Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Preradovićevci pokazali svu svoju kreativnost

Autor: Dragana Glavočić

18.05.2010. 22:00
Preradovićevci pokazali svu svoju kreativnost

Foto: Zvonko KUCELIN



S Danom otvorenih vrata obuhvaćeno je 20-ak radionica. Nadam se da se učenici, radeći u radionicama, ugodno osjećaju te da će njihova kreativnost doći do punog izražaja, kazao je Petrović
OŠ Petra Preradovića jučer je s projektom timske nastave pod nazivom “More” započela Dan otvorenih vrata. Program Dana ostvario se aktivnostima radioničkog tipa. U nižim razredima organizirane su likovne, dramske i plesne radionice, a u višim “jezična” parlaonica, vjeronaučna, glazbena, pedagoška, dramska radionica i ostalo.
Tako su učenici svoje umijeće i kreativnost imali priliku pokazati u radionicama jedro (brodovi od sipine kosti, brodovi od kutija/ambalaže), more: kretnjom – slikom – riječju, slikovnica, enigmatski kutak s rebusima, ukrasi od različitih materijala, jedrilice i mornari, okviri za slike (glinamol, obluci, školjke), likovna radionica, voda – znak Božje prisutnosti u Bibliji i ostalo.
Tijek aktivnosti prilagođen je radu u smjenama pa su se radionice odvijale u dva termina. Prvi od 8 do 9.30 sati, a drugi od 10 do 11.30. Predstavljanje učeničkih uradaka obiju smjena uslijedilo je u podne u školskoj sportskoj dvorani.
Pedagog Filip Petrović kazao je da je cilj Dana otvorenih vrata naglasiti odgojnu funkciju škole koja, također, u svom temelju ima i obrazovnu. Osim toga, cilj je Dana otvorenih vrata prikazati makar dio onoga što su učenici ostvarili radom na projektu učeći se samostalnom planiranju, istraživačkom radu i ostvarujući postavljene zadatke u duhu tolerancije i međusobna uvažavanja.
– S Danom otvorenih vrata obuhvaćeno je 20-ak radionica. Nadam se da se učenici radeći u radionicama ugodno osjećaju te da će njihova kreativnost doći do punog izražaja, kazao je Petrović.
Tijekom jutra učenici su pokazali koliko su vješti i što znaju u radu s različitim materijalima, kao što su papir i glinamol. Učenici predmetne nastave izradili su plakate koji su postavljeni na panoima u hodnicima i učionicama. Tako je iz predmeta povijest postavljen plakat koji prikazuje Jadransko more kroz stoljeća i danas. Također, učenici šestog razreda izložili su plakat iz prirode koji prikazuje živi svijet Jadranskog mora. Sedmaši su izložili fosile iz nastavnog predmeta biologije.
Učenici 3. d razreda izložili su brodove napravljene od kolaža. Jedna od sudionika ove radionice bila je i Tea Petricioli koja je kazala da je izrada brodova od kolaža zabavnija od klasične nastave koja je svaki dan.
– Kad je uobičajena nastava, samo sjedimo i slušamo nastavnika. Ovakav oblik nastave je puno bolji jer možemo šetati i nesmetano brbljati, kazala je Tea.
Četvrtaši su napravili od glinamola školjke te su predstavili ribarske tehnike, od ribarske mreže do gostiju i udice. Sara Matulić i Petra Parić složile su se da je zabavno i, nadasve, kreativno izrađivati različite predmete od glinamola.
Učenici 1.d razreda sa svojom nastavnicom Nadom Vlahov na izradi jedrilica od kolaž papira radili su nekoliko dana.
– Prošli tjedan tonirali smo papir s temperama, a u ponedjeljak smo rezali jedrilice koje danas lijepimo na papir. Svaka grupa učenika slagat će izmješane stihove u strofu kakao bi na kraju dobili cijelu pjesmu “Duboko je more”, zaključila je Vlahov.