Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Uskoro i pčelarski dom

18.04.2012. 22:00
Uskoro i pčelarski dom


On bi se nalazio u jednom devastiranom objektu na periferiji grada. Slovenci su uspjeli izvući sredstva iz EU za izgradnju dva doma i u tom smislu su nam njihova iskustva zanimljiva, kaže predsjednik Dalmatinke Zlatko Elveđi


“Dobre pčelarske prakse” naziv je predavanja koje je jučer održano u velikoj vijećnici Zadarske županije u organizaciji Udruge pčelara Dalmatinka, Zadarske županije i Grada Zadra.
Na predavanju su predstavnici Slovenskog pčelarskog saveza i razvojne agencije iz Litije domaćim pčelarima prenijeli svoja iskustva u izvlačenju sredstava iz pristupnih i pretpristupnih fondova EU. Predavanju su nazočili i direktorica ZADRA-e Sanja Peričić, pročelnik Upravnog odjela Grada Zadra za poljoprivredu i razvoj otoka Ivica Katić, dekan Veleučilišta u Kninu Mirko Gugić.
– Ovaj skup organiziran je na inicijativu Udruge Dalmatinka. U Zadarskoj županiji ima 200 pčelara s oko 8.500 pčelarskih zajednica. Naše područje je po našim slobodnim procjenama izuzetno za razvoj pčelarstva te nam je bilo koje iskustvo koje dolazi sa strane dragocjeno, rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije Danijel Segarić.
– Pčelari Dalmatinke će u suradnji sa Zadarskom županijom i Gradom Zadrom pokušati realizirati projekt izgradnje pčelarskog doma. On bi se nalazio u jednom devastiranom objektu na periferiji grada. Slovenci su uspjeli izvući sredstva iz EU za izgradnju dva doma i u tom smislu su nam njihova iskustva zanimljiva, kaže predsjednik Dalmatinke Zlatko Elveđi.
Slovenski pčelari su od 2005. godine izvuli 4,5 milijuna eura iz pretpristupnih i fondova EU koji su bili direktno namijenjeni za razvoj pčelarstva.
– Novac je korišten za edukaciju pčelara, razvoj infrastrukture za uzgoj matica, istraživanje kvalitete meda i druge programe. Tome treba dodati sredstva izvučena za izgradnju pčelarskih domova i drugu infrastrukturu tako da smo za pčelarstvo ukupno izvukli deset milijuna eura, rekao je tajnik Anton Tomec.


Pčelarski turizam




Ljudi ne znaju puno o pčelarstvu, a radoznali su i spremni platiti za znanje nas pčelara, temeljna je misao na kojoj Slovenci razvijaju pčelarski turizam.
 – Mi u Sloveniji danas imamo tridesetak domaćinstava koje se bave pčelarskim turizmom i taj broj raste iz godine u godinu. Pojedina naša gospodarstva broje 10.000 posjetitelja na godišnjoj razini, rekao je dopredsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Franc Šivic.