Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Bilo bi sjajno spojiti juniorsku i seniorsku titulu

Autor: Matej Lordanić

18.05.2009. 22:00
Bilo bi sjajno spojiti juniorsku i seniorsku titulu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na juniorskom završnom turniru očekujem prvo mjesto, kao i svi moji prijatelji iz momčadi, jer ova generacija to može. Prije dvije godine bili smo kadetski prvaci Hrvatske i sada je vrijeme da titula juniorskih prvaka države stigne u Zadar – kazao je Ivan Batur


Juniori Zadra na poluzavršnici Prvenstva Hrvatske u Vinkovcima uvjerljivo su osvojili prvo mjesto. Tako su se uz Cedevitu, Cibonu i Split plasirali na završni turnir četvorice koji će se održati u Podsusedu u dvorani Sutinska Vrela. Zadar je igrao zaista s lakoćom, a u najboljem svjetlu su se predstavila dva juniorska reprezentativca. Naravno, riječ je o braniču Ivanu Mikuliću i najboljem igraču turnira Ivanu Baturu.
– Osvojili smo prvo mjesto s četiri pobjede iz četiri susreta. Bili smo stvarno dominantni. U prve tri utakmice smo bez većih problema upisali pobjede, dok smo u zadnjoj utakmici protiv Vinkovaca imali manjih problema. Što zbog umora, što zbog njihova domaćeg terena, publike i sudaca kojih su nas oštetili za nekih 20-30 poena. No, pobijedili smo ih usprkos svemu – govori Mikulić, a nastavlja Batur:
– Osim nas tamo su bile momčadi Cibone, domaćina Vinkovaca, Trogira i Međimurja. Trogir smo upoznali kroz dvije odigrane utakmice u prvenstvu Dalmacije i mogu reći da su jako dobri na svim pozicijama. Do zadnje utakmice bili su u igri za odlazak na završnicu PH. Igrače Cibone poznajemo uglavnom s reprezentativnih priprema, dok su nam Međimurje i Vinkovci bili nepoznanica. Za poluzavršnicu PH smo se dobro pripremili i u svaku utakmicu ulazili odlučni pobijediti, bez imalo podcjenjivanja. To nam je na kraju donijelo sve četiri pobjede i kao prvoplasirana momčad idemo na završni turnir.
Cibona
Pobijedili ste dosta jaku Cibonu. Od njih ste lani u Karlovcu izgubili u finalu Prvenstva Hrvatske.
Batur: Imena Ciboninih igrača poput Šekelje, Brnasa ili Petrovića govore da su dosta jaki, ali to ipak nije bilo dovoljno da nas pobijede. Nismo im dopustili da na terenu pokažu svoju kvalitetu. Dobar si onoliko koliko ti protivnik dopusti, a moja generacija ne priznaje nikome da je bolji dok utakmica ne završi. Od Cibone smo prošle godine izgubili u finalu Juniorskog prvenstva u Karlovcu nakon produžetka, ali to nisu iste momčadi. U toj Ciboni od sadašnjih igrača donekle su igrali Brnas i Šekelja, dok su iz sadašnje ekipe juniora Zadra igrali pored mene još Blažević, Mikulić, Crnjak i Vlaić.
Batur je lani u finalu protiv Cibone postigao 31 koš uz sedam trica.
Batur: To je nebitno u odnosu na dobru igru cijele momčadi iz koje proizlazi i moja igra. Najvažnije je da smo u konačnici pobijedili što nam je cilj u svakoj utakmici.
Mikulić: U tu utakmicu smo ušli dosta motivirano i tijekom cijeloga susreta smo mi bili momčad koja je diktirala igru te na kraju zasluženo pobijedili.
Kako komentirate svoju igru u Vinkovcima?
Mikulić: To baš i nije pitanje za mene (smijeh). Možda bi najbolje bilo da drugi pričaju o tome, ali mogu reći da sam dao svoj maksimum, kao i moji suigrači. Upravo nas je to dovelo do prvoga mjesta.
Batur: Svojom igrom sam zadovoljan, ali važnije od toga je koliko su mojom igrom zadovoljni treneri. Oni mi u konačnici i ukazuju na dobre i loše strane igre. Uglavnom sam svjestan eventualnih propusta i trudim se iste na treningu ispraviti i svaku sljedeću utakmicu odigrati što bolje. Titula najboljeg igrača turnira mi godi, ali sam isto tako svjestan da je to samo jedan od turnira i da je već sutra nova utakmica na kojoj moram dati sve od sebe kako bih opravdao dosadašnje rezultate i ukazano povjerenje svojih trenera. To je li se netko više ili manje istaknuo gledajući na temelju postignutih koševa nije toliko bitno. Važnija je momčadska igra.
Konkurenti
Čime ste zadovoljni u svojoj igri, a na čemu još trebate raditi? Jeste li napredovali u ovoj sezoni?
Batur: Ima dosta elemenata kojima sam zadovoljan. Isto tako ima elemenata igre kojima nisam zadovoljan. Dobre strane težim unaprjeđivati kao što loše želim ispravljati. U tome mi pomažu treneri. Vjerujem da sam u ovoj sezoni napredovao. Da je drugačije, ne bi bilo dobro. Treba naglasiti da mi je u tome jako puno pomoglo igranje u A-2 ligi.
