Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

O moru u povodu Dana škole

Autor:

18.05.2009. 22:00
O moru u povodu Dana škole

Foto: Filip BRALA



Predavanja su održana u povodu obilježavanja Dana škole, tijekom kojih je ogranizirana i ekološka akcija, izložba fotografija, arheološka, filatelistička i malakološka izložba na temu mora


Mirna Petricioli, voditeljica Sektora hortikulture u Nasadima i Smiljan Gluščević, voditelj Odjela za podmorsku arheologiju iz Arheološkog muzeja Zadar održali su u petak navečer predavanja u OŠ Stjepana Radića u Bibinjama.
Predavanja su održana u povodu obilježavanja Dana škole, tijekom kojih je ogranizirana i ekološka akcija te izložba fotografija, arheološka, filatelistička i malakološka izložba na temu mora. Prošle godine su za vrijeme Dane škole djeca obrađivala povijest Bibinja, a ove su se godine odlučili dotaknuti mora. U tome im je uvelike pomogao autor svih ovih izložbi, kao i idejni začetnik i inicijator ovih događanja Đani Iglić, bivši učenik škole, kolekcionar, ronilac i vlasnik izloženih eksponata.
 – Cijeli svoj život zaljubljen sam u more. Godinama ronim i skupljam razne eksponate vezane uz more i s morskim motivima. Kako ronim tako imam priliku fotografirati podmorje, skupljam razne školjke, a i vlasnik sam miniarheološke kolekcije u kojoj imam i raznih amfora, od kojih su neke ovdje izložene. Skupljam i poštanske marke s morskim motivima, što će djeca isto moći vidjeti ovdje, rekao je Đani Iglić dodajući kako će nakon izložbe jedan dio eksponata ostaviti školi u trajno vlasništvo.
Mirna Petricioli svojim je predavanjem upoznala okupljene s korištenjem mediteranskog bilja u vrtovima i okućnicama. Tako je posjetiteljima pokazala brojne “domaće” mediteranske biljke koje su već pomalo i zaboravljene ili zamijenjene egzotičnijima. Petricioli je mišljenja kako su “naše domaće” biljke, kao su acantus, smilje ili perunika, koja je proglašena hrvatskim nacionalnim cvijetom, dovoljno lijepe pa nije potrebno uvoziti egzotične biljke, primjerice palme.
Potom je Smiljan Gluščević govorio o početku i razvoju podmorskih istraživanja na istočnoj obali Jadranskog mora. Tijekom svog predavanja, popraćenog zanimljivim fotografijama, Gluščević je proveo okupljene posjetitelje kroz povijest razvoja podmorske arheologije u našim krajevima počevši od prvih zapisa pa sve do nedavnog izvlačenja Apoksiomena kod Lošinja.
Između predavanja gledatelji su mogli uživati u nastupima dječje klape Bibinje te učenika škole koji su čitali svoje literarne radove na temu mora.