iz MIOC-a otkrivali tajne Arhiva

18.04.2012. 22:00
Učenici iz MIOC-a otkrivali tajne Arhiva


Kako je rekla knjižničarka iz Gimnazije Franje Petrića, Hajdi Škarica, cilj posjeta je da učenici, ne samo dobiju uvid u Državni arhiv, već i da se kod njih razvije ljubav prema nacionalnoj kulturi, baštini, umjetnosti, znanosti, jeziku, prema čitanju i pisanoj riječi, ali i potakne njihov istraživački duh


Dvadesetak učenika Gimnazije Franje Petrića u pratnji Nikoline Stulić, profesorice hrvatskog jezika i školske knjižničarke Hajdi Škarice jučer je obišlo Državni arhiv u Zadru. U okviru manifestacije “Zadar čita” koju organizira Gradska knjižnica Zadar oko 150 učenika zadarskih srednjih škola ovih će se dana upoznati s radom i fondom ove bogate zadarske institucije.
Kako je rekla Hajdi Škarica, cilj posjeta je da učenici, ne samo dobiju uvid u Državni arhiv, već i da se kod njih razvije ljubav prema nacionalnoj kulturi, baštini, umjetnosti, znanosti, jeziku, prema čitanju i pisanoj riječi, ali i potakne njihov istraživački duh.
Učenike su dočekale arhivistice Ivana Burić i Tamara Šarić-Šušak i pozdravile ih u ime ravnatelja Državnog arhiva, Ante Gverića.
Arhivistice su učenicima ispričale o povijesti Državnog arhiva koji će za 12 godina proslaviti 400 godina od osnutka. A to su i potkrijepile s originalnim dokumentom o tom događaju.
– No, čuvanje dokumenata u Zadru seže još u 14. stoljeće. Kad bi se svaki papir iz zadarskog Državnog arhiva poslagao jedan iza drugog, izračunato je da je ovdje osam tisuća dužnih metara papira. Svo gradivo je upisano na popis hrvatske kulturne baštine, rekla je Tamara Šarić-Šušak.
Vidjeli su tako srednjoškolci između zidova stare zgrade Državnog arhiva razne pergamene, bilježnike, matične knjige, dukale, prvi katastar na ovom prostoru, prvi dokument u kojem se spominje hrvatsko ime… Dokumenti su to pisani uglavnom na latinskom, talijanskom i hrvatskom jeziku te na glagoljici, bosanici, latinici… Vrijedni su zbog svoje starosti, zbog toga što svjedoče o životu tadašnjeg Zadranina, a čak i oni najstariji dan-danas često posluže kao važan izvor informacija potrebnih “običnom” čovjeku. Čuvaju se tu bolnički kartoni, sudski spisi, oporuke, brakorazvodne parnice, ali i dokumenti raznih tvrtki. Tako Državni arhiv u Zadru ima puno posla upravo na pronalasku platnih lista za mirovine radnika nekadašnjeg TIZ-a, Borisa Kidrića, Mardešića i drugih zadarskih tvrtki koje su otišle u stečaj.
Učenike je u arhivskoj knjižnici dočekala knjižničarka Mirisa Katić, dok su u odjelu za restauraciju bili Eneida Škara, Jure Badžoka, Ante Trošeljac, Marcela Ostojić i Tomislav Vrsaljko.
U zanimljivoj priči i prostoru zadarskog Državnog arhiva, ovi su gimnazijalci zasigurno pronašli razne detalje dovoljno vrijedne da ih “arhiviraju” u svoju memoriju.