Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Gradnja solarne elektrane u gospodarskoj zoni Crno

Autor: Katina Vrsaljko

18.05.2009. 22:00
Gradnja solarne elektrane u gospodarskoj zoni Crno

Foto: Vedran SITNICA



U gospodarskoj zoni Crno, uz elektranu, otvorit će se i Centar izvrsnosti za obnovljive izvore čiji je nositelj IHT – njemački institut, jedan od vodećih u Europi, a u suradnji sa sveučilištem osnovao bi se odjel za školovanje solarnih inženjera, najavio je Grgurović


Prvi hrvatski Centar za solarnu energiju otvoren je u SŠ Vice Vlatkovića gdje je odmah počeo i  trodnevni seminar za usavršavanje poduzetnika za korištenje novih tehnologija u  primjeni sunčeve energije.
Solarni grad
Centar je svečano otvorio  Dražen Grgurović, zamjenik  gradonačelnika, a okupljene  su pozdravili Tihomir Tomčić,  ravnatelj škole i Mario  Opačak, direktor tvrtke Vaillant koja je donirala potrebnu  opremu. Otvorenju su nazočili i Davor Lonić, pročelnik  Upravnog odjela za razvoj i  infrastrukturu Zadarske  županije, Renata Vuksan i  Anita Mijić iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti,  predstavnici Obrtničke i Gospodarske komore te brojni  poduzetnici i obrtnici.
– Kada bismo koristili samo  20.000-i dio ukupne sunčeve  energije ne bi nam više trebala  ni kap nafte, a ona će, zajedno  s drugim fosilnim gorivima  nestati za desetak godina. U  ime Grada zahvaljujem svima  koji su sudjelovali u ovom  projektu jer ovako se prilagođavamo tržištu znanja, rekao je Grgurović te najavio  izgradnju solarne elektrane u  gospodarskoj zoni Crno.
– Projekt je potakla Vladina  agencija za poticanje stranih  ulaganja te su investitori izabrali Zadar za izgradnju solarne elektrane. Uz elektranu  otvorit će se Centar izvrsnosti  za obnovljive izvore čiji je nositelj IHT – njemački institut,  jedan od vodećih u Europi, a u  suradnji sa sveučilištem osnovao bi se odjel za školovanje solarnih inženjera. U  prvoj fazi u projekt će se  uložiti 30-50 milijuna eura, a  gradnja bi trebala započeti za  godinu dana. Tamo bi se otvorilo stotinjak radnih mjesta,  rekao je Grgurović. Dodao je  još da će se energija koju  proizvodi Pozdrav suncu uskoro uključiti u električnu  mrežu, a ima je dovoljno za  osvjetljenje cijele rive i jednog  dijela Poluotoka.
– Uz Pozdrav Suncu, Centar  za solarnu energiju i buduću  solarnu elektranu Zadar postaje “solarni grad” u koji će se  brojni dolaziti educirati, istaknuo je Grgurović.
Ravnatelj Tomčić  oduševljen je brzom realizacijom projekta i otvorenjem  Centra za solarnu energiju, a  to zahvaljuje odličnoj suradnji  s tvrtkama Vaillant, Žepoh   koja je donirala materijal za  instalaciju i VM-Frigo čiji su  djelatnici sve spojili u jednu  cijelinu i stavili u funkciju.
– Ovo je još jedan korak  bliže našem cilju – da škola  bude partner gospodarstvu  kako bi se unaprijedio školski  sustav, ali i gospodarstvo. U  Centru za solarnu energiju  obrazovat će se naši učenici,  no namjenjen je i permanentnom usavršavanju poduzetnika i svih kojima su potrebne  nove tehnologije u primjeni  sunčeve energije kako bi bili  spremni za globalizacijsko  tržište rada, rekao je Tomčić.
Vrijedna oprema
Još je jednom istaknuo  važnost obnovljivih izvora te  podsjetio na europsku zakonsku regulativu po kojoj Hrvatska do 2020. godine mora  koristiti barem 20 posto energije iz obnovljivih izvora.
Sa suradnjom je zadovoljan  i Opačak, direktor tvrtke Vaillant koji su donirali nekoliko  različitih vrsta kolektora, solarni spremnik za potrošnu  vodu te plinski atmosferski  uređaj za grijanje – opremu u  vrijednosti od 100.000 kuna.
– Iako je Vaillant domicilno  njemačka tvrtka, mi živimo i  radimo u ovom okruženju i  želimo mu vratiti barem dio  onoga što on nama svakodnevno pruža. Naročito kad  se nađe netko tko ulaže puno  ljubavi i entuzijazma kao ravnatelj Tomčić, ništa nije teško.  Posebno zato što je solarna  energija budućnost. U Zadru  ona postaje sadašnjost, rekao  je Opačak te dodao kako će  ovaj Centar pomoći da se  ublaži poražavajući podatak o  broju turističkih objekata u  Hrvatskoj koji koriste solarnu  energiju.
U dvije učionice u dijelu  škole na Murvičkoj cesti postavljeni su uređaji koji su se  na otvorenju mogli razgledati,  a ubuduće će služiti za seminare i edukaciju. U sljedećih mjesec dana zakazana  su još dva seminara, a sudeći  po tome da svijest o važnosti  obnovljivih izvora napreduje,  interes za seminare i ubuduće  će biti velik. Još prije nekoliko  dana na krov škole postavljeni  su kolektori, a uzorak krova s  fotonaponskim ćelijama  izložen je i u jednoj učionici.
Nakon svečanog dijela i razgledavanja učionica prisutni  su se okrijepili uz prigodan  domjenak i dalje razgovarajući o solarnoj budućnosti Zadra.