Mikulić: Mogu biti zadovoljan ovom sezonom. Prije svega možemo zahvaliti trenerima Jošku Pulji i Roku Giergiji što su nam omogućili veliki broj utakmica. To je vrlo bitno, jer ipak se s utakmicama postaje igrač. Što se tiče mojih slabijih strana, najviše bih trebao raditi na obrani i radu nogu. Nadam se da će to doći na svoje mukotrpnim radom.
Što očekujete na Final Fouru u Zagrebu, imate li šanse za prvo mjesto?
Mikulić: Kao sportaš uvijek gledam na prvo mjesto. Isto to očekujem u Zagrebu. Zna se da je naša generacija osvojila Kadetsko prvenstvo bez poraza. Ne preostaje nam ništa drugo nego osvojiti i Juniorsko prvenstvo.
Batur: Očekujem prvo mjesto, kao i svi moji prijatelji iz momčadi, jer ova generacija to može. Prije dvije godine bili smo kadetski prvaci Hrvatske i sada je vrijeme da titula juniorskih prvaka države stigne u Zadar. Dosta je izgubljenih finala. Koliko se ja sjećam, generacijama 1988., 1989. i 1990. to nije pošlo za rukom. No, vjerujem da će moja generacija u tome uspjeti.
Kako komentirate ostale sudionike završnog turnira, Split, Cedevitu i Cibonu?
Mikulić: O Splitu znamo baš sve, isto kao i oni o nama. Mogu reći da su Splićani dosta napredovali ove sezone. S Cedevitom smo jednom već igrali prošloga ljeta i pobijedili ih 25 razlike, ali tu utakmicu bismo trebali zaboraviti i na najbolji mogući način se spremiti za njih u polufinalu. Cibona je s druge strane momčad koja na prvi pogled izgleda vrlo moćno. No, košarka se ne igra na ljepotu, nego na poene.
Batur: Sa Splitom smo igrali na prvenstvu Dalmacije koje su oni osvojili ispred nas zbog bolje koš-razlike u međusobnim susretima. Vrlo su jaki i neugodni, ali ne i nepobjedivi. Protiv Cibone smo igrali na poluzavršnici, tako da smo ih dobro upoznali kao i oni nas. Vjerujem da ih u možebitnom finalu možemo pobijediti. Cedevita je domaćin i samo to dovoljno govori da neće biti nimalo lagano. No, vjerujem u našu kvalitetu i prolazak u finale.
Reprezentacija
Na ljeto vas ponovno čekaju reprezentativne obveze.
Batur: Reprezentaciji ću se zbog završnice PH za juniore odazvati 25. svibnja, nešto kasnije nego ostali. Radi se o U-19 reprezentaciji koja se priprema za odlazak na Svjetsko prvenstvo na Novom Zelandu od 2. do 12. srpnja. Po završetku SP-a pridružujem se juniorskoj reprezentaciji koja sudjeluje na EP-u u Francuskoj od 23. srpnja do 2. kolovoza. Osim mene na pripreme U-19 reprezentacije pozvani su još Toni Prostran, Šime Olivari i Danijel Popović, dok je za juniorsku reprezentaciju pored mene i Prostrana pozvan i Ivan Mikulić.
 Mikulić: Mene samo tjedan dana nakon završnice PH za juniore očekuju pripreme za Europsko prvenstvo u Francuskoj.
Seniori ulaze u završnicu sezone. Je li realno očekivati seniorsku i juniorsku krunu u istoj sezoni?
Mikulić: Uvjeren sam da će seniori osvojiti PH. Zadar se diže iz utakmice u utakmicu, a sada dolazi vrijeme doigravanja gdje će, vjerujem, pokazati svoju snagu.
Batur: Iskreno vjerujem u to. Kako bi lijepo bilo kada bi i juniori i seniori osvojili PH.
I dalje bez ugovora
Ivan Batur je već bio pridružen seniorima Zadra.
Batur: Tadašnji trener Aco Petrović je nekoliko nas mlađih pozvao na treninge u kolovozu prošle godine zato što većinu nije imao na raspolaganju. U tom vremenu imao sam što vidjeti i naučiti kako se radi u seniorskom pogonu. Normalno da mi je to iskustvo koristilo kasnije u juniorima. Bio sam i kod trenera Sagadina na nekoliko treninga. On je veliki radnik i ne trpi improvizaciju.
Očekujete li da ćete na ljeto biti uvršteni u prvi sastav? Imate li potpisan seniorski ugovor i ima li kakvih naznaka oko toga?
Mikulić: Za sada nemam potpisan nikakav ugovor. U razgovoru s trenerima rečeno mi je da ću ići na pripreme s prvom momčadi. Kao mladom igraču san mi je zaigrati u prvoj momčadi Zadra i dat ću sve od sebe da se to i ostvari.
Batur: San svakog igrača je da nakon juniorskog staža bude uvršten u prvi sastav. Ja ću svoje obaveze i dalje profesionalno obavljati, kako u klubu tako i u reprezentaciji, a što će biti vrijeme će pokazati. Seniorski ugovor još mi nitko nije ni spominjao, niti se time opterećujem. Još sam treći razred gimnazije i koncentriran sam na svaku sljedeću utakmicu i, naravno, školske obveze.


