Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Radnici Sojare u strahu za posao!

19.04.2018. 09:00
Radnici Sojare u strahu za posao!


Sutra dolaze predstavnici Agrokora i sve će nas otpustiti, riječi su to koje su nam jučer prenijeli uznemireni radnici Sojare d.d. koji su nazvali redakciju Zadarskog lista.
Međutim, sindikalni povjerenik Ivan Blažević iz Sindikata turizma i usluga Hrvatske tvrdi kako o otpuštanjima zasad nema govora te da su radnici vjerojatno nazvali iz straha.
– Istina je da će sutra doći netko iz Agrokora, ali nemoguća je misija da će otpustiti radnike, a da ja nisam upoznat s tim. Očito su vas nazvali iz straha. Maloprije sam na temelju vašeg poziva zvao i raspitao se o tome i to nije istina, kazao je Blažević.
Trenutno u Sojari radi tridesetak radnika, a riječ je o ljudima koji imaju više godina staža te se zbog situacije u Agrokoru boje za svoju egzistenciju. Sojara je bila jedna od prvih tvrtki koju je još početkom devedesetih godina preuzeo Ivica Todorić, a u kojoj su njegov sin Ante Todorić i Ljerka Puljić bili članovi Nadzornog odbora do 2013. godine.
Sojara tada prelazi u društvo ograničene odgovornosti, a jedini osnivač ostala je tvrtka Zvijezda. Sojara je bila jedini prerađivač sojinog zrna u regiji s preradbenim kapacitetima za preradu sojinog zrna u sojinu sačmu, sirovo degumirano sojino ulje i lecitin. Osim tvornice za preradu sojinog zrna imaju i silos za skladištenje uljarica i žitarica, kao i toranj u lučkom pristaništu koje može primiti i velike teretne brodove. Od radnika saznajemo kako se proteklih godina tvrtka najviše bavi skladištenjem.
Prema posljednjim informacijama, nakon našeg poziva reagirao je i sindikat koji je uspio odgoditi sastanak.