Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Edukacijom u tvrtkama videogameinga otvorit će put samozapošljavanju

19.04.2021. 10:15


Zahvaljujući europskim fondovima i agilnim djelatnicima koji su napisali projekte, pedesetak učenika Prirodoslovno-grafičke škole i još nekolicina iz drugih škola, imat će priliku učiti o svojim budućim zanimanjima u priznatim tvrtkama, i to u Španjolskoj i Portugalu. U okviru projekta Gameing, 16 učenika će dva tjedna u Sevilli učiti programiranje i kreiranje video igara, a 16 učenika dizajn prostora i likova za video igre. I za to će dobiti certifikate koji bi im jednog dana mogli koristiti pri zaposlenju, kao i za samozapošljavanje.
Drugi projekt je CoLab u koji je zadarska Prirodoslovno-grafička škola uključila i riječku Prirodoslovno-grafičku školu te zadarsku Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Projekt CoLab se sastoji od tri programa. U prva dva programa, a to su analiza otpadnih voda i plinova te grafički dizajn za wordpress, 24 učenika odlazi u Sevillu, a treći program će se odvijati u Bargi u Portugalu – 12 učenika će učiti o digitalnom marketingu.
Radi se o Erasmus+ programima, koje škola koristi kako bi svojim učenicima omogućila praksu i edukaciju u realnom okruženju. O samim projektima više su nam rekle nastavnice strukovnih predmeta iz Grafičke, Anamarija Ivković i Martina Perić, koje su dio projektnog tima te ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole, Tomislav Grbin.


Epidemija pomrsila planove
– Uz temelje rada na računalu, u web dizajnu, grafičkom uredništvu i ostalom što učenici dobiju na nastavi, edukacija u ovakvim tvrtkama videogameinga, koji postaje ogromna industrija, našim učenicima će značiti jako puno. Naše profesorice se baš zato toliko trude i nesebično se angažiraju na ovim projektima jer želimo našim učenicima pružiti više. Želimo da se kreću po svijetu, šire vidike, uče, da su motivirani. U ovom sveopćem crnilu među mladima, koje je situacija s koronom samo produbila, ne želimo da sjede po kafićima i govore kako im država nije ništa omogućila. Želimo da budu proaktivni i poduzetni. Ovakvi projekti daju nam nadu za bolje sutra, za mlade koji će biti pokretači, ističe Grbin.
Kako je pojašnjava nastavnica Ivković, projekt Gameing je još iz 2019. godine, ali epidemija im je pomrsila planove te je put u Sevillu već tri puta otkazan.
– U okviru projekta VRLab, nas pet je prošlo edukaciju za pisanje projekata te smo napisali naš prvi Erasmus+ projekt, Gameing. Trebali smo ići u Sevillu 7. ožujka prošle godine. Karte su bile kupljene, djeca su se već počela pakirati, da bi dva dana prije dobili crveno svjetlo iz Ministarstva, zbog početka epidemije. Karte i novac su propali, a od onda smo imali plan za još dva polaska. Sad smo odgodili ovaj iz travnja za kolovoz i nadamo se da ćemo uspjeti otići. U školi smo sve pripremili, odradili natječaj za izbor učenika, radimo kulturološke i jezične pripreme. Učenici su, uz pomoć nastavnika, izradili Europass životopise i jezičnu putovnicu te intervjue, govori Ivković.
Pripremili su sve, kako kažu, što ne uključuje plaćanje i kapare, kako im ne bi novac opet propao.
Nadajući se povoljnijoj epidemiološkoj situaciji, plan je u srpnju ići u Portugal, a u kolovozu u Španjolsku.


Entuzijazam i motiviranost
Kako kaže nastavnica Perić, u školi vlada veliki entuzijazam oko ovih projekata.
– Za odabir učenika gleda se opće vladanje, uspjeh, prosjek ocjena, izostanci, socijalne vještine, sudjelovanje u aktivnostima škole… Tako da su mnogi učenici popravili to od lani, potrudili su se kako bi bolje konkurirali za odlazak. Dobar dio njih je jako motiviran i to nas veseli, govori Perić.
Učenici koji će sudjelovati u projektima školuju se za zanimanja grafički urednik-dizajner, medijski tehničar, web dizajner, kemijski tehničar, ekološki tehničar, zatim, iz Škole primijenjene umjetnosti, grafički dizajner i fotografski dizajner. Oni u kurikulumu nemaju predviđenu praksu u realnom radnom okruženju. Škole, unatoč velikom trudu i suradnji s lokalnom zajednicom kako bi svojim učenicima približili budući rad, ipak nemaju dovoljno sredstava i tehnologije kako bi učenicima osigurale relevantne kompetencije. Upravo se zato Grafička aktivno uključila u Erasmus+ programe.
– Kao škola smo još od 2014. godine u EU projektima, ili kao nositelji ili kao partneri. Sudjelovali smo u projektima Fonda modernizacije strukovnog kurikuluma te Europskog socijalnog fonda. Cilj nam je omogućiti učenicima, ne samo širenje njihovih znanja, već mobilnost i mogućnost samozapošljavanja, zaključuje Grbin.