Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Do milijun kuna kazne za otkriveni identitet djeteta

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

18.05.2010. 22:00
Do milijun kuna kazne za otkriveni identitet djeteta


Pravilnik koji stupa na snagu 21. svibnja provodit će se vrlo rigorozno, kažu u Vijeću za elektroničke medije
Za objavu reportaže iz doma za nezbrinutu djecu, gdje se uz zamagljenu sliku lica objave puna imena i prezimena štićenika ili podaci iz njihovog privatnog života, TV-kući koja objavi takav prilog umjesto opomene odsad će se moći izreći kazna u iznosu od 100.000 do čak milijun kuna. Iste kazne čekaju i one elektroničke medije koji se ubuduće ne budu pridržavali odredbi o terminima prikazivanja scena pretjeranog nasilja, ili medijima koji ne uvedu reda u agresivno reklamiranje hrane i drugih proizvoda namjenjenih djeci. Novi Pravilnik o zaštiti maloljetnika stupa na snagu 21. svibnja, a kršenje njegovih odredbi predviđa pozamašne financijske kazne utvrđene Zakonom o elektroničkim medijima. Predsjednik Vijeća za elektroničke medije Zdenko Ljevak najavljuje kako će pravilnik provoditi vrlo rigorozno.
– Bit ćemo apsolutno dosljedni u kažnjavanju svih koji se ogluše o odredbe novog pravilnika – najavljuje Ljevak, te dodaje kako je od početka godine Vijeće izreklo pet opomena i pokrenulo dva prekršajna postupka s ciljem zaštite maloljetnika.
Pravilnik se odnosi na sve radijske i TV-programe, uključujući i kabelske televizije te elektroničke publikacije, a striktno propisuje način zaštite identiteta maloljetnika u vijestima o bilo kojem obliku nasilja i ulozi maloljetnika. Identitet maloljetnika mora se štititi zamagljenom ili maskiranom slikom i moduliranim tonom, a ne smiju se iznositi pojedinosti iz djetetovog privatnog života. U informativnom programu posebnim se upozorenjem o uznemirujućim ili nasilnim scenama moraju najaviti svi sadržaji koji bi mogli ugroziti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika.
Tragom slučaja RTL-a koji je došao na udar Vijeća zbog povreda prava maloljetnika u emisiji Hrvatska traži zvijezdu, u pravilniku je posebno istaknuta zabrana vrijeđanja ili omalovažavanja maloljetnika po bilo kojoj osnovi, neovisno o tome jesu li roditelji pristali da im dijete sudjeluje u takvoj emisiji. Iako bi pravilnik trebao oštro sankcionirati sve što šteti djeci i maloljetnicima, krajnja odgovornost za ono što maloljetnici gledaju i slušaju, upozorava se, počiva na roditeljima.


Za nagradne igre posebna dozvola


Da bi i dalje mogli emitirati nagradne kvizove ili pitalice, do 1. listopada svim će radijskim i TV-postajama koje emitiraju takva natjecanja trebati posebna suglasnost Vijeća za elektronske medije i drugih nadležnih institucija. Posebno će se kontrolirati pozivi preko brojeva s posebnom tarifom, kojima se od gledatelja znao izvlačiti novac, te će se onemogućiti naplata poziva za koje postoji opravdana vjerojatnost da neće sudjelovati u natjecanju.