Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Bilaver: Posebno je važno cijepiti pomorce u međunarodnoj plovidbi

19.04.2021. 09:52


Otkad je krenulo cijepljenje protiv koronavirusa diljem svijeta, pomorci u Hrvatskoj pokušavaju doći u prioritetnu skupinu, upravo kako bi i dalje mogli konkurirati na tržištu svjetskim pomorcima. Posebno onima koji su među prvima cijepili svoje pomorce kako bi mogli nastaviti raditi. Smjene pomoraca, pogotovo u zemljama Dalekog istoka, veliki su problem, kako za kompanije, tako i za same ljude koji mjesecima znaju čekati ili ukrcavanje na brod ili povratak kući.
Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver, bio je u Zadru na događanju Ministarstva regionalnog razvoja o novim prilikama u EU fondovima. Tom prilikom je komentirao novosti u cijepljenju pomoraca.
– Jedan od prioriteta Vlade Republike Hrvatske je cijepljenje pomoraca. Mi smo u kontinuiranim razgovorima sa Sindikatom pomoraca i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i zajedno smo odlučili da će, čim dođe veća količina cjepiva, a to se očekuje tijekom travnja, doći na red i cijepljenje hrvatskih pomoraca. Posebno su važni oni pomorci koji idu na međunarodnu plovidbu, njih je oko 1.500 mjesečno. I dobili smo jamstvo da će biti dovoljno cjepiva za svih, rekao je Bilaver.
I djelatnici Jadrolinije, iako nisu u međunarodnoj plovidbi, zatražili su prioritet pri cijepljenju.
– Mi smo trenutačno u prikupljanju broja svih naših djelatnika koji su u sustavu prometa i u sustavu Ministarstva, a oni koji su najviše izloženi, upravo su prijevoznici, pomorci, a tako i djelatnici Jadrolinije, koji su svaki dan u kontaktu s više ljudi i smatram da je potrebno da oni dođu što prije na red za cijepljenje, rekao je Bilaver.