Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Hepatitis – gorući zdravstveni problem

Autor: Boris Kupčak

18.05.2010. 22:00
Hepatitis – gorući zdravstveni problem


Udruge pacijenata predstavljaju ključnu kariku između vlasti i zdravstvenih stručnjaka, jer ukazuju na probleme s kojima se oboljeli najčešće susreću, a i čiji argumenti su izrazito moćni jer su temeljeni na stvarnim, često teškim osobnim iskustvima, kaže mr.sc. Tatjana Reić, predsjednica “Hepatosa”
Svjetski dan hepatitisa obilježava se na današnji dan u cijelom svijetu. Iako je hepatitis vrlo raširen, danas je zaražena gotovo jedna dvanaestina svjetske populacije, odnosno tri posto. O njemu se još uvijek malo zna te je vrlo važno podizanje svijesti o tom gorućem zdravstvenom problemu. Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa “Hepatos”, u suradnji s ostalim udrugama članicama Saveza oboljelih od hepatitisa RH, tako će danas diljem Hrvatske provoditi niz aktivnosti vezanih uz obilježavanje Svjetskog dana ove bolesti.
Prijenos infekcije
Iako postoji šest vrsta hepatitisa, koji je u gastroenterologiji opisan kao svaka upalna bolest, najčešće spominjani su B i C.
U svijetu više od 300 milijuna osoba nosi virus hepatitisa B te oko 170 milijuna hepatitis C. Hrvatska spada u zemlje s niskom prevalencijom. Hepatitis B se često prenosi seksualnim putem ili krvlju, a prijenos infekcije moguć je i preko britvica, četkica za zube, pribora za jelo pa čak i igračaka. No postoji prevencija, cijepljenje ili davanje specijalnih lijekova nakon mogućeg kontakta s virusom. Kako bi se smanjila mogućnost zaraze, najvažnije je cijepljenje osoba koje spadaju u kategorije djelatnosti s visokim rizikom oboljenja poput zdravstvenih djelatnika, policajaca i zatvorskih čuvara, osoba koje izvode akupunkturu i tetovažu pa čak i pedikeri.
Virus hepatitisa C prenosi se kontaktom krvlju ili ubodima inficiranih igala, a vrlo rijetko seksualnim putem ili perinatalnom ekspozicijom. Najvažnije se pridržavati općih mjera zaštite, jer ne postoji cjepivo za ovaj tip virusa poput onoga za hepatitis B. I dok za hepatitis B imamo cjepivo kao prevenciju, već zaraženi rijetko se izliječe s dostupnom terapijom. No do velikog napretka došlo se u terapiji kod HCV-a te postoje lijekovi za izlječenje većine oboljelih.
Udruga “Hepatos” imenovana je kao National focal point za hepatitis C od strane Svjetske zdravstvene organizacije.
Ključna karika
– Imenovanje naše udruge povjerenikom Svjetske zdravstvene organizacije za hepatitis C najbolje potvrđuje koliko je udruga prepoznata i priznata od strane međunarodne i domaće stručne zajednice u borbi protiv virusnih hepatitisa. U našem radu se od samih početaka zalažemo za što veću suradnju između zdravstvenog sektora i ostalih područja javnog djelovanja, prvenstveno imajući na umu nevladin sektor. Udruge pacijenata predstavljaju ključnu kariku između vlasti i zdravstvenih stručnjaka, jer ukazuju na probleme s kojima se oboljeli najčešće susreću, a i čiji argumenti su izrazito moćni jer su temeljeni na stvarnim, često teškim osobnim iskustvima, kaže mr.sc. Tatjana Reić, predsjednica HULOH “Hepatos”, predsjednica SOH RH i potpredsjednica ELPA.
U globalnoj kampanji obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa sudjeluje više od 280 udruga oboljelih od hepatitisa u koordinaciji World Hepatitis Alliance. Svjetska zdravstvena organizacija će ove godine na skupštini raspravljati o usvajanju sveobuhvatne Rezolucije o virusnom hepatitisu, a njeno rješavanje značilo bi veliki korak naprijed u rješavanju potreba zaraženih i prevenciji.
 


Borba s hepatitisom


Bilten udruge “Hepatos” donosi priču čovjeka oboljelog od hepatitisa. I.M. je bio u ratu, dobio je, kako kaže, neku usputnu upalu, a nakon antibiotika primijetio je da mu stanje krvne slike nije u redu. Na pregledima mu je konstantno rastao jetreni enzim ALT, no liječnica opće prakse govorila mu je da je to u redu. Da je bolestan, saznao je slučajno, jer je morao na operaciju i napravljene su mu pretrage. Nakon toga život mu se promijenio, saznao je da ima bolest i započelo je liječenje. Konstantni odlasci na cijepljenje interferonom, koji nije podnosio dobro, te odlasci alternativnim medicinarima koji nisu pomagali. Da stvar bude gora, uz zdravlje je izgubio i dio rodbine.
– Njihova liječnica opće prakse kazala im je da je to smrtonosna bolest koja se prenosi dodirom, poljupcem, priborom za jelo i svim mogućim sredstvima. Ne žele se ni rukovati sa mnom. Da, opaka je bolest, ali ne prenosi se rukovanjem i poljupcem u obraz, nego krvlju. Koga da krivim njih ili liječnicu? – pita se u ispovijesti oboljeli I.M. koji je nakon terapije obavio pregled i virusa više nije bilo, no ponovno se vratio nakon tri mjeseca.
Nakon toga počeo je uzimati lijekove koji nisu na listi HZZO-a, novac je posuđivao, uzimao kredite ili trošio stare zalihe. Neke od terapija nisu pomagale, ali u trenutku kada je pisao svoju ispovijest virus je bio nevidljiv. Kako je rekao, na kraju više nije toliki optimist, a pitajući se dokle, kazao je dok ne potroši kredit, a nakon toga više ne zna. Nadamo se da je uspio pobijediti bolest i vratiti dignute kredite.