Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Gradsko vijeće imat će 28 vijećnika, Županijska skupština dopunske izbore

Autor: Nives Rogoznica

18.05.2009. 22:00
Gradsko vijeće imat će 28 vijećnika, Županijska skupština dopunske izbore

Foto: Vedran SITNICA



U slučaju Skupštine Zadarske županije u koju nakon redovnih izbora ne ulazi niti jedan pripadnik srpske nacionalne manjine, Vlada bi, nakon što Skupština donese izmjene Statuta, trebala raspisati dopunske izbore za onoliko predstavnika koliko ih bude određeno Statutom. To znači da bi Županijska skupština u konačnici trebala brojiti 45 vijećnika


Gradsko vijeće grada Zadra sljedeće četiri godine brojit će, ne kao do sada 27, već 28 članova.
Rezultat je to primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina čija je odredba o pravu na zastupljenost manjine čiji udio u stanovništu, a time i u biračkom tijelu, prelazi 5 posto ugrađena u Statut Grada Zadra prije lokalnih izbora. Prema podacima Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji udio birača srpske nacionalne manjine u ukupnom biračkom tijelu grada Zadra iznosio je 6,84 posto. Riječ je o podatku s, sad već pretposljednjeg potvrđenog popisa birača sastvaljenog za parlamentrane izbore 2007., koji je, međutim, važio za posljednji potvrđeni popis u trenutku donošenja izmjene Satuta.
Milan Drača – 28. vijećnik
Budući da se među 27 vijećnika i vijećnica, koji su mandat stekli u postupku pretvaranja postotka koje je pojedina lista dobila u mandate, ne nalazi ni jedna osoba koja bi bila predstavnik srpske nacionalne manjine, u Gradsko vijeće ući će Milan Drača, kandidat na listi HDZ-ove koalicije, budući da je riječ o listi koja je postigla najbolji rezultat.
– Ako na izborima nije postignuta odgovarajuća zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina u predstavničkom tijelu jedinice u skladu s odredbama Ustavnog zakona, a Statut jedinice je usklađen, kao u slučaju Grada Zadra, povećat će se broj članova predstavničkog tijela jedinice do broja koji je potreban da bi zastupljenost bila ostvarena, pa će u Gradsko vijeće Grada Zadra ući pripadnik srpske nacionalne manjine s liste koja je prešla izborni prag od 5%, a nije izabran, po redu prema razmjernom uspjehu svake liste na izborima i to u konkretnom slučaju sa HDZ-HSS-HSLS-HSP-HSU kao 28 član, potvrdila je predsjednica Županijskog izbornog povjerenstva Jadranka Nižić-Peroš.
Teorijski gledano, Vijeće bi moglo ostati i na broju od 27 članova ukoliko bi HDZ donio odluku da umjesto nositelja liste Božidara Kalmete, koji želi li ostati ministar ne može prihvatiti i funkciju gradskog vijećnika, u Vijeće uđe Milan Drača. Takav razvoj situacije, iako moguć, nije i vjerojatan, budući da bi se ova stranka na taj način odrekla dodatnog vijećnika.
Izmjene Statuta po novom popisu birača
Unatoč zalaganju vijećnika SDP-a da se, kao u slučaju Grada Zadra, prije lokalnih izbora izmijeni Statut Zadarske županije i u njega unese odredba o broju pripadnika srpske nacionalne manjine koji ostvaruju pravo na mjesta u županijskom predstavničkom tijelu, Statut Zadarske županije nije izmijenjen.
Prema popisu birača iz 2007. koji je prije raspuštanja Županijske skupštine bio posljednji potvrđeni popis birača, u Zadarskoj županiji bilo je preko 10 posto stanovnika, odnosno birača, srpske nacionalnosti, te je taj udio trebalo pretvoriti u četiri vijećnička mjesta. No, s obzirom da Skupština nije prihvatila izmjenu Statuta, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i izborni zakon obvezuju novi saziv Skupštine da izmijeni Statut. Skupština će se pri tom morati voditi podacima iz posljednjeg potvrđenog popisa birača, na to sada više neće biti popis iz 2007., već ovaj s lokalnih izbora 2009.
– Broj pripadnika srpske nacionalne manjine će se utvrđivati temeljem popisa birača sastavljenog za lokalne izbore 2009. koji je sada posljednji potvrđeni popis birača. Ako predstavničko tijelo jedinice nije uskladilo statut jedinice sukladno odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (“Narodne novine”, broj 44/05. – pročišćeni tekst i 109/07.) u predstavničko tijelo birat će se broj članova koji je određen prije povećanja broja radi postizanja zastupljenosti (članak 72. Zakona). Dakle, u predstavničko tijelo birat će se broj članova koji je određen važećim statutom jedinice, a statutom Zadarske županije nije utvrđen broj pripadnika srpske nacionalne manjine u predstavničkom tijelu. U slučaju kad statutom jedinice uopće nije određen broj članova njezinog predstavničkog tijela iz redova hrvatskih državljana pripadnika nacionalnih manjina sukladno odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina novoizbrano predstavničko tijelo mora uskladiti statut jedinice u roku 60 dana od konstituiranja (članak 9. Zakona.), kazala je je Nižić Peroš.
Dopunski izbori
To znači kako, budući da nije došlo do predizborne izmjene Statuta Zadarske župnije kojom bi se definirao broj pripadnika srpske nacionalne manjine u Skupštini, pripadnik srpske nacionalne manjine koji se pojavljuje na listi SDP-HNS ipak neće, kako smo pretpostavili u jučerašnjem izdanju Zadarskog lista, biti kooptiran kao 42. član.
– U slučaju dopunskih izbora u predstavničko tijelo birat će toliki broj predstavnika nacionalne manjine koji je potreban da bi zastupljenost bila osigurana, a uzimajući u obzir broj pripadnika nacionalne manjine koji su već članovi predstavničkog tijela, rekla je Nižić-Peroš.
U slučaju Skupštine Zadarske županije u koju pretvaranjem postotaka u mandate nakon redovnih izbora ne ulazi niti jedan pripadnik srpske nacionalne manjie, Vlada bi, nakon što Skupština donese statutarnu izmjenu, trebala raspisati dopunske izbore za onoliko predstavnika koliko ih bude određeno Statutom. To znači da bi Županijska skupština u konačnici trebala brojiti 45 vijećnika.
Na dopunskim izborima, podsjetimo, za svoje predstavnike glasuju samo pripadnici nacionalne manjine.