Ovih dana u Sv. Filipu i Jakovu past će još jedan veliki stari bor

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Priopćenje građanske inicijative
Glavni lik ove priče je bor koji je još uvjek živ. Radi se o velikom boru koji desecima godina raste uz ogradu igrališta u centru mjesta, radi hlad i nikome ne smeta. Barem nije do sad

Članovi Građanske inicijative "Za Rivu", Sv. Filip i Jakov poslali su apel Općini Sv. Filip i Jakov "da zaustavi bespotrebna rušenja stabala u centru mjesta i na javnoj plaži".

- Naime, taj se trend nastavlja poslijednjih nekoliko godina, što dovodi do vizualne i ekološke degradacije centra mjesta. U ovom kratkom obraćanju ukazujemo na neke situacije koje zahtjevaju hitno rješavanje, ne samo zbog vizure, već i zbog potencijalnog ugrožavanja javnog zdravlja. Kako Općina Sv. Filip i Jakov obično ignorira naše molbe i dopise, nadamo se da bi ovakvo javno obraćanje možda moglo polučiti nekakav učinak, istaknuli su iz Inicijative, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Iako je Sv. Filip i Jakov u prvom redu turističko mjesto, uglavnom poznato po čistom moru, velikoj plaži i borovima te velik dio svojih prihoda ostvaruje od turizma, malo se radi na poboljšanju turističke ponude - čak dapače, čini se da svaki pokušaj uređenja i ulaganja u infrastrukturu prati još izrazitija i u većini slučajeva potpuno nepotrebna devastacija prirodnog okoliša. To se najčešće odnosi na nepotrebnu sječu velikih stabala na čije se mjesto onda najčešće ne posadi ništa, ponekad se sade grmovi i lavanda, a rijetko se posadi drvce kojem ce trebati barem 60 godina da doraste do veličine onog prethodno posječenog. Bilo je naravmo slučajeva da su stabla uklanjana jer su predstavaljala opasnost za ljude, zbog mogućeg rušenja, ali ti su slučajevi rijetki.

Tako su stabla posječena kada je rađena nova tržnica, bez ikakvog razloga. Tržnica u centru mjesta je sada, obnovljena, uredna i bez trunke hlada.

Nevjerojatna je priča i o ponosnim vlasnicima terena u jednoj od ljepših ulica sv Filipu i Jakovu koji su prošlu jesen jednostavno posjekli, veliku 100 godina staru kostelu koja je rasla na javnoj površini uz ogradu njihovog terena, jer, kako su nam objasnili - nisu željeli mesti lišće koje sa stabla pada. Prema njihovim riječima, za rušenje spomenutog stabla koje se nalazi na javnoj površini tražili su dopuštenje od Općine i dobili ga bez problema.

Borovi se svake godine sijeku i duž plaže. Poznati filipjanski bedem godinama erodira, ogoljuje se korijenje borova koji na njemu rastu pa borovi postaju opasni, osobito za vrijeme jakih vjetrova. Jedino što se poduzima po tom pitanju je da se svake godine posiječe nekoliko starih velikih stabala. Ostaju panjevi, hlada nema, erozija se pojačava. O sanaciji bedema, npr. jednostavnim podziđavanjem i nasipanjem zemlje, čime bi se omogućio rast prirodnog raslinja, vizualno obogatio prostor, zaštitio bedem i stvorila šetnica s prirodnim hladom, uopće se ne govori.

Istovremeno, pokušaji sadnje stabala na samoj plaži nikako ne uspijevaju - stabla se suše - zbog nebrige ili loših uvjeta ne znamo. Ono što znamo je da plaža svake godine sve više liči na mjesečevu površinu pretrpanu plastičnim ležaljkama i sve većim brojem kafića.

Osobito velik problem filipjanske plaže je činjenica da svake godine po jedan novi kafić na plaži odluči imati bespravan sanitarni čvor pa vlasnici kafića pod okriljem pustog zimskog jutra jednostavno iskopaju septičku jamu za svoj kafić, na plaži otprilike 3 m od mora. Te septičke jame uglavnom se lagano prazne same, u more, zbog poroznosti nasutog tla na plaži. Koliko znamo, prošlog ljeta je na plaži u Sv. Filipu i Jakovu postojala jedna takva septička jama, a od neki dan imamo dvije. Apsurdno je da se tako nešto dozvoljava i to usprkos tome što na plaži upravo traje izgradnja javnog sanitarnog čvora koji će biti priključen na kanalizacijsku mrežu, Ali to sa septičkim jamama na plaži - to je neka druga priča.

Glavni lik ove priče je bor koji je još uvijek živ. Radi se o velikom boru koji desecima godina raste uz ogradu igrališta u centru mjesta, radi hlad i nikome ne smeta. Barem nije do sad.

Općina sv. Filip i Jakov će ga ovih dana posjeći jer se preuređuje igralište. Igralište će imati ljepšu ogradu i umjetnu podlogu umjesto betonske. Ali čujemo da smeta bor. Jer je netko procijenio da će bor dizati tu umjetnu podlogu. Ili nešto drugo. Ne zna se jer se o tim stvarima u sv. Filipu i Jakovu ne raspravlja, o takvim odlukama se nikoga ne obavještava niti se takve odluke obrazlažu. Naime odzelenjivanje javnih prostora kod nas nije problematično, niti je tema za razgovor. Mi smatramo da bi trebala biti, jer je uklanjanje velikih stabala u javnom prostoru javna stvar, barem u civiliziranim državama. Jer su ulaganja u javne prostore nužna za poboljšanje kvalitete života ljudi. Jer razvoj turizma danas podrazumijeva održivost i najveću moguću stopu očuvanja prirodnog okoliša. Jer je hlad ljeti važan. Jer su stabla važna cijele godine

Zato ovim putem pozdravljamo inicijativu za uređenje igrališta, ali apeliramo na Općinu Sv. Filip i Jakov da ne ukloni jedan običan veliki stari bor zbog postavljanja umjetne podloge. Uvjereni smo da je sve probleme, koje taj bor stvara izvođačima radova moguće (i nužno) riješiti na drugi način. Pa da ovaj bor, za promjenu, ostane tu gdje je. Ne zbog turista, već zbog naše djece koja svaki dan, tijekom čitave godine rastu, trče, dišu i uče baš u Sv. Filipu i Jakovu. I gledaju nas kako rušimo stabla jer nam se ne da mesti ili jer stavljamo umjetnu podlogu na igralište. I kupaju se na opustošenoj plaži uz septičke jame jer je to dobro za promet obližnjeg kafića. I uče da se bespotrebno uništavanje prirode zove napredak. Ajmo im ovaj put pokazati nešto drugo.

Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)