Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Novigrađani pljeskom nagradili ZaPisce

Autor: Z L

18.04.2013. 22:00
Novigrađani pljeskom nagradili ZaPisce

Foto: Mario PADELIN



Književna večer je održana u prostorijama Knjižnice i čitaonice Novigrad


Nastavljajući iznimno uspješan niz svojih književnih večeri, kako u Zadru tako i u drugim sredinama, članovi književne udruge ZaPis gostovali su ove srijede u Novigradu, samo dan nakon trijumfalne promocije svoje knjige “Samo ti pričaj” u prepunoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru. Nije slučajno što je ZaPis odabrao Novigrad za svoje gostovanje u sezoni učestalih kulturnih događanja na kulturnoj sceni Zadarske županije. Naime, kako nam je to rekao Robert Nezirović, književna večer u Novigradu prije dvije godine, bila je jedno od najljepših iskustava sa mnogobrojnih gostovanja ove agilne skupine i po svemu sudeći, postat će tradicija.
Književna večer je održana u prostorijama Knjižnice i čitaonice Novigrad, a cijela je akcija dio projekta “Novigrad čita”, koja je opet prošireni dio manifestacije “Zadar čita”. Delegacija ZaPisa je nastupila u jakom sastavu Andrea Jezeršek Malta, Staša Aras, Boško Habuš, Robert Nezirović i Mario Padelin, dok su ostali članovi bili angažirani na drugim lokacijama diljem županije. Iako se na ovakvim susretima preferiraju kratke priče, publika je osobito dobro reagirala na poetski dio večeri (Habuš, Aras), ali nije ostala hladna ni na prozu ostalih autora. Bilo je smijeha, komentiranja, razgovora s publikom, “ića i pića” (bezalkoholnog naravno) i po svemu sudeći, ZaPisci se u Novigradu već mogu osjećati pomalo “kao u svojoj kući”. Kao potvrdu ove tvrdnje, najbolje je citirati riječi ZaPisca Marija Padelina -“kako se ne vratiti u ovaj gradić gdje su svi toliko gostoljubivi da su nas čak i dvije lokalne mačke u stopu pratile dok smo šetali po rivi i razgledavali.”
Jagoda Ivčić, voditeljica novigradske knjižnice i čitaonice, alfa je i omega aktualnih aktivnosti. U suradnji sa Osnovnom školom Novigrad i Turističkom zajednicom Novigrad organizirala je čitaonice za djecu u kojima roditelji i drugi odrasli čitaju djeci tekstove s edukativno – ekološkim temama s obzirom da se približava Dan planeta zemlje. Potiče se čitanje, rade se plakati i druge kreativne radionice, izložbe fotografija, a Ivčić ovim putem najavljuje i predavanje “Utjecaj rijeke Zrmanje na floru i faunu Novigradskog mora” koje će se u povodu Županijskih dana, održati 27. travnja.