Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vicković: Nemamo više prijava o dolasku nautičara u otočne marine

19.04.2020. 15:21


Već s pojavom prvih oboljelih od korona virusa u svijetu, osobito u Italiji, prema našoj su obali krenuli vlasnici brodica želeći izbjeći mogućnost zaraze u vlastitoj zemlji. Računajući kako će u hrvatskim marinama biti sigurniji nego kući, znatan do njih doplovio je i u marine naše županije.
No, nisu oni bili jedini, dio turista doputovao je i u svoje vikendice samo da bi pobjegli od opasnih situacija u svojim zemljama. Otočko stanovništvo naše županije stoga je više puta apeliralo na nadležne institucije neka ih zaštite od onih koji dolaze u njihove sredine ne znajući prenose li i virus.
Poznat je tako slučaj većeg broja talijanskih nautičara koji su doplovili u uvalu u Salima, nakon čega su mještani pozvali Stožer civilne zaštite i policiju. Osim što su boravili na svojim jedrilicama, dio tih turista, a uglavnom je riječ o Talijanima i Slovencima, ima i svoje vikendice na Dugom otoku. No, nije ovaj otok jedini na koji su pristigli strani turisti, znatan dio njih došao je i na ostale otoke Zadarskog arhipelaga te su mještani bili prisiljeni nazivati lokalne stožere ili policiju.
Stanovništvo starije životne dobi
Naime, problem je otočana što u njihovim mjestima živi uglavnom stanovništvo starije životne dobi, dakle ono najpodložnije zarazi. Razumljivo je stoga što svi oni žele da njihovi otoci ostanu zaštićene oaze u koje stranci neće donijeti virus te na taj način ugroziti i druge.
Načelnika Županijskog stožera civilne zaštite, Šimu Vickovića, stoga smo pitali kakva je najnovija situacija sa dolaskom nautičara u našu zemlju, odnosno imaju li novih dojava o dolasku nautičara u otočne marine. On pak naglašava kako se situacija, u odnosu na onu u početku pandemije, u tom smislu ipak smirila:
– Sve te prijave kontrolira Pomorska policija, a naš je stožer imao prijavu o nautičarima koji su dolazili u Sali, ali otad prijava više nismo imali. One koji su ušli u naše vode policija prati od samog ulaska u naše more upozoravajući ih da su dužni prijaviti se ukoliko ostaju ovdje u svojim nekretninama i, naravno, otići u samoizolaciju – kaže Vicković.


Apel Otočnog sabora
Situacija je, dakle, sada ipak puno drugačija, pogotovo stoga što je broj zaraženih u blagom padu, osobito u Italiji iz koje dio stanovništva više ne bježi prema hrvatskim otocima. Zasigurno je tome pomoglo i promptno djelovanje naše policije, ali i apeli otočnog stanovništva da ih se zaštiti od dolaska stranaca čije se zdravstveno stanje ne zna. I predsjednik Udruge za razvitak hrvatskih otoka, Denis Barić, apelirao je na nadležne da zaštite otočane, napominjući kako je uslijed novonastalih uvjeta i načina življenja zbog pojave koronavirusa Covid-19 Otočni sabor u stalnom kontaktu sa svim otocima:
– Prateći situaciju ne možemo se ne osvrnuti i ne apelirati na nadležne da učine sve kako bismo zaštitili naše otočane koji su zbog svoje dobne strukture u najvećem postotku krizna skupina. Svjesni smo da je gospodarstvenicima svaki dan kojeg ne odrade direktan udar na opstanak, direktna ugroza i njihovih zaposlenika, ali svi jednako danas strepimo od buduće egzistencije, ali odlučni da ćemo ispred toga ovih dana na prvom mjesto staviti život i zdravlje svakog pojedinca – poručio je Barić, ujedno pozivajući sve brodare-koncesionare na državnim linijama da se pridržavaju odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite o mjerama ograničenja javnog prijevoza u linijskom obalnom prometu radi ograničenja i kontrole migracije prema otocima.


Zaštititi najstarije
Naime, Barić podsjeća kako, temeljem ove odluke, na otoke smiju samo osobe koje imaju prebivalište na istima, napominjući kako otočani moraju zaštititi sami sebe i svoje bližnje, i to tako što će savjesno posupati i pridržavati se svih odluka Nacionalnog stožera i stožera jedinica lokalne samouprave, pogotovo stga što zdravstvena zaštita na otocima nije kao i na kopnu.
Osim toga, treba napomenuti kako su se otočni stožeri jako dobro organizirali, imali jaku mrežu pomoći i najstarijima, a osim toga lakše priskaču u pomoć jedni drugima jer je riječ o malim sredinama gdje svatko svakoga pozna. Propuštanje na otok ljudi koji ovdje nemaju prebivalište i koji su izloženi svakodnevnim migracijama, Otočni sabor stoga smatra odobrenim širenjem COVID-a 19 na hrvatske otoke od strane svih onih koji su izdali takve propusnice.




»Prateći situaciju ne možemo se ne osvrnuti i ne apelirati na nadležne da učine sve kako bismo zaštitili naše otočane koji su zbog svoje dobne strukture u najvećem postotku krizna skupina
Denis Barić


PROMJENA NABOLJE
Situacija je, dakle, sada ipak puno drugačija, pogotovo stoga što je broj zaraženih u blagom padu, osobito u Italiji iz koje dio stanovništva više ne bježi prema hrvatskim otocima. Zasigurno je tome pomoglo i promptno djelovanje naše policije, ali i apeli otočnog stanovništva da ih se zaštiti od dolaska stranaca čije se zdravstveno stanje ne zna