Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Narukvice” za poziv u pomoć

Autor: Dragana Glavočić

18.05.2009. 22:00
“Narukvice” za poziv u pomoć

Foto: Adam VIDAS



Trenutačno na području Zadra inovativan model pružanja usluga koriste 43 osobe starije životne dobi, među kojima ima i mlađih kronično bolesnih. Svaki korisnik posjeduje uređaj koji se sastoji od jedinice, koja izgleda kao narukvica, spojena na telefonsku mrežu i prijenosne vodootporne tipke


Dom za odrasle osobe “Sv. Frane” od listopada prošle godine realizirao je još jedan novi projekt. Riječ je o alarmnom sustavu “Halo-pomoć”. U razgovoru s ravnateljicom Doma Marijom Pletikosom doznali smo da je zahvaljujući darovnici programa za inovacije i učenje Svjetske banke i ugovora sklopljenog s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi realiziran ovaj oblik skrbi.
Alarmni sustav
– Poučeni dobrim iskustvima u dosadašnjim projektima, motiviralo nas je da ovim projektom pomognemo osobama starije životne dobi koje žive same i teže se kreću, a posjeduju telefonsku liniju i imaju osobu od povjerenja. Naš projekt je usmjeren na poboljšanje dostupnosti i kvalitete usluga za socijalno ugrožene, stare i nemoćne osobe te im osigurava dobivanje kvalitetne usluge u njihovim domovima i lokalnim zajednicama, pojasnila je Pletikosa. Inače je Dom za odrasle osobe “Sv. Frane” preuzeo model pružanja pomoći starijim osobama po uzoru na model koji koriste domovi za stare i nemoćne u Rijeci.
Alarmni sustav “Halo-pomoć” je suvremeni oblik izvaninstitucionalne skrbi u vlastitom domu koji omogućuje 24-satnu pomoć osobama koje žive same, direktno povezanu s operativnim centrom Doma gdje operater, odnosno medicinska sestra po prijemu alarma dobiva sve podatke vezane uz korisnika te nalazi najbrži put za intervenciju i pomoć.
Trenutačno na području Zadra inovativan model pružanja usluga koriste 43 osobe starije životne dobi, među kojima ima i mlađih kronično bolesnih. Svaki korisnik posjeduje uređaj koji se sastoji od jedinice, koja izgleda kao narukvica, spojene na telefonsku mrežu i prijenosne vodootporne tipke.
Cijena 250 tisuća kuna
Pritiskom na tipku aktivira se centralna jedinica koja poziva prethodno programirane brojeve dojavnog centra. Operater u centru po prijemu alarma dobiva sve podatke vezane uz korisnika. Aparat priključen uz korisnikovu telefonsku liniju-mikrofon i zvučnik omogućuju dvosmjernu komunikaciju unutar cijelog stana, čak i kroz zatvorena vrata što znači da se može pričati bez slušalica iz kreveta, s poda ili iz sjedalice.
Prema riječima Pletikose, neki od korisnika ove usluge kontaktiraju centralnu jedinicu jer imaju potrebe za razgovorom.
– Često se događa da korisnici ne razlučuju kad im je potrebna hitna pomoć, a kad naša pomoć. Naime, neki su mislili da smo mi novi oblik Hitne pomoći pa nas zato nazivaju. No i u takvim situacijama ako je potreba za hitnom intervencijom kontaktiramo Hitnu pomoć, rekla je Pletikosa.
S obzirom da se povećala potreba za ovom uslugom, Dom će nabaviti još dvadesetak aparata. Cijena cijelog sustava iznosi 250.000 kuna, a jedne jedinice koju koristi korisnik 2.500 kuna.
– Ovakav oblik suvremene skrbi je besplatan, a želja nam je proširiti je na područje cijele Zadarske županije, kazala je na kraju ravnateljica Doma.