"Narukvice" za poziv u pomoć

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
domfrane
Adam VIDAS
U operativnom centru Doma medicinska sestra po prijemu alarma dobiva sve podatke vezane uz korisnika te nalazi najbrži put za intervenciju

Dom za odrasle osobe "Sv. Frane" od listopada prošle godine realizirao je još jedan novi projekt. Riječ je o alarmnom sustavu "Halo-pomoć". U razgovoru s ravnateljicom Doma Marijom Pletikosom doznali smo da je zahvaljujući darovnici programa za inovacije i učenje Svjetske banke i ugovora sklopljenog s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi realiziran ovaj oblik skrbi.

Alarmni sustav

- Poučeni dobrim iskustvima u dosadašnjim projektima, motiviralo nas je da ovim projektom pomognemo osobama starije životne dobi koje žive same i teže se kreću, a posjeduju telefonsku liniju i imaju osobu od povjerenja. Naš projekt je usmjeren na poboljšanje dostupnosti i kvalitete usluga za socijalno ugrožene, stare i nemoćne osobe te im osigurava dobivanje kvalitetne usluge u njihovim domovima i lokalnim zajednicama, pojasnila je Pletikosa. Inače je Dom za odrasle osobe "Sv. Frane" preuzeo model pružanja pomoći starijim osobama po uzoru na model koji koriste domovi za stare i nemoćne u Rijeci.

Alarmni sustav "Halo-pomoć" je suvremeni oblik izvaninstitucionalne skrbi u vlastitom domu koji omogućuje 24-satnu pomoć osobama koje žive same, direktno povezanu s operativnim centrom Doma gdje operater, odnosno medicinska sestra po prijemu alarma dobiva sve podatke vezane uz korisnika te nalazi najbrži put za intervenciju i pomoć.

Trenutačno na području Zadra inovativan model pružanja usluga koriste 43 osobe starije životne dobi, među kojima ima i mlađih kronično bolesnih. Svaki korisnik posjeduje uređaj koji se sastoji od jedinice, koja izgleda kao narukvica, spojene na telefonsku mrežu i prijenosne vodootporne tipke.

Cijena 250 tisuća kuna

Pritiskom na tipku aktivira se centralna jedinica koja poziva prethodno programirane brojeve dojavnog centra. Operater u centru po prijemu alarma dobiva sve podatke vezane uz korisnika. Aparat priključen uz korisnikovu telefonsku liniju-mikrofon i zvučnik omogućuju dvosmjernu komunikaciju unutar cijelog stana, čak i kroz zatvorena vrata što znači da se može pričati bez slušalica iz kreveta, s poda ili iz sjedalice.

Prema riječima Pletikose, neki od korisnika ove usluge kontaktiraju centralnu jedinicu jer imaju potrebe za razgovorom.

- Često se događa da korisnici ne razlučuju kad im je potrebna hitna pomoć, a kad naša pomoć. Naime, neki su mislili da smo mi novi oblik Hitne pomoći pa nas zato nazivaju. No i u takvim situacijama ako je potreba za hitnom intervencijom kontaktiramo Hitnu pomoć, rekla je Pletikosa.

S obzirom da se povećala potreba za ovom uslugom, Dom će nabaviti još dvadesetak aparata. Cijena cijelog sustava iznosi 250.000 kuna, a jedne jedinice koju koristi korisnik 2.500 kuna.

- Ovakav oblik suvremene skrbi je besplatan, a želja nam je proširiti je na područje cijele Zadarske županije, kazala je na kraju ravnateljica Doma.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno