Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U planu EU projekt »dnevni boravak za ovisnike«

19.04.2021. 09:50


Dok smo svi zaokupljeni preživljavanjem i spašavanjem ekonomskih uvjeta života, heroji solidarnosti bave se mnogo ružnijim i tužnijim aspektima života. Zahvaljujući osviještenim osobama i u vrijeme pandemije aktivno se radi na suočavanju s jednim od najraširenijih problema današnjice – ovisnošću.
Svi znamo koliko je teško ratovati s poročnim problemima današnjice. Neki iz prve ruke kao svjedoci vlastitih iskustava, drugi, pak, kao promatrači globalne socijalizacije. Da je ovisnost trend problem današnjice koji sve više uzima maha, najbolje nam je pojasnila Ivanka Ledenko, predsjednica zadarske Udruge za suzbijanje zloupotreba droga i pomoć obitelji ovisnika Nada.


Zbrinjavanje infektivnog otpada
– Mladi u pandemiji sve više posežu za drogom. Ovom statističkom pokazatelju porasta ovisnika, doprinosi pad cijene kokaina koji se sada na tržištu može kupiti vrlo lako i po veoma povoljnim cijenama, upozorava Ledenko dodajući kako je među registriranim ovisnicima pozamašne dobi, najmlađi registrirani ovisnik malodobni dječak od 12 godina. Najčešći razlog uzimanja droga u ranoj adolescentskoj dobi je znatiželja, dok je u podlozi trajnih ovisnika čitav dijapazon psiholoških čimbenika.
Ni u vrijeme pandemije, udruga ne prestaje marljivo raditi na saniranju spomenutog problema, apelirajući javnost kao i roditelje na pravovremeno uočavanje problema i adekvatno djelovanje. Kako doznajemo od Ivanke Ledenko, bez obzira na COVID okolnosti, udruga i dalje pruža pomoć i konzultacije telefonskim i online uslugama. Za kritičnije slučajeve stoje na raspolaganju i za individualne razgovore pri udruzi, mada, kaže nam, kako se ljudi zbog pandemije ne usude osobno dolaziti radi mjera predostrožnosti.
– Stoga je, nažalost, brojka potražnje za potporom znatno u opadanju u odnosu na razdoblje prije pandemije, što žalosti djelatnike udruge koji se maksimalno trude u rješavanju ovog problema na dobrobit čitave zajednice.
Osim problema konzumacije narkotika, indikativni problem je odlaganje i zbrinjavanje infektivnog otpada kojeg je jako puno po javnim površinama. Udruga svakodnevno prima pozive građana o pronalasku igala, praznih kutija metadona i drugog narkomanskog pribora na dječjim igralištima, plažama, gradskim parkovima…


Suradnja s drugim udrugama
Prema statističkim podacima, ovisnost ne bira koju će sredinu pogoditi. Najzastupljenija je u području samog centra grada, no ni okolna mjesta ne mogu se pohvaliti da su bez ovisnika te se sve više roditelja iz okolnih mjesta javlja udruzi za savjetodavnu pomoć. Da udruga samo »ne sjedi i čeka« potvrđuje i inicijativa predsjednice udruge Nada koja se povezala s drugim udrugama s područja Zadra kojima je prioritet međusobna suradnja u vidu poboljšanja interakcije s javnošću.
Udruge Pet Plus i Cukrići vjerni su kooperanti sa zajedničkom inicijativom za boljitak života u ovakvim okolnostima.
Vođena vlastitim iskustvom, kako i sama otvoreno govori, Ledenko upućuje svim roditeljima poziv da se otvoreno i bez srama obrate udruzi za pomoć. Ističe kako je glavni krivac za porast ovog problema netolerantno društvo koje još uvijek osuđuje roditelje vodeći se mnogobrojnim predrasudama utemeljenim na krivim odgojnim metodama.
– Svaki roditelj svom djetetu prvenstveno treba biti prijatelj, uspostavljajući otvorenu komunikaciju u vezi svega. Mislim kako bi trebalo žešće kažnjavati dilere, a državne institucije trebale bi uvesti edukativne predmete o ovom problemu počevši s vrtićkom dobi, ističe Ledenko.
Jednom godišnje obilježava se Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti, što je nedovoljno, te bi bilo potrebno uključivanje jedinica lokalne i područne samouprave u procesu planiranja i provođenja mjera za borbu protiv ovisnosti. Povećani broj kampanja s istom konotacijom nije na odmet. Udruga Nada ostvarila je, kako doznajrmo, partnerski odnos s udrugom Pet Plus te je u planu izrada projekta zvanog »dnevni boravak za ovisnike« koji bi se sufinancirao iz EU fondova. Za razliku od komune, ovdje govorimo o terapijskoj zajednici otvorenog tipa čime bi se potpomoglo zbrinjavanje ovisnika.
U Nadi je trenutačno 30 aktivnih članova s povremenim uključivanjem volontera u rad. Prostori udruge nalaze se na Meladi i dostupni su javnosti svaki dan.




Marija PALEKA