Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Od mraza će štete ipak imati rane sorte grožđa

19.04.2021. 12:30


Mraz na području Zadarske županije s epicentrom 08. travnja, i baš u Nadinskom blatu, s temperaturom od – 7,1 do – 8 stupnjeva Celezija (»kao u staroj izreci »Gdje će suza neg’ na oko«, odnosno najveći vinogradarski kompleks Sjeverne Dalmacije) će imati posljedice i na vinogradare, makar ne toliko katastrofične poput dijela drugih voćara i povrtlara. Iste štete zbrajaju se od Bordeux do Burgundije u Francuskoj, i drugdje po Europi.
– Nije uobičajeno da je baš najniža temperatura bila ovdje a ne u Baštici ili Bokanjačkom blatu, prema podacima metereoloških stanica, kazuje nam Tomislav Glavić, na čijem je vinogradu mjerna stanica u Nadinskom blatu dodajući, osim tih -8, 8. travnja, imali smo i -4 te još tri mjerenja s minusima, što je neuobičajeno za travanj, a i vjetar kojeg gotovo uvijek imamo je izostao. Većina loza još nije u vegatacijskom razdoblju, ali ranije sorte poput Merlota, pa ove godine i Syraha pustile su vunaste pupove koji će najvjerojatnije prozebsti, ali ćemo to znati kroz koji dan.
Ipak dovoljno rano da nije definitivna šteta, jer izbit će novi listovi?
– Uništenjm nosivih pupova vjerojatno će, jer je rano, izbiti iz spavajućih, ali iz njih je rod sitniji, a može i izostati, tražit će više posla u biranju, a i narušiti uzgojni oblik. No, ako ovako ostane štete ipak neće biti značajne i nenadoknadive, zaključuje Glavić.
Radoslav Bobanović koji kilometar južnije dodaje iz svog sortimenta moguće slične štete na Chardonnayu i Muškatu žutom.
– Što je ništa spram katastrofe sa smokvama čiji su minijaturni smrzli plodovi završili kompletno na zemlji.
PZ MasVin ima na 3 ha 600 stabala smokava.