Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Povratak u ranu mladost

Autor: Zlatko Horvat

18.05.2010. 22:00
Povratak u ranu mladost


Posljednji put u Umagu sam igrao kada sam osvojio prvenstvo Hrvatske za osnovne škole! Bio sam osmi razred – kaže Ančić
Mario Ančić konačno će nastupiti na umaškoj zemlji. Splićanin će premijeru na Croatia Openu imati na 21. izdanju turnira, tražeći put povratka u svjetski vrh poslije duge stanke zbog posljednica mononukleoze.
– Onog trenutka kada sam odlučio igrati turnire na zemlji poslije Wimbledona, više ništa nije bilo upitno, na brzinu smo se dogovorili. Sve se odigralo vrlo brzo. Sretan sam što ću prvi put igrati u Umagu, osjetiti tu atmosferu – kaže Mario Ančić.
Istina, Mario je igrao u Umagu, ostvario čak i jedan lijep uspjeh. Puno je od tada prebacio lopti preko mreže.
– Posljednji put u Umagu sam igrao kada sam osvojio prvenstvo Hrvatske za osnovne škole! Bio sam osmi razred, zajedno s Ivanom Vukovićem donijeli smo trofej u OŠ Poišan.
Mononukleoza mu je otela dobar dio karijere, a treba pridodati ozljedu ramena, koljena, problem s gležnjem, bolove u leđima… Pola prošle sezone bio je prinuđen na još jednu stanku.
– Zdravstveno sam jako dobro. Sada samo preostaje vratiti se u formu. Ono što mi treba je rutina. I vremena. Imao sam u rukama neke mečeve i ispustio ih. Treniram dobro, nadam se da će se sve posložiti. Uz sve to, trebat će mi i malo sreće. Stanka je bila duga, treba sve proći ispočetka. Nije čudno što neke stvari ne idu kao prije. Grizem se jer gubim od nekih koje bih prije “pojeo za doručak”. No to me tjera da još jače guram dalje.
Mario do kraja godine Mario brani još samo 12 bodova iz Kitzbühela, koji mu otpadaju u – ponedjeljak. To mu je lani bio posljednji turnir. Nije bilo Roland Garrosa, Wimbledona, US Opena… Mario ima svoj cilj.
– Svjestan sam da je dug put povratka. Ova godina treba biti priprema za sljedeću sezonu, u kojoj bih trebao biti spreman otići daleko. Sada mi je cilj odigrati što više mečeva u glavnim turnirima. Iskoristio sam zaštićeni plasman samo za Indian Wells i München, imam još šest turnira na kojima još imam to pravo. Cilj je do kraja godine izboriti mjesto u glavnom ždrijebu za Grand Slam turnire.
Budući da na Grand Slam turnire direktno ulaze prva 104 igrača s ATP ljestvice, sve ukazuje na to da bi Mario želio sezonu završiti među sto najboljih.
– Tako nekako.
Nica, Roland Garros, Queen’s, Rosmalen, Wimbledon (preskočio dva od posljednja tri izdanja), Split. I Davis Cup susret sa Srbijom. Ančićev itinerar.
– Bilo je vrijeme za povratak Davis Cupa u Split. Posljednji put, 2005. godine, Split se pokazao kao vrhunski domaćin. Raduje me što je Davis Cup i jedan tako veliki meč u mojem gradu – kaže tenisač s diplomom pravnika
 


Čilić: Ančić važna karika Davis Cupa


Nakon odličnog nastupa u Münchenu i finala, te lošijeg izdanja u Madridu, pred Marinom Čilićem je Pariz i Roland Garros. Naš najbolji tenisač je uoči puta u Francusku s Vip-netom produžio poslovnu suradnju na još jednu godinu.
– Nadam se da ću u najmanju ruku ponoviti rezultat od lani kada sam ušao u osminu finala. Optimističan sam, iako se radujem prelasku na travu – kaže Čilić.
Kao favorite za osvajanje naslova u Roland Garrosu Čilić će kao i većina u prvi red staviti Nadala i Federera.
– Posebnu pozornost treba obratiti na Davida Ferrera, koji igra u sjajnoj formi i može dogurati vrlo daleko. Osobno bih ga volio izbjeći, kao i sve Španjolce – dodaje Čilić.
Nakon Pariza i Wimbledona pred Čilićem je još veći izazov. Davis Cup susret Hrvatske i Srbije u Splitu oko kojeg se prašina diže od kada je ždrijeb spojio dvije reprezentacije.
– Prvi puta igramo protiv njih i nadam se da ćemo im se suprotstaviti u najjačem sastavu. Ančić je jako važna karika za parove i nadam se da će biti spreman. Šanse su nam podjednake. Onaj tko bude imao bolji dan bit će pobjednik – rezonira Čilić.
I. P.