Rogošić: Zjalić je nezakonito unaprijeđen, a pomogla je i srpska linija ministra Jovanovića

Slika korisnika valentinam
Nastavljeno suđenje bivšem rektoru Uglešiću i Sveučilištu u Zadru
Prof. Jozo Rogošić tražio je da pribavim neke materijale za rad koji smo trebali zajedno napraviti. Učinila sam to, ali on očito nije bio zadovoljan pa me je vrijeđao i omalovažavao, a kako se odmah nisam podigla i otišla, to je trajalo dva, tri sata, iskazivala je prof. Janja Filipi, svjedokinja
Zvonko KUCELIN
Jozo Rogošić, prof. na Sveučilištu

Zapisnik s jučerašnje rasprave koja se vodila pred sutkinjom Općinskog suda u Zadru Anom Zrilić u postupku protiv bivšeg rektora Ante Uglešića i Sveučilišta u Zadru s jedne i profesora Joze Rogošića kao oštećenika s druge strane, po svemu sudeći bit će temelj za podizanje nekoliko novih kaznenih prijava zbog klevete i uvrede. Radi se o postupku u kojem su bivši rektor Uglešić kao odgovorna, a Sveučilište kao pravna osoba, optuženi jer nisu postupili po pravomoćnoj odluci suda i Rogošića vratili na radno mjesto izvanrednog profesora na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu na način kako je to u presudi navedeno, odnosno osam dana od pravomoćnosti.

Oštećeni prof. Rogošić nastavio je jučer iskaz započet još na prethodnom ročištu, a svjedočili su dvoje profesora s istog odjela koji, kako su priznali, nisu u dobrim odnosima s Rogošićem. Prof. Janja Filipi ispričala je kako su im odnosi narušeni još iz vremena dok je kod profesora Rogošića volontirala, a kulminirali nakon što se vratio na posao kao što je to slučaj i s današnjim prorektorm i nekadašnjim pročelnikom spomenutog odjela, prof. Slavenom Zjalićem. Oboje su tražili i policijsku zaštitu, Filipi zbog uznemiravanja, a Zjalić zbog nametljivog ponašanja, no prijavu je povukao jer su, kako je kazao, "postigli status ignoriranja". Kakav stav on o njima ima Rogošić je pokazao pitanjima koja im je postavljao pa ga je sutkinja Zrilić na insistiranje Uglešićeva branitelja Milenka Škrbeca i Tomislava Gambiraže, zastupnika Sveučilišta, u nekoliko navrata upozoravala na posljedice koje može imati zbog izgovorenih riječi.

Rogošić je tvrdio da mu po povratku na posao nisu vraćeni predmeti koje je ranije predavao, funkcije pročelnika odjela i člana Senata, a požalio se i na neprikladan ured. 

 Svjedokinja Filipi ispričala je da je volontiranje kod Rogošića prekinula nakon vrijeđanja kakvo nikada u životu nije doživjela.

- Prof. Rogošić tražio je da pribavim neke materijale za rad koji smo trebali zajedno napraviti. Učinila sam to, ali on očito nije bio zadovoljan pa me je vrijeđao i omalovažavao, a kako se odmah nisam digla i otišla, to je trajalo dva, tri sata. Požalila sam se kolegi Zjaliću koji me je pitao želim li to prijaviti policiji, a kad sam rekla da želim, otišao je do sa mnom. Tražila sam da profesora upozore da me ne uznemirava, izjavila je Filipi nakon čega je Rogošić što pitanjima, što konstatacijama iznio kako je njezin otac profesor na zagrebačkom fakultetu koji je od njega tražio da je zaposli, a nakon što je sugerirao da doktorira kako bi to išlo lakše, da je on kazao kako to nije problem, te da će joj on u tri mjeseca napisati rad.

- Rušila me! Obijala je okolo vrata i huškala protiv mene, pa i Uglešića!, izjavio je Rogošić, a Filipi je pojasnila da se na radno mjesto na Sveučilištu javila na javni natječaj kao što je mogao bilo tko, a u ured koji je ranije koristio Rogošić da ju je uputilo stručno vijeće, koje dodjeljuje i predmete. Svjedok Zjalić potvrdio je kako je peticiju potpisao kao pročelnik tog odjela, a spomenuo je kako je od kolega dobio SMS poruku da ne dolazi u ured jer se Rogošić vratio "luđi nego ikada". Taj je dan, kazao je, putovao u Zagreb, a putem dobijao pozive s nepoznatog broja.

- Uzvratio sam kad sam stigao. Bio je to Rogošić. Izvrijeđao me pa sam slučaj prijavio policiji. Rogošić je uložio prigovor na iskaz obaju svjedoka, a za Zjalića je kazao kako štiti bivšeg rektora koji mu je pomogao u karijeri.

- Postavio ga je na moje mjesto, ono pročelnika ureda, iako nije imao pet godina radnog iskustva, već samo dvije, a onda ga je još i unaprijedio u prorektora iako nema pet godina iskustva na rukovodećim mjestima, izjavio je Rogošić te sve "začinio" primjedbom da je u svemu veze imala i srpska linija preko ministra Željka Jovanovića.

Osim kiše uvreda koje je tijekom suđenja sasipao Rogošić, na samom početku svjedočenja Zjalić se požalio sutkinji kako mu je u pauzi na sudskom hodniku Rogošić zaprijetio.

- Izišao je iz toaleta i prolazeći kraj mene, tihim glasom mi rekao "Vidjet ćeš ti. Sredit ću te"!, izjavio je Zjalić, a na upit je li tko drugi to čuo ili vidio javio se Uglešić kazavši kako je vidio, ali čuo samo "vidjet ćeš ti". No Uglešić nije imao svjedoka kad mu je, kako je to izjavio sutkinji, Rogošić dobacio "Gade jedan". Učinio je to dok se žustro raspravljalo, a kako je između njih sjedio Rogošićev odvjetnik Lovre Vitlov koji ništa nije čuo, ostalo je to samo kao zabilježba u zapisniku i riječ protiv riječi. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika antonela 125
Ovdje je jasno vidljivo da je članak naručen i pisan tendenciozno kako bi Uglešić prikrio svoje kriminalne radnje za koje ga tereti Općinsko državno odvjetništvo.