Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nepušenje “opustjelo” City Galleriju

Autor: Anita Ćustić

18.05.2010. 22:00
Nepušenje “opustjelo” City Galleriju

Foto: Adam VIDAS



Zaista ne znam što će biti na zimu, svi se pribojavamo, a vezano uz odjeljivanje prostora za pušenje, ne znam što vlasnici imaju u planu. Ne mogu reći da je ta opcija potpuno isključena, jer ne znam. Vjerojatno će tek na jesen znati procijeniti situaciju i odlučiti što dalje, kazao je voditelj jednog kafića u City Galleriji
Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorima na snazi je već više od mjesec dana, a ugostitelji, kao i pušači kojima je posjet kafiću, klubu ili restoranu bez cigarete bio nezamisliv, polako se privikavaju na nove odredbe. Poznato je, međutim, da kafići veličine do 50 četvornih metara imaju pravo biti i pušačkim kafićima, ali uz ugrađenu adekvatnu ventilaciju, odnosno uz certifikat od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koji jamči da je riječ o pušačkom prostoru.
Sezona terasa
Pa iako su mnogi vlasnici uprave ovakve vrste i veličine objekata na početku bili nevjerni, sumnjajući prije svega u isplativost ugradnje posebno propisane ventilacije, Zadrani su se ovih dana ipak uvjerili kako se veliki broj njih odlučio za ove preinake. Oni pak koji to još nisu učinili, ljeto nastoje “izgurati” zahvaljujući terasama, a na jesen se baciti na posao ugradnje ventilacije. No, kao što je i bilo za očekivati, u svim ovim reformama najgore su prošli ugostiteljski objekti u trgovačkim centrima. Tim više, jer oni nemaju drugog izbora osim osiguranja prostora za pušenje, što je puno kompleksniji i skuplji zahvat od same ugradnje ventilacijskog sustava. Da podsjetimo, kako je propisano, prostor za pušenje mora biti uređen tako da iz njega nije moguć protok zraka onečišćenog duhanskim dimom u drugi prostor; površina prostora ne smije biti manja od 10 četvornih metara i ne smije zauzimati više od 20 posto ukupne površine javnoga prostora; ne smije biti namijenjen prijelazu u druge prostore i u njemu se ne smije usluživati hrana ni piće. Prostor za pušenje mora biti zatvorena prostorija s cijelom površinom svih pripadajućih zidova i stropa, s kliznim vratima koja se moraju samostalno zatvarati. To je najuočljivije u City Galleriji, prostoru koji je od svog otvorenja sve donedavno bio glavno okupljalište Zadrana, bilo da je riječ u jutarnjoj kavi, popodnevnoj kupnji ili noćnom izlasku. Ovo posljednje bilo je osobiti razlog okupljanja mladih, posebno na najvišem katu novog dijela ovog trgovačkog centra gdje su i noći i dani, osobito vikendima, redovito bili bučni i zadimljeni.
Otužni hodnici
Ali posljednjih je dana situacija tamo potpuno drugačija, prostor izgleda kao napušten, ulazi s “ključevima u bravama” nisu nimalo atraktivni, a prizor potpuno praznog hodnika otužan je. Među onima koji još uvijek rade uglavnom je riječ o kafićima koji imaju terase, no što će biti na jesen, kada na terasama više ne bude ugodno, svi se pribojavaju.
– Za sad radimo jednako kao i svako ljeto, što znači da je puno manje posla nego zimi, ali koliko-toliko nas izvlači terasa. Zaista ne znam što će biti na zimu, svi se pribojavamo, a vezano uz odjeljivanje prostora za pušenje, ne znam što vlasnici imaju u planu. Ne mogu reći da je ta opcija potpuno isključena, jer ne znam. Vjerojatno će tek na jesen znati procijeniti situaciju i odlučiti što dalje, kazao je voditelj jednog kafića u City Galleriji, a isto nam je potvrdio i konobar u drugom tamošnjem kafiću koji raspolaže velikom terasom. On nam je kazao da se zahvaljujući terasi koja zauzima najveći dio prostora i na koju su gosti navikli, promet za sad nije smanjio, ali naglasio je da će vjerojatno od jeseni biti puno drugačije pa ne planiraju zatvarati terasu kao što to inače zimi čine.