Od mraza će štete ipak imati rane sorte grožđa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Štete na vinogradima Zadarske županije tek će se vidjeti
Iste štete zbrajaju se od Bordeux do Burgundije u Francuskoj, i drugdje po Europi.
Arif SITNICA
»Gdje će suza neg’ u oko« - najniže temperature, inače češće u Baštici ili Bokanjačkom blatu, pogodile su baš Nadinsko blato

Mraz na području Zadarske županije s epicentrom 08. travnja, i baš u Nadinskom blatu, s temperaturom od - 7,1 do - 8 stupnjeva Celezija (»kao u staroj izreci »Gdje će suza neg’ na oko«, odnosno najveći vinogradarski kompleks Sjeverne Dalmacije) će imati posljedice i na vinogradare, makar ne toliko katastrofične poput dijela drugih voćara i povrtlara. Iste štete zbrajaju se od Bordeux do Burgundije u Francuskoj, i drugdje po Europi.

- Nije uobičajeno da je baš najniža temperatura bila ovdje a ne u Baštici ili Bokanjačkom blatu, prema podacima metereoloških stanica, kazuje nam Tomislav Glavić, na čijem je vinogradu mjerna stanica u Nadinskom blatu dodajući, osim tih -8, 8. travnja, imali smo i -4 te još tri mjerenja s minusima, što je neuobičajeno za travanj, a i vjetar kojeg gotovo uvijek imamo je izostao. Većina loza još nije u vegatacijskom razdoblju, ali ranije sorte poput Merlota, pa ove godine i Syraha pustile su vunaste pupove koji će najvjerojatnije prozebsti, ali ćemo to znati kroz koji dan.

Ipak dovoljno rano da nije definitivna šteta, jer izbit će novi listovi?
- Uništenjm nosivih pupova vjerojatno će, jer je rano, izbiti iz spavajućih, ali iz njih je rod sitniji, a može i izostati, tražit će više posla u biranju, a i narušiti uzgojni oblik. No, ako ovako ostane štete ipak neće biti značajne i nenadoknadive, zaključuje Glavić.
Radoslav Bobanović koji kilometar južnije dodaje iz svog sortimenta moguće slične štete na Chardonnayu i Muškatu žutom.
- Što je ništa spram katastrofe sa smokvama čiji su minijaturni smrzli plodovi završili kompletno na zemlji.

PZ MasVin ima na 3 ha 600 stabala smokava.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno