Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Čvrsta obrana i fenomenalni Perić samljeli Cedevitu

Autor: Roman Morović

18.05.2010. 22:00
Čvrsta obrana i fenomenalni Perić samljeli Cedevitu

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon neuvjerljivog završetka lige za prvaka, malo tko je očekivao ovakvu predstavu košarkaša Zadra u prvoj utakmici polufinala doigravanja. Predvođeni fenomenalnim Hrvojem Perićem, koji je za 29 minuta zabio 32 poena (11-11 za dva, 1-4 za tri, 7-8 sl.bacanja), uz sedam skokova i valorizaciju 41, Zadrani su doslovno pregazili Cedevitu. U prvih dvadeset minuta gosti su postigli samo 25 poena, što najbolje govori koliko su nemoćni bili protiv odlične zadarske obrane. Plus 18 na odmoru, igrači Danijela Jusupa u nastavku su samo povećavali do najviših +27, šest minuta prije kraja. Niti u jednom trenutku u drugom poluvremenu Zagrepčani nisu davali dojam momčadi, koja se može vratiti u igru i zaprijetiti. Jednostavno, Zadrani im to nisu dopustili. Privođenje utakmice kraju bila je čista formalnost i užitak za publiku, koja je sinoć u Krešinom domu doista mogla uživati u odličnoj utakmici svojih ljubimaca.
Cedevita kratko trajala
Uobičajenoj zadarskoj startnoj petorci (Stipčević, Car, Perić, Boisa i Ružić), trener Cedevite Aleksandar Petrović, koji je na Višnjiku dočekan pljeskom, očekivano je od prve minute suprotstavio Baždarića, Rudeža, Krasića i Marsha, te kao iznenađenje na poziciji razigravača Srđana Subotića, umjesto Kanađanina Andersona. Izostanak prvog gostujućeg centra Andrije Žižića u prvih je nekoliko minuta dobro nadokandio Marsh, koji je dvaput poentirao ispod koša, što je kombinirano s uvodnim košem uz dodatno bacanje Rudeža rezultiralo vodstvom Cedevite, 2-7, nakon dvije minute igre. Zadrani su tada malo pritisnuli u obrani i serijom 8-0 (Perić 4) došli do prvog vodstva na utakmici, 10-7. Baždarić je nakratko prekinuo napadački post gostiju, ali sredinom prve četvrtine sljedi nova zadarska serija 7-0 (Perić 4, Stipčević 3) za prvu osjetniju prednost, 17-9. Petrović je morao pozvati minutu odmora. Rudež je pogodio prvu gostujuću tricu, ali su Perić i Boisa nastavili u dobrom napadačkom ritmu (21-12), a nije nevažno istaknuti i da je već krajem prve dionice treći prekršaj napravio Bariša Krasić.
Čelična obrana
Rudež i Marsh u dva su navrata na početku druge četvrtine vraćali Zagrepčane na pet poena zaostatka, a isto je napravio i Opačak tricom za 26-21, nakon što je prethodno Perić krasnom solo akcijom zabio koš, uz prekršaj. I do tog trenutka Zadar je na terenu izgledao mnogo bolje i gosti su mogli biti sasvim zadovoljni sa -5, ali uskoro je krenula nova serija domaćih. Otvorio je Plaisted, nastavio Car tricom za prvu dvoznamenkastu prednost 31-21 pa je Perić pogodio dva bacanja za +12 i Petrović je pet minuta prije kraja prvog poluvremena ponovno bio primoran pozvati time-out. Odličnog Perića je zamijenio Batur, a zadarska obrana nastavila je funkcionirati besprijekorno. Do velikog odmora gosti su postigli još samo četiri poena i to s linije slobodnih bacanja, dok su Zadrani bili napadački mnogo razigraniji i raznovrsniji. Još jednom je zabio raspoloženi Boisa pa je dvije trice povezao Car (drugu nakon dva skoka u napadu), a odlično prvo poluvrijeme zaključio je kapetan Ružić košem za 43-25.
Perićeva simultanka
Ništa bitno se u odnosu snaga na terenu nije promijenilo ni u drugom dijelu. Tek su Krasić i Anderson tricama, te Baždarić s nekoliko prodora pokušali trgnuti goste iz letargije, no to nije bilo dovoljno. Dominirao je nezaustavljivi Hrvoje Perić, koji je u trećoj četvrtini postigao deset poena, pridružio mu se Ružić dvicom i tricom, i dalje je pod košem dobro igrao Boisa, a Cedevita je izgledala lošije od nekih A-1 ligaša. Najbliže što je došla bilo je na -12, 51-39, ali posljednji tračak nade uskoro joj je ugasio Perić košem za 57-41, nakon što su prethodno Zadrani triput skočili u napadu. To je klupu gostiju dovelo do očaja, a zadarsku publiku do euforije, a u takvoj atmosferi Cedevita više nije imala šanse. Uoči posljednjih deset minuta na semaforu je svijetlilo 64-44, a rapsodija domaćih nastavljena je i početkom četvrte četvrtine. Perić je nastavio protivničkoj obrani raditi što je htio. Što god je zamislio, polazilo mu je za rukom. Prvo je zabio koš i bacanje pa još jednu dvicu, a svoju sjajnu partiju zaokružio je tricom za 72-46. Nakon toga je izišao iz igre i doživio ovacije cijele dvorane, kakve dugo nismo vidjeli jednom igraču Zadra. Najvećih +27, 77-50, Zadar je imao nakon trice Pavla Marčinkovića, a posljednjih pet minuta Danijel Jusup u igru je poslao sve mlade igrače, predvođene razigravačem Vedranom Morovićem (u samoj završnici ga je zamijenio Batur). Gosti su u jednom trenutku uspjeli smanjiti na 17 razlike, ali Petrović je već sjeo na klupu i pomirio se s porazom, koji je bio očit već nakon prvih dvadeset minuta. Sjajnu zadarsku večer zaokružili su mladi Jure Škifić i Marino Šarlija atraktivnim zakucavanjem za konačnih, velikih +20, 83-63. Ova pobjeda, posebno zbog načina na koji je ostvarena, Zadranima će biti velika injekcija samopouzdanja uoči druge utakmice u subotu u Zagrebu. S druge strane, Aco Petrović ima težak zadatak podići svoju momčad nakon ovakvog debakla, a čak i ako dođe do treće utakmice, ovakvoj Cedeviti trebalo bi pravo čudo da pobijedi u Zadru.


 ZADAR – CEDEVITA 83:63


(21:14, 22:11, 21:19, 19:19)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 2500. Suci: Dožai (Zagreb), Herceg (Zabok) i Anzulović (Zagreb).
ZADAR: Perić 32, Stipčević 5, Boisa 15, Batur, Šarlija 2, Marčinković 3, Ružić 7, Bilan 4, Morović, Car 9, Škifić 2, Plaisted 4. Trener: Danijel Jusup.
CEDEVITA: Subotić 2, Primorac, Krasić 3, Rudež 8, Petrović 8, Kovačević, Anderson 8, Marsh 13, Kaštropil 3, Opačak 8, Butorac 1, Baždarić 9. Trener: Aleksandar Petrović.
Šut za dva: Zadar 26-40, 65%; Cedevita 14-34, 41%.
Šut za tri: Zadar 7-26, 27% (Car 3, Perić, Stipčević, Ružić, Marčinković); Cedevita 6-22, 27% (Opačak 2, Anderson 2, Krasić, Rudež).
Slobodna bacanja: Zadar 10-13, 77%; Cedevita 17-24, 71%.
Skokovi: Zadar 35 (26+9); Cedevita 29 (22+7).
Osobne pogreške: Zadar 18; Cedevita 17.




 PRVENSTVO HRVATSKE, POLUFINALE


Rezultati: Zadar – Cedevita 83:63, Cibona – Zagreb 93:75.
Raspored drugih utakmica: Cedevita – Zadar (subota, 17.30), Zagreb – Cibona (nedjelja 17.30).


 KLJUČNI TRENUCI


– Pri rezultatu 2-7 u trećoj minuti Perić (8) Stipčević (5) i Boisa (2) napravili su veliku seriju 15-2 za +8 Zadra, 17-9, na sredini prve četvrtine.
– Cedevita je pokušala zadržati priključak na otvaranju druge četvrtine, ali su tada svoje prve koševe dali Plaisted i Car (trica) pa su domaći vrlo brzo došli do +12. Do kraja poluvremena je Car zabio još dvije trice, gosti nisu poentirali iz igre sedam minuta i već na odmoru se vidjelo da će teško zaprijetiti u Krešinom domu.
– I da se kojim slučajem Cedevita kod 51-39 sredinom treće četvrtine uspjela spustiti ispod deset razlike, teško da bi ugrozila raspoložene Zadrane, ali svaku dvojbu otklonio je – tko drugi nego Hrvoje Perić. U jednom su napadu domaći više puta skakali i uzimali loptu nakon promašaja, a onda je konačno još jednom zabio Perić za 57-41 (minutu kasnije je bilo i 62-41) što je dodatno podiglo atmosferu u dvorani.
– Perićeva simultanka nastavljena je i posljednjoj četvrtini. Zabio je osam poena u dvije minute, zaključno s tricom za 72-46, nakon čega ga je zamijenio Škifić. Apsolutno zasluženi „standing ovation” cijele dvorane. Izborniče, ovo je igrač za reprezentaciju.