 BATUR O MIKULIĆU




– Dobar igrač s izuzetnim motoričkim sposobnostima i ako nastavi raditi kao do sada, bit će veliki igrač. I ostali su stvarno dobri momci. Mogu reći da smo stvarno prava klapa. S nekima sam od prvog razreda osnovne škole, kada smo počeli trenirati u Prvom košu kod Umberta Piasevolija (Blažević, Pelczmann, Milin), tako da se odlično poznajemo. Tu su još Crnjak, Vlaić, Šango, Sakara, Škara, Jurišić i Vrsaljko – sve odlični momci i igrači.


 MIKULIĆ O BATURU


– Batur nije samo dobar igrač i odličan suigrač. On je zaista dobar momak i o njemu mogu reći samo najbolje. Općenito je naša generacija jedna od perspektivnijih. Ima puno kvalitetnih igrača koji daju veliki obol našim uspjesima.


 KANDIDATI ZA PRVU MOMČAD


Ova generacija zadarskih juniora će drugu godinu zaredom nastupati na završnom juniorskom turniru. I ove će ih godine, kao i prošle, voditi Roko Giergia. Domaćin završnog turnira koji će se održati 23. i 24. svibnja je Cedevita. Utakmice će se igrati u Zagrebu u Sutinskim Vrelima. Polufinalni parovi su Zadar-Cedevita i Cibona-Split.
– Očekivali smo da ćemo mi i Cibona s poluzavršnice u Vinkovcima proći na završni turnir. Prošli smo dalje bez poraza i do sada smo pokazali vrlo dobru, ako ne i odličnu igre. Ako tako budemo igrali na ovom Final Fouru i ako suđenje bude u redu, nemamo se čega bojati. I, naravno, ako svi budemo zdravi. U finalu bismo, po mom mišljenju, trebali igrati mi i Split. Doduše, nikada se ne zna, jer se igra samo jedna utakmica – oprezno će Giergia.
Na poluzavršnici su odlično odigrali Batur i Mikulić. Batur je ujedno proglašen igračem turnira.
– Svi su odigrali vrlo dobro, a Batur i Mikulić su inače naši stožerni igrači na kojima se bazira igra. I ostali, poput Blaževića, Pelczmanna i Crnjaka su dobro odigrali. Ugodno je iznenadio godinu dana mlađi Šango. Zato smo i bili tako uvjerljivi i prošli dalje.
Batur i Mikulić su ipak nositelji igre i od njih se na završnom turniru najviše očekuje.
– Njih dvojicu smo uz Blaževića ove sezone gurali kroz utakmice A-2 lige. Oni su se pokazali kao nositelji igre i to forsiranje se isplatilo. U prosjeku su igrali 30-35 minuta. Jedini je problem bio u tome što je Mikulić pred kraj sezone dobio vodene kozice i čak 40 dana nije trenirao. No, vrlo brzo se oporavio i vratio u formu. Oni su sljedeće sezone kandidati za prvu momčad. Sva trojica će se, nakon što seniorima završi sezona, priključiti prvoj momčadi. Uz to imaju reprezentativne obveze. EP za juniore u Francuskoj te U-19 SP na Novom Zelandu. U ova četiri mjeseca ih čeka zaista puno treninga i utakmica. Smatram da su dosta igrački sazrjeli. Fizički i psihički su spremni za te izazove – kazao je Giergia.