Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Otvorena velika izložba “Stečevine Galerije umjetnina od 1998. do 2010. godine”

Autor: Vanja Mirčeta

18.05.2010. 22:00
Otvorena velika izložba “Stečevine Galerije umjetnina od 1998. do 2010. godine”

Foto: Zvonko KUCELIN



Dan muzeja skoro svi u Zadru su proslavili besplatnim ulazom, osim Muzeja antičkog stakla, koji taj potez objašnjava prečestim prigodama za besplatan obilazak postava
U povodu Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja, hrvatski muzeji, među kojima i naš zadarski, posjetiteljima su ponudili besplatno razgledavanje aktualnih izložbi i stalnih postava, a rijetki su pripremili i prigodna događanja.
Ovogodišnji Dan muzeja održao se pod temom “Muzeji za društveni sklad”. Tim povodom posjetiteljima je darovan besplatan ulaz na Stalnu izložbu crkvene umjetnosti (SICU), građanima poznatijoj kao “Zlato i srebro Zadra” u vremenu od 10 do 13 te od 18 do 20 sati.
– Mi nismo muzej, ali smo se također odlučili prigodno obilježiti taj dan. Kako smo vezani uz časne sestre koje imaju svoj red, vrijeme posjeta bilo je prilagođeno upravo njima. Izložba je održana u navedenom razdoblju i bila je besplatna za sve posjetitelje. Posebno najavljene grupe ipak nismo imali, kazao je ravnatelj dr.sc. Pavao Kero.
U vremenskom razdoblju od 9 do 14 sati te od 17 do 20 u povodu Međunarodnog dana muzeja održani su izložba, likovne radionice te seminari i u Narodnom muzeju .
– Muzej grada imao je tijekom jutra i popodneva besplatno vodstvo i ulaz. Od drugih projekata vezanih uz ovaj dan možemo istaknuti onaj Ljubice Srhoj Čerina koja je pripremila izložbu “Stečevine Galerije umjetnina od 1998. do 2010. godine” u Gradskoj loži. Izložba je otvorena sinoć i traje sve do 18. srpnja 2010. godine. Osim toga, Etnološki odjel Narodnog muzeja ugostio je i studente prve godine diplomskog studija etnologije i antropologije sa Sveučilišta u Zadru. Studenti su zainteresiranim posjetiteljima predstavili svoje seminarske radove pripremljene za kolegij “Hrvatska, Sredozemlje, svijet” i to pod nazivima, “Fortis-percepcija Morlaka”, “Susret s islamom”, “Valcer u Ćilipima” te “Vinske ceste kao turistička poveznica”, istaknula je Jasenka Lulić Štorić, voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.
Pedagoška služba u suradnji s Prirodoslovnim odjelom Narodnog muzeja Zadra priredila je i likovne radionice u prostorijama odjela na kojima su sudjelovala djeca iz OŠ Zadarski otoci te djeca iz DV Voštarnica.
– Sve je bilo besplatno na jučerašnji dan, a katalozi su bili u pola cijene. Održali smo likovne radionice gdje su i vrtićka i školska djeca radila radove vezane uz izložbu “Flora južnog Velebita”. Radili su cvijeće i leptire u kolaž tehnici te su od glinamola izrađivali kukce, ježeve i sl. Radionice su održavali naš pedagog Branislav Jelenić i mentorica Karmen Travirka Marčina, asistentica na Odjelu za razrednu nastavu i predškolski odgoj Sveučilišta u Zadru. Naš odjel bio je otvoren od 8 do 20 sati, kazala je Snježana Vujičić Karlo, voditeljica Prirodoslovnog odjela.
Besplatan ulaz ipak nije bio u Muzeju antičkog stakla koji, kako doznajemo, nije obilježio Međunarodni dan muzeja. Razlog su, kako doznajemo, učestali slobodni ulazi te obilježavanje njihovog dana te se ulaznica naplaćivala kao i običnim radnim danom. Stoga, nisu ni imali nekih posebno najavljenih grupa, a kako doznajemo, čak ni nešto veći posjet u odnosu na druge dane. Radno vrijeme ovog muzeja je još uvijek od ponedjeljka do subote u razdoblju od 9 do 19 sati, dok će od 1. lipnja pa do kraja listopada muzej svoja vrata u istom vremenskom razdoblju držati otvorenima i nedjeljom.