Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Milinović optužio liječnike za bojkot umjetne oplodnje

Autor: Novi list

18.05.2010. 22:00
Milinović optužio liječnike za  bojkot umjetne oplodnje

Foto: FaH



Postotak zamrzavanja trebao bi biti barem 30 posto, a naši su centri prosječno smrzavali samo 7,2 posto ciklusa. To je nedopustivo, ocijenio je Darko Milinović
Iako i dalje tvrdi da je “njegov” Zakon o medicinskoj oplodnji (MO) postigao uspjeh, ministar zdravstva jučer je optužio liječnike da su bojkotirali njegovu primjenu.
– Treba prozvati struku zašto nije smrzavala više jajnih stanica! Postotak zamrzavanja trebao bi biti barem 30 posto, a naši su centri od početka primjene Zakona prosječno smrzavali samo 7,2 posto ciklusa. To je nedopustivo!, ocijenio je Milinović na konferenciji za novinare. Ali to nije jedina opstrukcija koju su, po ministrovom sudu, liječnici provodili proteklih osam mjeseci od kada je stupio na snagu Zakon koji zabranjuje oplodnju više od tri jajne stanice i zamrzavanje zametaka, pa je jedina dopuštena metoda “dodatne” pomoći neplodnim parovima zamrzavanje jajnih stanica, koja se i u svijetu tek nedavno počela primijenjivati te ne daje jednako dobre rezultate kao zamrzavanje embrija. Milinović, naime, drži liječnike odgovornima i za to što su od primjene Zakona za 35 posto smanjene doze lijekova za povećanje plodnosti i hormonsku stimulaciju.
– Nema razloga za 35 posto niže doze fertilitetnih lijekova. Treba pitati liječnike zašto su to napravili, kazao je Milinović. Za potvrdu teze kako je njegov zakon omogućio više trudnoća, ministar je ponovio podatke o broju trudnoća u prva četiri i pol mjeseca ove godine, dakle samo u polovici razdoblja ukupne primjene Zakona. Prema njima je bilo ukupno 40 trudnoća više nego u istom razdoblju prošle godine.
Velikom zaslugom Zakona Milinović smatra i smanjenje broja pacijentica koje su dobile najtežu komplikaciju u postupku MO-a, hiperstimulaciju, od koje u svijetu i danas umire stotine žena.
– Zbog prijašnjeg zakona, 75 žena bilo je životno ugroženo zbog hiperstimulacije. Od primjen novog Zakona postotak ovih komplikacija drastično je smanjen – sa 4,2 na 1,8 posto, istaknuo je Milinović, dodavši kako je među 30 žena koje su se tijekom protekle godine u Hrvatskoj liječile od hiperstimulacije bilo i pacijentica iz Slovenije.
Iako i dalje odlučno odbija mogućnost da Zakon mijenja, Milinović je neizravno priznao da on ne daje odgovarajuću pomoć najtežim pacijentima kod kojih je, zbog različitih razloga, slab uspjeh postupaka MO-a te je najavio da će razgovarati sa strukom o načinima da su u sklopu aktualnih zakonskih rješenje i njima omogući potrebna medicinska skrb. A struka, na čelu s predsjednikom Hrvatskog društva za humanu reprodukciju dr. Velimirom Šimunićem, već je predložila da se za ovu skupinu pacijenta dopusti oplođivanje većeg broja jajnih stanica te zamrzavanje zametaka. Komentirajući tvrdnju da su hrvatski centri premalo jajnih stanica stvarali i smrzavali, Šimunić je ustvrdio da se to dogodilo zbog straha koji je kod liječnika prouzročen “sveopćim pritiskom na struku”.