Osamsto tisuća kuna da opet zvone stara zvona

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Na inicijativu Zadarske nadbiskupije i Župe sv. Filipa i Jakova u staroj jezgri Sv. Filipa i Jakova u tijeku je obnova zvonika crkve svetog Mihovila.

- Vrijednost projekta iznosi oko 800.000 kuna. U sufinanciranju sudjeluju župljani, odnosno Župa Sv. Filipa i Jakova sa župnikom Tomislavom Dubinkom, te Ministarstvo kulture i Općina, kazao je Ivica Eškinja Lantana, član Župnog vijeća Župe Sv. Filip i Jakov.

Inače, crkva sv. Mihovila je prvotno dobila ime po dvojici Isusovih apostola Filipu i Jakovu, a njihovo je ime nosila prvotna crkva koja je stradala od Mlečana u 12. stoljeću.

- Na njenom mjestu rogovski opat Petar Zadranin podigao je novu crkvu 70-ih godina 14. stoljeća i posvetio je apostolima Filipu i Jakovu i Blaženoj Djevici Mariji, navodi Eškinja.

Crkva je razorena u 16. stoljeću za vrijeme turskih upada na ove prostore, a u unutrašnjosti crkve je vidljiv latinski natpis na kamenoj ploči u svetištu, koji navodi da je opat Petar Zadranin obnovio crkve u Rogovu i u Sv. Filipu i Jakovu 1347. godine.

- U crkvi se čuva poznato gotičko raspelo iz 14. stoljeća preneseno iz crkve sv. Roka na Rogovu. U unutrašnjosti crkve pri ulazu nalazi se glagoljski natpis don Nikole Kužinovića koji je, nakon turske opasnosti obnovio crkvu, priča Eškinja.

Galerija (visinski prostor), u kojoj su smještena zvona i piramidalni krov, došli su u veoma loše stanje, prouzročeno njihanjem jarmova obješenih o čeličnim gredama pritišćući izravno zidove zvonika, koji su se doslovno rascijepili iznad lukova spomenute galerije.

- K tome višegodišnjim djelovanjem atmosferilija (kiše, vjetra, mora, topline i leda) uništena je potpuno vanjska i unutarnja žbuka krova/piramide zvonika, a djelomično su potrošene i ciglene opeke "tikule" od kojih je krovna piramida i ozidana, stoji u izvješću o zatečenom stanju.

Teško je oštećena i betonska ljuska (deka) izvedena prije pedesetak godina, prigodom uklanjanja izvornih drvenih greda.

- Do sada je na crkvenom zvoniku izvedena nova armiranobetonska ploča, na koju će biti smještena zvona s jarmovima i tako će opterećenje zvonjenja biti preko ploče ravnomjerno preneseno na zidove zvonika i to na puno nižoj razini nego do sada. Sanirani su kameni pragovi otvora galerije, kako bi se spriječio prodor vode u zidove.

- U cijelosti je uklonjena unutarnja i vanjska krovna žbuka. Napravljena je iznutra nova, a trenutno se izvodi injektiranje pukotina nastalih djelovanjem zvona, kazao je Ivica Eškinja Lantana.

U pripremi je nosiva čelična konstrukcija koja će biti postavljena unutar galerije koja će zapremati cijeli prostor sve do početka piramide i krova.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno